Jak utrzymywać pH na odpowiednim poziomie ? |
Autor |
Wiadomość |
A!icja
Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy Wiek: 29 Dołączyła: 09 Gru 2012 Posty: 851 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2012-12-20, 23:20
|
|
|
andzio65 napisał/a: | kup test twardości. |
Chodzi Ci już o pH ?
Akwa, mam w planach zalewać w styczniu- wtedy kupię i kwasomierz.
Test na kH skombinuję w późniejszym planie- najpierw podstawy.
To ja nie widzę przeszkód, żebym nauczyła się tego teraz
Teoria- zawsze coś.
Czyli :
Mam nauczyć się jak zmieniać wartość kH i gH oraz ich zależność do pH.
Biorę się za lekturę. W razie niejasności pytam
Pozdro |
_________________ Bo widzisz drogie dziecko...
Tak już w życiu bywa,
że pies tonie, łańcuch pływa. |
|
|
|
|
andzio65
Imię: Andrzej
Pomógł: 4 razy Wiek: 59 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 82 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 2012-12-21, 00:19
|
|
|
Aluś, GH sobie podaruj na razie.
Ĺťebyś nie musiała za książkami biegać to czytaj ten wątek:
http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=305
Mi chodzi o to, że masz czas aby się nauczyć, jak przygotować wodę dla palet z tej, którą dysponujesz u siebie.
A jak ją przygotujesz nie wiedząc jakie konkretnie twardości i ph ma twoja woda.
To wyjściowe dane, których potrzebujesz do określenia dalszego sposobu działania oraz do tego czego będziesz potrzebowała do przygotowania wody.
Może okazać się, że potrzebujesz jakiś kwas, wodę RO i będziesz wszystko załatwiać na hura, a placki będą czekać na progu, aby się wprowadzić do nowego domku.
Pośpiech w tym przypadku może być motorem jakiegoś głupiego błędu i tragedii w konsekwencji.
Chyba nie chcesz sobie powiedzieć tak, jak powiedziała sobie babcia Pawlakowa w jednej ze znakomitych komedii: " ot i nastał koniec na samym początku, jak ty się mógł dobry Panie Boże tak pomylić". |
|
|
|
|
A!icja
Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy Wiek: 29 Dołączyła: 09 Gru 2012 Posty: 851 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2012-12-24, 10:59
|
|
|
Babcia Pawlakowa jest the best - tu niema co się spierać.
Ale co do pH ja mam wciąż wątpliwości i pytania- bez nich nie byłabym sobą
Jestem wzrokowcem, dlatego matma za nic mi nie idzie- za to, fiza, biola owszem
Dlatego, nie wiem, skąd masz to :
andzio65 napisał/a: | Kolega C ma GH 10° i KH 12°n to oznacza, że:
twardość węglanowa wynosi 10°n
twardość niewęglanowa wynosi 0°n
twardość ogólna wynosi 0 + 10 = 10 |
gH- wartość węglanowa, stąd - 10
ale po co pisać kH skoro że tak powiem nie włączasz tej wartości do obliczeń ?
Skąd Ci się wzięło TWO = 0+10, 10 czyli gH ? a te 0 ? skąd ?
Za nic nie czaje mamy
Syzyfowa praca tłumaczyć mi o, więc może poczekam do tego stycznia, przyjdzie akwarium, kupię RO- pH metr, i jakoś to będzie. Na doświadczeniu sie nauczę.
Pozdro |
_________________ Bo widzisz drogie dziecko...
Tak już w życiu bywa,
że pies tonie, łańcuch pływa. |
|
|
|
|
gienierator
Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy Wiek: 59 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 894 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-24, 11:12
|
|
|
Musi że jakaś wyższa matematyka się wkradła bo 10+0 wyszło ostatecznie 12.
pozdro... |
|
|
|
|
andzio65
|
Wysłany: 2012-12-25, 10:42
|
|
|
Gieniu to nie wyższa matematyka tylko zwykła chemia nieorganiczna. Ale żeby zrozumieć dlaczego rozpiszę to nieco szczegółowiej.
Kolega C ma GH 10° i KH 12°n to oznacza, że:
Twardość ogólna GH - zgodnie z definicją - zawartość soli Ca i/lub Mg wynosi 10°n
Twarośc węglanowa KH składa się w tym przypadku z dwóch części:
1 - zawarość wodorowęglanów Ca i/ lub Mg - 10°n ( to wynika ze stechiometrii)
2 - Zawartość wodorowęglanów pochodzących od innych metali 2°n ( np. sód czy potas, a one przecież nie wpływają na twardość ogólną).
