adamn
![Administrator](templates/c3s/images/ranks/admin.gif)
![](images/avatars/184606709850e9cc4615235.jpg)
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7465 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-04-07, 10:19 Tłuszcz pod mikroskopem
|
|
|
Tłuszcze to estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak węglowodany dostarczają organizmowi ryby energii. Mniejsze ryby potrzebują ich więcej a starsze mniej. Ważnym czynnikiem jest to by akwarium, gdzie trzymamy ryby, było takie by ryba miała się gdzie obrócić, popływać bo wtedy ma ruch a jak ma ruch to i spalanie i nie powoduje to zmian w jelitach ryby. Należy pamiętać, że właściwa aktywność ryby połączona jest z temperaturą wody. Bardziej będzie aktywna ryba co ma temperaturę wody 30 stopni niż 26 stopni. Szybciej też będzie u niej przebiegał metabolizm.No i mamy dylemat? Czy ryba zdrowa czy też chora? Co robić by właściwie dobrać pokarm i jego składniki?
To by ryba miała odpowiednią zawartość witamin w swym organizmie jest uwarunkowane nie tylko ich obecnością w pokarmie czy też w składnikach pokarmowych jakie opiekun dostarcza do zbiornika lecz także prawidłowym ich wchłanianiem w jelicie. A czy jest wchłaniane czy też nie to w dużej mierze zależy od składników zbiorczych mixów jakie dostarczamy rybie z pokarmem do zbiornika. Trzeba zaznaczyć na wstępie, że mamy dwa rodzaje aktywności witamin w organizmie ryby. Pierwsze to takie co by zostały wchłonięte w organizmie przez organizm ryby musi być niezbędna obecność w dostarczanym pokarmie pewnej ilości tłuszczów pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Proszę zauważyć, że pojawia się tu słowo tłuszcz. Wtedy mówimy, że witaminy te są rozpuszczalne w tłuszczach. Jest to czynnik niezbędny do wchłaniania ich przez organizm ryby. Tłuszcz może być dodany do pokarmu lub też pochodzić z nie do końca obranego serca wołowego dla przykładu. Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należą natomiast witaminy:
- A, D, E i K.
Natomiast do tych co rozpuszczają się w wodzie to witaminy z grupy:
- B, niacyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy, witamina C i witamina H.
Jak nie robimy sami mixów czy też robimy to niedokładnie z nieodpowiednią dietą pokarmową i zdrowotnością ryb to niekiedy możemy zostać fałszywie wprowadzeni w błąd.
powiększenie 120x próbka z odchodów ryby lekko rozcieńczona wodą. Widoczne strawione części pokarmowe (w tym tłuszczu) jak też inni opisani w dziale przybysze.
powiększenie 120x próbka z samego serca roztartego na szkiełku gdzie nie widać NIC oprócz komórek tłuszczu
to samo w powiększenie 500x próbka z samego serca roztartego na szkiełku
Niekiedy tłuszcz pod mikroskopem może być błędnie brany za ameby ale te jak wiadomo mają w swej budowie inne kształty.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
![](images/signatures/151429338750aa690647b1b.jpg) |
|