Cudowne bakterie z buteleczki |
Autor |
Wiadomość |
K@@MIL
Imię: Kamil
|
Wysłany: 2014-02-09, 18:53
|
|
|
Rafał masz 100% racji, ale przeczytaj ten cały artykuł. Jest napisane tam właśnie o tym o czym mówisz, ja wkleiłem tylko kawałek żeby zaciekawić czytelników, po za tym to nie on pisze ten artykuł on jest tylko w nim cytowany ;) |
Ostatnio zmieniony przez K@@MIL 2014-02-09, 18:57, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-09, 19:29
|
|
|
Ok, źle to ująłem. Są cytowane jego anglojęzyczne artykuły. Choć na to samo wychodzi. Jak weźmiesz ulotki innych producentów, to też każdy swój preparat zachwala. |
|
|
|
|
K@@MIL
|
Wysłany: 2014-02-09, 19:36
|
|
|
Masz Rafał racje, ale o jego produktach nie mówią tez że są super itp. krytykują każdy i mówią ogólnie o bakteriach, i piszą o innych producentach którzy nie wiedzą co sprzedają, mimo tego że ten doktor jest też właścicielem firmy to jednak on chociaż prowadzi badania i szczerze to wybrał bym jego produkt niż kogoś kto nie wie co ma w składzie, chyba się zemną zgodzisz? |
|
|
|
|
Mapet
Imię: Tomek
|
Wysłany: 2014-02-09, 21:06
|
|
|
Kamil w takim wypdku, jeżeli dodasz te bakterie od takiego doktora i zabraknie prądu na dwa dni, to nie powinieneś się matwić swoim kubełkiem że bakterie Ci padną i zostanie zachwiana równowaga biologiczna w akwa...
Czy one "poszły" spać i po powrocie prądu nie ma czym się przejmować, nie płukać wkładów tylko włanczać taki kubeł...
Sorry ale do mnie nadal to nie przemawia... |
|
|
|
|
MiroR
MiroR
Imię: Mirosław
Wiek: 53 Dołączył: 05 Gru 2013 Posty: 394 Skąd: Władysławowo
|
Wysłany: 2014-02-09, 21:54
|
|
|
Mapet napisał/a: | Kamil w takim wypdku, jeżeli dodasz te bakterie od takiego doktora i zabraknie prądu na dwa dni, to nie powinieneś się matwić swoim kubełkiem że bakterie Ci padną i zostanie zachwiana równowaga biologiczna w akwa...
Czy one "poszły" spać i po powrocie prądu nie ma czym się przejmować, nie płukać wkładów tylko włanczać taki kubeł...
Raczej też jestem niedowiarkiem w tej kwestii ale porównanie filtra w, którym oprócz bakterii nitryfikacyjnych jest tysiąc innych świństw, które ulegają rozkładowi, do fiolki ze "specjalnym płynem" w którym przebywają wyselekcjonowane szczepy bakterii, jest idiotyczne.
To jak byś porównał kartonik mleka wlany do wiadra z brudną wodą z mlekiem w hermetycznie zamkniętym opakowaniu przez producenta . |
_________________ www.pokoje-taras.pl |
|
|
|
|
porlock
Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 646 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-02-09, 23:10
|
|
|
Nawet mnie to przekonało trochę (ten artykuł).. tylko ze dalej nie wiem czemu bakterie Biodigest trzeba dolewać regularnie co jakiś czas..
Jeśli faktycznie sa to super agresywne i wydaje szczepy które biorą sie za robotę i giną za jakiś czas z braku pożywienia to .. z tego samego powodu giną również "rodzime" szczepy, co za tym stosowanie tego specyfiku uzależnia akwarystę od danego producenta, a zaprzestanie stosowania produktu spowoduje odczuwalne pogorszenie się jakości wody. Później pojawiają się opinie "jak stosowałem cudowny siuwar to było git, a teraz proszę .. lipa tak ze polecam bo naprawdę jest super". Trzeba zachować ostrożność.. |
|
|
|
|
K@@MIL
|
Wysłany: 2014-02-10, 01:42
|
|
|
Mapet napisał/a: | Kamil w takim wypdku, jeżeli dodasz te bakterie od takiego doktora i zabraknie prądu na dwa dni, to nie powinieneś się matwić swoim kubełkiem że bakterie Ci padną i zostanie zachwiana równowaga biologiczna w akwa...
Do mnie też, ja nie popieram w ogolę nikogo z stron, mówię po prostu o tym że lepiej kupić coś co jest chociaż trochę zbadane, niż kompletą niewiedzę. Ale zgodzisz się również z tym że gdyby bakterie z tego gatunku który nas interesuje umierały tak jak mówisz, po 2 dniach bez ruchu wody a co za tym idzie tlenu, do kolejnego startu zbiornika nie miał byś skąd ich wziąć bo przecież wszystkie by umarły, to w takim razie skąd one by pochodziły? woda w kranie chlorowana, czasem stoi w rurach długo bez ruchu, akwarium nowe, roślin brak to skąd te bakterie przychodzą do naszych akwari? nie pisze tego złośliwie nie odbierz tego źle po prostu sam jestem ciekaw? |
|
|
|
|
porlock
Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 646 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-02-10, 07:43
|
|
|
Ze wszad :) masz je na rekach na ubraniu itd. |
|
|
|
|
MiroR
MiroR
Imię: Mirosław
Wiek: 53 Dołączył: 05 Gru 2013 Posty: 394 Skąd: Władysławowo
|
Wysłany: 2014-02-10, 08:51
|
|
|
porlock napisał/a: | tylko ze dalej nie wiem czemu bakterie Biodigest trzeba dolewać regularnie co jakiś czas.. |
to już raczej tylko po to by nabijać kasę sprzedawcom. Wydaje mi się, że jeśli już akwarium wystartowało i równowaga biologiczna jest zachowana (czyli nie zachwiana lekami lub innymi chemikaliami) to dolewanie bakterii ponownie np. przy każdej podmianie jest zbędne. |
_________________ www.pokoje-taras.pl |
|
|
|
|
|