Skoro cały Ca i/lub Mg wystepuje w postaci wodorowęglanów więc nie występuje w postaci innych soli ( chlorków, azotanów itd) dlatego zgodnie z definicją twardość niewęglanowa wynosi 0°n.
Myślię, że teraz jest to bardziej zrozumiałe. Jeżeli macie problem ze zrozumieniem tego, to nie wyklucza Was z grona akwarystów, a ryby testów sprawdzających wiedzę nie robią na szczęście.
Na początku też miałem problemy ze zrozumieniem tych wszystkich twardości, choć chemikiem jestem dość dobrym, przynajmniej z chemii nieorganicznej. Dlatego postanowiłem to opisać, aby tym, którzy chcą łatwiej było to zrozumieć. Spotkałem się na innych forach z przypadkami takiej wody i ludzie zwalali na błędy testów, bo nie wiedzieli skąd to się bierze.
Gieniu proponuję Ci, jeśli masz życzenie, wykonać proste doświadczenie na potwierdzenie tego co napisałem.
Zmierz GH i KH twojej kranówki, zapisz wyniki. Nalej kranówki do szklanki (wystarczy pół szklanki) i rozpuść w tej wodzie 3-4 szczypty sody oczyszczonej spożywczej (mażna kupić w sklepie spożywczym). Po rozpuszczeniu wykonaj z tej wody testy GH i KH.
Kładę głowę na pniu, że otrzymasz takie wyniki: GH się nie zmieni, a KH bedzie większe, o ile to będzie zależało od ilości rozpuszczonej sody oczyszczonej. Gdyby wzrostu KH nie było rozpuść więcej sody - niechce mi się konkretnie przeliczać ile rozpuścić.
Wyjaśnienie zjawiska jest takie: soda oczyszczona to wodorowęglan sodu. Rozpuszczając ten związek w wodzie wprowadziłeś do roztworu dodatkowe jony wodorowęglanowe, które mierzy test KH oraz jony sodu, których test GH nie wykrywa ( bo one nie "robią" twardości), ani też nie mają wpływu na test KH.
GH pozostaje bez zmian bo nie dodałeś ani Ca, ani Mg.
Myślę, że teraz już będzie jasne.
Na marginesie dodam, że w tym doświadczeniu z powodu wzrostu zasolenia wody w szklance wzroście jej przewodnictwo (konduktancja), ale to inny temat.
Ja czasem wykorzystuję to doświadczenie do podniesienia KH w akwarium, jak mi spadnie do 0 - gdy nie mam czasu na podmianę
Dodaję do wody odpowiednio sporządzony roztwór wodorowęglanu potasu i KH mam takie, jakie sobie życzę bez zmiany GH.
No i napisz czy mam jeszcze głowę na karku. |
|
|
|
|
gienierator
Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy Wiek: 59 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 894 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-25, 10:54
|
|
|
Andrzeju , nie ma sprawy , ja to kumam , to tylko taki zaczepny tekst był .
Dzięki temu mamy teraz ładnie rozpisane co ,jak i gdzie.
Podziękowania Andrzej.
pozdro... |
|
|
|
|
robert [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-25, 11:58
|
|
|
Cytat: | Nigdy żadnych kwasów nie stosowałem, jedynie woda RO + kran. Po wymieszaniu wody pH ok. 6,5. A co mam po tygodniu napisałem. Także o wysokie pH raczej nie ma się co martwić, problem może być odwrotny.
| Rafał takie parametry uzyskujesz po wymieszaniu RO i kranu? |
|
|
|
|
andzio65
|
Wysłany: 2012-12-25, 14:50
|
|
|
Ok, dzięki Gieniu.
Wiesz jak człowiek coś wie i to pisze, to wydaje mu się to oczywiste, ale dla innych wcale takie być nie musi - ach te skróty myślowe.
W każdym razie dzięki za konstruktywną krytykę.
Rówież pozdrawiam. |
|
|
|
|
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-25, 14:55
|
|
|
robert napisał/a: | Rafał takie parametry uzyskujesz po wymieszaniu RO i kranu? |
Takie parametry uzyskuję w akwarium po wymieszaniu, nie czystej wody przygotowanej do podmiany, bo bez kwasu byłoby to niemożliwe. pH wody kranowej u mnie to 7,6 - 7,8, pH czystej wody RO musi być neutralne, tak więc sama mieszanka musi być zasadowa. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
|
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
|
|
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|