DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
paletki czarnieją pomocy
Autor Wiadomość
tauros0805 

Imię: Rafał
Wysłany: 2013-12-29, 12:58   paletki czarnieją pomocy

1) Zbiornik:
- pojemność litrów .... 375
- od kiedy zbiornik funkcjonuje .... 4 miesięcyod
- wymiary .... 150x50x50
- rodzaj (roślinny, sterylny) .... sztucze ,kożeń
- rodzaj podłoża .... żwir

2) Woda:

- kwasowość (pH) .... 6,8
- twardość węglanowa i ogólna ....
- wielkość związków azotowych ....
- temperatura wody .... 28
- częstotliwość i wielkość podmian wody .... 30% co 7 dni
- sposób przygotowania wody do podmian .... kranówka z wodociągu
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość .... paletki bocje dorosłe osobiki

3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) .... suchy mrożony

4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) ....

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) .... filtr tetra ex700 napowietrzacz tetra i 2 sztaby grzałki 2x 200w

6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) .... nie zmieniałem

7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ...

witam wszystkicj akieś 4 miesiące temu kupiłem akwarium 375l wraz z paletkami i bocjami 4 paletki pomarańczowe i 2 niebieskie bocje 4 wspaniałe i jedna kosiarka jedna z paletek niebieska ok miesiąca temu zaczeła czarniec a raz jasniec przeważnie rano była niemal ze czarna w dzień jaśniała później przestała jeść aż w końcu zdechła jakieś 3 dni później bez najmiejszych objawów zdecła bocja wspaniała a
4 dni temu zauważyłem 2 niebieską paletkę jak ciemnieje do jedzenia dostają płatki dla paletek d50płus rano i wieczorem mrożoe serca wołowe które teraz odstawiłem gdyż podejrzewam zarobaczenie 4 dni temu również zrobiłem restart zbiornika wszystko wymyłem w soli wygotowałem filtry a ryby z dużymi podmianami wpuściłem do swierzej wody gdyż strasznie śmierdziała wyrzuciłem również wszystki żwir i rośliny wodę oddałem do badania do weteryniarza ale nic nie znalazł w poniedziałek jadę z chorą rybą
żeby pobrać wymazy ze skrzeli ale czy coś poradzi to nie wiem narazie zalecił mi kąmpiel ryb w preparacie o nazwie fmc ale ie wiem czy to im nie zaszkodzi proszę o pomoc i pytania jakie jeszcze muszę panu podać żeby lepiej pomóc z góry dziękuję za pomoc. mogę równierz nagrać film jak by było łatwiej ustalic.

tauros0805 

Wysłany: 2013-12-29, 13:02   

dodam jeszcze że wszystkie mają białe odchody postrzępione górne i doln płetwy u niebieskiej zauważyłem równierz jakby skóra była stara i takie podłużne białe pasy takie ze 4 cm cienkie

rafi_1984 

Imię: Rafal
Wysłany: 2013-12-29, 14:18   

Odchody pod mikroskop... zobacz na mapie mikroskopow do kogo masz najblizej.... ale jakby to Adam powiedzial to napewno masz wszystko...

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-29, 14:33   

Wyczyść, to akwarium.

Podłoże do śmietnika.

Filtry do czyszczenia, samo szkło i później możesz myśleć nad leczeniem, inaczej to nie ma sensu.

rafi_1984 napisał/a:
napewno masz wszystko...

I jeszcze żyją?
Ostatnio zmieniony przez 2013-12-29, 14:34, w całości zmieniany 1 raz  

tauros0805 

Wysłany: 2013-12-29, 15:49   

już wszystko wyczyszczone akwarium wymyte karcherem na goroco z solą kuchenna filtry wygotowane nowa nalana woda a podłoże i rośliny w koszu poleccie mi dobre środki na wszystkie infekcje robali i w jakich proporcjach

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-12-29, 15:55   

z Namysłowa masz kawałek to podjedź do mnie z rybą i odchodami to się zbada lub zrób badania u kogoś z FORUM

https://maps.google.pl/maps/ms?msid=205403387580617718337.0004d31b49e159d547b4e&msa=0&ie=UTF8&t=h&ll=51.835778,19.291992&spn=6.519262,14.0625&z=6&source=embed

i wiemy co mamy ale nie obiecuj sobie, że ryby NIC nie mają. Mają połowę działu mikroskop pewnie. Niebieska już wcięta w grzbiecie.
Adam

tauros0805 

Wysłany: 2013-12-29, 16:14   

a czy jet realna szansa na przeżycie dla ryby żeby ją dowieść do wrocławia w 30 litrowym wiadrze i napisz mi jeszcze jaka ulica i kiedy mógł bym przyjechać ja pracuje w firmię 3m we wrocławiu na kowalskiej koło korony więc mógł bym ją zostawić i później odebrać

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-12-29, 16:34   

masz telefon dzwoń.
Adam

tauros0805 

Wysłany: 2014-01-01, 20:49   

Witam dzisiaj długi czas obserwowałem ryby i po 2 tabletce pratelu zaczeły się czuć dużo lepiej niebieska odzyskała barwę oczu z mętnych na przejrzyste odchody zamianst białych są brązowe jak by przekrwione a ryby chętnie żerują po dnie gdzie zostało trochę resztek jedzenia i wręcz są jakby agresywne między sobą skaczą sobie do pysków lecz niebieska dalej ma ciemną barwę co prawda nie czarną ale mocno brudny niebieski.Moje pytanie przmi jak długo jeszcze podawać ten pratel skoro jest poprawa i to duża? i kiedy zrobić podmiankę wody i w jakiej ilości?

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2014-01-01, 21:48   

3-4 dni podajesz.

Tak długo żeby wszystko wytłuc.

Po tygodniu poprawka.

tauros0805 

Wysłany: 2014-02-02, 20:14   

Witam ponownie ryby są wyleczone przy pomocy pratelu od dwóch tygodni pływają w nowo zaklimatyzowanym akwarium z nowymi mieszkańcami od Adama z wrocławia i narazie wyglądają na zdrowe a apetyt im naprawdę dopisuje :mrgreen:

Odpowiedz do tematu