MICHALEK123
Imię: Michal
Pomógł: 4 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Gru 2013 Posty: 579 Skąd: XX
|
Wysłany: 2014-01-30, 10:29 Leczenie nowicjusza
|
|
|
1) Zbiornik:
- pojemność litrów .... 140
- od kiedy zbiornik funkcjonuje
- wymiary .
- rodzaj (roślinny, sterylny) roślinny ( w doniczkach
- rodzaj podłoża brak
2) Woda:
- kwasowość (pH) 6,4-6,8
- twardość węglanowa i ogólna nie mierzę
- wielkość związków azotowych nie mierzę-
- temperatura wody 28-29
- częstotliwość i wielkość podmian wody 1 raz w tygodni 40l
- sposób przygotowania wody do podmian 50%ro 50%kran
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość 5sztuk paletek 3 kiryski 1 zbrojnik 2x agasiza, 1 glonojad syjamski, bojownik
3) Rodzaj pokarmu: suchy mix własny rano mix południe suchy wieczór mix
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) ....
4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) ....
5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) HQJ wew , zew kubełkowy, grzałka 300w
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) ....
7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ...
Witam
Jakiś czas temu leczyłem rybki na nicienie podałem lewamizol do jedzenia
przez pewien czas wydziałem poprawę niestety w tamtym tygodniu padła mi mała rybka 4cm zrobiłem sekcje wyszły nicienie. ( A przed podałem jedną dawkę Protasolu ale to nie na nicienie tylko na wiciowce no i lek kiepski jak się dowiedziałem i diagnoza nie taka moja pomyłka)
Przerwałem podawanie leku przez kolejne dwa dni podmieniłem 50% wody i włączyłem węgiel)
Dlaczego tak bo dwie osłabły siedziały w kącie nie jadły no i na moje niedoświadczone oko nie mogły czekać na podanie właściwego leczenia.
W poniedziałek podałem Lewamizol w płynie 10ml na 100 litrów wody (oczywiście filtr z węglem wyciągnąłem wodę podmieniłem jeszcze raz napowietrzyłem)
W środę dolałem kolejne 10 ml (rano)
Po południu mierze NO2 i szok 1,5mg/l (testem zooleka)
Włączyłem mocniejsze napowietrzanie ryby nie wykazują nadmiernej płochliwości skubią coś po dnie .
Wczoraj postawiłem akwa 70 litrów zdezynfekowałem itd
Dziś mam podmieniać wodę
więc przełowie rybki do 70 litrów 30 litrów z starego akw 20 ro 20 kran odstany
filtr z akwarium starego nie bedę go nawet czyścił tylko włącze
i w tym rybki posiedzą do drugiej dawki leczenia
W głównym zrobię sprzątanie dezynfekcję podłącze filtr zewnętrzny zaleje 50% ro 50% kran dodam bakterii no niech dojrzewa.
Co myślicie czy to wypali |
_________________ Pozdrawiam Michał |
Ostatnio zmieniony przez MICHALEK123 2014-01-30, 12:22, w całości zmieniany 1 raz |
|