510l by RaFi |
Autor |
Wiadomość |
rafi_1984
Imię: Rafal
|
Wysłany: 2013-04-10, 21:57
|
|
|
Witajcie...
Troszke czasu walczyłem z ciągle psującym sie oświetleniem... Wkoncu zamówiełem od Kolegi Andrzeja z Forum oświetlenie diodowe i skonczyły sięwszystkie problemy....
Rybki troszke podrosły teraz tak to wygląda.....
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
 |
GACUŚ
GACUŚ

Imię: Wiesiek
Pomógł: 4 razy Wiek: 48 Dołączył: 29 Gru 2012 Posty: 180 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2013-04-10, 22:09
|
|
|
Ĺadnie to wygląda i ładnie rybki podrosły nawet kolorków nabrały .
Pozdrawiam
Wiesiek |
|
|
|
 |
Dun
Imię: Marek
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 388 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2013-04-10, 22:23
|
|
|
Fajne fajne, moge prosic fotki Briliant Turkus? |
|
|
|
 |
paw38
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2013-04-11, 17:49
|
|
|
Ojjj robi wrażenie i obsada całkiem niezła |
|
|
|
 |
waldi162
Imię: Marcin
|
Wysłany: 2013-04-14, 23:11
|
|
|
ładne rybki, niech zdrowo rosną i cieszą oko Właściciela. |
|
|
|
 |
rafi_1984
|
Wysłany: 2013-12-15, 14:23
|
|
|
Witajcie...
ostatnio w moim akwarium zaczely mnie niepokoic zachowania moich ryb.... jakies szybkie oddychanie jakby sluzowanie czasami a takze trzepotanie pletwami brzysznymi...
nie wiele myslac (jak zawsze :)) wzialem jedna rybe i pojechalem z nia na badania do Adama....
To co mi powiedzial troszke mnie przerazilo....
- przywry
- nicienie
- grzyby
- bakterie
Hehe tak to jest jak sie kupi z zologicznego rosliny, ryby wrzuci do akwarium a pozniej kupuje sie zdrowe dyski....
Kupilem 20szt od Adama bo liczylem ze napewno mi amatorowi kilka zdechnie i zostanie mi z 12szt....
jak na zlosc zadna nie zdechla i wszystkie zyja i plywaja i prob objawos ktore napisalem to nie widac bardzo ze cos im dolega..... ale niestety mikroskop prawde Ci powie....
W porownaniu z moimi ryby ktore wczoraj ogladalem u Adama a nawet ktore do mnie przyejchaly do biura nie oddychaja hehehe tak wolno i tak rzadko ruszaja pokrywami skrzelowymi....
A teraz zaczynam walke w domu ze wszystkim co powyzej :)
Na poczatku te pie..... przyrwy..... bede informowal na bierzaco o postepach wszelkie wskazowki mile widziane (od Ciebie Adam tez:)) |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7462 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-12-15, 15:47
|
|
|
To gdzie te ryby bo jakieś karakany (12-13 cm) pewnie wyrosły jak tyle mają i 7 miesięcy nic nie wstawiałeś?
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
Bartt85

Imię: Bartosz
Wiek: 40 Dołączył: 10 Gru 2013 Posty: 103 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 2013-12-18, 09:19
|
|
|
Piękne ryby :) |
|
|
|
 |
rafi_1984
|
Wysłany: 2013-12-19, 15:12
|
|
|
Piekne to one beda po calkowitym leczeniu bo teraz niektore pociemnialy ale mimo tego co maja w sobie i na sobie rosna :)
Adam zdjecie wstawie po leczeniu po restercie i nowym aranzu :)
A teraz powiem jak planuje to wszystko zrobic wszelkie wskazówki mile widziane...
Odpalilem dzisiaj akwarium 170l z woda pol na pol kran i ro.... ph zakwasze ponizej 7....
Start calej operacji w sobote rano.....
Mam 4 wiadra.... do kazdego 5 litrow wody i 5 ryb z akwarium +napowietrzanie i jedna tabletka dehinel plus do kazdego wiadra ktore beda staly przy grzejniku by temperatura za bardzo nie spadla....
tam ryby na 10 godz wg zalecen Adama :)
Do akwarium głownego ok 500l wleje ok 0,5l perhydrolu z podlaczonymi filtrami niech sie to ok dobe mieli i odkaża.... nastepnego dnia rano czyli w niedziele spuszcze cala wode i wytre akwa mniej wiecej do sucha i spryskam cale porhydrolem jeszcze raz.... godzinka i wytre dokladnie.... popoludniu przeplucze kilka razy akwarium woda....
Wklady z filtrów wygotuje jeszcze na wszelki wypadek (tylko czy biobale plastikowe mozna gotowac....)??
Jak wyglada sprawa z korzeniami.... czy to co w akwarium sie odkaza wystarczy? na wszelki wypadek sprywryskam je jeszcze raz perhydrolem i wyplukam kilkanascie razy....
W poniedzialek zaczne nalewac wode do duzego akwarium....
Teraz pytania....
1. odnosnie korzeni czy trzeba je dodatkowo odkazac?
2. czy kuracje trzeba powtarzac jak tak to kiedy?
3. zyczcie mi powodzenia!!!!!!!!!! |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7462 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-12-19, 20:37
|
|
|
7-9 dni powtórka korzenie starczy a gotowania nie trzeba. Wystarczy przemyć po .
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
rafi_1984
|
Wysłany: 2013-12-22, 09:41
|
|
|
Wczoraj przeprowadzilem leczenie w wiadrze 10 godzin wg przepisu Adama....
Dehinel Plus - tym środkiem leczylem (na tasiemce, przywry i niecienie)
4 wiadra w kazdym 5l wody,5 ryb i jedna tabletka i oczywiscie napowietrzanie....
Tak wygaldalo laboratorium :) w pokoju:
A tak wygladaja ryby na drugi dzien rano czyli dzisiaj w akwarium 170l....:
Zdjecia nie oddaja tego jak teraz ladnie wygladaja :) |
|
|
|
 |
michal.l
Imię: Michał
Wiek: 39 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 578 Skąd: myślenice (małopolskie)
|
Wysłany: 2013-12-22, 11:20
|
|
|
rafi_1984 napisał/a: | Dehinel Plus | to zaś jakaś nowość ? |
_________________ sorry taki mamy klimat |
|
|
|
 |
rafi_1984
|
Wysłany: 2013-12-22, 11:42
|
|
|
nie wiem czy nowosc ale chyba nie bo weterynarz znal ten srodek....
Taki mi Adam polecil tak zrobilem :) ja za bardzo sie nie znam na lekach a praktycznie wogole :)
Ale gdzies na forum wydaje mi sie ze juz byla o nim mowa :) Miejmy nadzieje ze skuteczny ale ryby lepiej oddychaja niz wczesniej.....
no i pojasnialy juz nie sa ciemne jak wczesniej przed kapiela niektore byly prawie czarne.... teraz tylko jeszcze jedna jest troszke ciemniejsza a reszta ladna :)
Za chwile biore sie za akwa ogolne.... od wczoraj rana wszystko sie ladnei filtruje z perhydrolem :) |
|
|
|
 |
|