DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
podloze
Autor Wiadomość
krzysiek5g 
krzysiek5g

Imię: krzysiek
Wiek: 38
Dołączył: 03 Gru 2013
Posty: 7
Skąd: stronie slaskie
Wysłany: 2013-12-03, 10:07   podloze

witam wszystkich mam maly problem planuje dac do mojego zbiornika gotowe podloze pro soil ale jak wiadomo jest to lekkie podloze i ktorego sie nie odmula i tu jest problem a jak by tak cale to podloze przykryc warstwa 3cm zwirku kwarcowego czarnego co o tym sadzicie
 
 
Ryszard 

Imię: Ryszard
Wiek: 56
Dołączył: 28 Lis 2013
Posty: 58
Skąd: Frankfurt Oder
Wysłany: 2013-12-03, 10:28   

Krzysiek sprawa jest taka , chcesz miec ladne ryby czy rosliny ? Jesli mam ci cos doradzic to powiem krotko , bez zadnych dodatkow piasek drobny i nie wiecej jak 5cm . Ja mlode paletki trzymam na szkle bez niczego i tylko wody podmiany i jedzonko. Jesli zaczniesz tak jak ja nie bedzie problemow , a jak chcesz miec dekoracyjne z paletkami to piasek i nic wiecej. Oczywiscie jakies roslinki , moga byc w kokosach lub na polkach porobionych z korzeni lub kamieni.
_________________
Pozdrawiam
 
 
ratafia 


Imię: Katarzyna
Pomogła: 4 razy
Wiek: 44
Dołączyła: 09 Gru 2012
Posty: 309
Skąd: Nowy Dwór M
Wysłany: 2013-12-03, 10:58   

Jak tak przeglądam Internet to zdarza mi się trafić ma piękne rośliny i dorodne dyskowce.
A więc można.
Problemem jest tylko jak to zrobić.
 
 
Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-03, 11:29   

Można jak się wpuści dorodne dyskowce do akwarium roślinnego.
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 64 razy
Wiek: 62
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7667
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-12-03, 11:47   

Można i małe ale muszą być zdrowe:
- ryby
- roliny.
Każde leczenie odbija się na jednym i drugim a w ogólnym to walka z wiatrakami. Zależy jeszcze co podłapią.
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2014-01-13, 08:10   

Witam .

Miałem doczynienia z 2 rodzajami substratu ok, 2 lat ,ale nie przy Paletach tylko 240 litrowe krewetkarium z wątrobowcami ,kupą mchów ,echinodorusy, lotosy , glossostigma i wiele innych.

W moim przypadku był to Biogrunt;

http://allegro.pl/biogrun...3801988984.html

który był wysypany na dno , jakieś 3 cm na to stara firanka następnie żwirek akwariowy ok 8 cm.
W przedniej części wysypana ADA Amazonia pod trawnik z Glosostigmy
Wyglądało to tak

https://imageshack.com/i/ghpaletki029j

Jeśli chodzi o uwalnianie związków do wody ; uwalniane są i to w sporych ilościach przy starcie zbiornika , dlatego też zalecany jest start bez żywych organizmów tylko woda , po tygodniu należy podmienić połowę z niej , następnie sadzimy rośliny i zaczynamy .
Zaczynamy od oświetlenia ok 4 godziny dziennie zwiększając co tydzień o jedną godzinę aż do tylu ilu chcemy świecić , wszystko to po to by nie powstało Opisywane Glonarium :).
Po następnych 2 tygodniach wpuszczamy dopiero innych mieszkańców.

Dodatkowo zalecane jest podawanie jedynie Potasu.

Substrat stosowany z głową i ściśle w/g zaleceń , a glonów nie będzie

Jak pisałem wcześniej to był zbiornik bez palet, można by się pokusić celem testów o użycie jakiegoś substratu np tylko miejscowo pod rośliny np. w kokosie czy doniczce + na góre żwirek , ale głowy nie dam ;-)
Ostatnio zmieniony przez 2014-01-13, 08:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
adam1977 


Imię: Adam
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 772
Skąd: Pajęczno
Wysłany: 2014-01-13, 08:49   

Ja u siebie mam rośliny w doniczkach kokosowych, wszystkie są posadzone w substracie Pana Mariana Wojtaszka + kulki gliniane i na to mam wsypany żwirek.
 
 
 
Mapet 


Imię: Tomek
Wiek: 40
Dołączył: 09 Sty 2013
Posty: 143
Skąd: Chicago
Wysłany: 2014-01-16, 02:21   

darek-J napisał/a:
Jeśli chodzi o uwalnianie związków do wody ; uwalniane są i to w sporych ilościach przy starcie zbiornika , dlatego też zalecany jest start bez żywych organizmów tylko woda , po tygodniu należy podmienić połowę z niej , następnie sadzimy rośliny i zaczynamy .


To Darku zwykle tyczy się ADA-y, choć fakt faktem zalewając akwarium wypłukujemy co nieco z podłoża. Ja zawsze sadziłem rośliny od razu, wlewając tylko trochę wody to trawnikowe, i tak z większą ilością wody dochodziłem do 3-ecio planowych. Wtedy akwarium spokojnie dojrzewało, dopier po 2 h pierwsza podmiana z odmulaniem.
Jak dość jakiegos pyły wzbiło się podczas zalewania na drugi dzień po zalaniu można zrobić małe "sprzątanie", żeby wyeliminować pożywkę dla glonów.
Podawałem na początku tylko potas i CO2 (lub carbo) rośliny wegetują, muszą odbudować system korzeniowy i w sumie wiele więcej związków nie podajemy.
Resztę makro takie jak azot, fosfor, magnez zaczynamy lać jak zaczynają pojawiać się niedobory ale w jakich ilościach to też zależy od ilości światła i czy rośliny będą mogły to wykorzystać w tych warunkach wiec mniej światła = mniejsze zapotrzebowanie na nawozy.
Po około miesiącu ewentualnie jakieś mikro, jak będzie potrzeba.
Ja zwykle zaczynałem świeciś od 6 h dziennie i co dwa dni zwiększałem czas świecenia o pół h do uzyskania docelowych 10 h (max).
I tak jak Darek, nie mam doświadczenia substratu razem z paletkami, ale patrząc na to że substrat przykryty odpowiednią warstwą żwiru/piasku mało co oddaje pierwiastków do słupa wody, to powinno się udać.
Oczywiście pod warunkiem :
adamn napisał/a:
Można i małe ale muszą być zdrowe:
- ryby
- roliny.
Każde leczenie odbija się na jednym i drugim a w ogólnym to walka z wiatrakami. Zależy jeszcze co podłapią.
Adam


adam1977 napisał/a:
są posadzone w substracie Pana Mariana Wojtaszka + kulki gliniane

Co zawiera ten substrat? Masz może jakieś dane? Kulki gliniane sama glina i torf, czy wzbogacane jakimiś pierwiastkami?
Ostatnio zmieniony przez Mapet 2014-01-16, 02:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
adam1977 


Imię: Adam
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 772
Skąd: Pajęczno
Wysłany: 2014-01-16, 07:07   

http://www.aquakris.pl/staticpages/index.php/grunt
a kulki kupione na allegro więc pewnie nic nie mają :-)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11