DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr JBL e1501 Green Line... Co i jak
Autor Wiadomość
Ząbiak 

Imię: Przemek
Wysłany: 2013-12-19, 22:54   

Jeśli ma być biologiem to zrób tak:
Na wlocie wody do filtra umieść dość drobną gąbkę i wlot ustaw mniej więcej w połowie wysokości zbiornika. Usuń wewnętrzne pre-filtry ( dwie boczne gąbki w górnym koszu ). Wszystkie kosze wypełnij ceramiką, zeolitem, bio-balami w dowolnej konfiguracji. Polecem następującą konfigurację:
Dolny kosz: zeolit
Kolejny: zeolit
Trzeci: bio-kule micomek
czwarty: bio-kule micromek i na wieszch drobna gąbka żeby ochronić wirnik przed drobinkami.
W takiej konfiguracji filtr ten spełni funkcję filtra biologicznego. Gąbkę umieszczoną na wlocie filtra należy czyszcić co 7-9 dni żeby zachować dobrą przepłyowość fiiltra.
Pozdrawiam
Przemek

porlock 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2013-12-19, 23:25   

Jaki ma faktyczny przepływ ten JBL pod obciążeniem ?

Ząbiak 

Imię: Przemek
Wysłany: 2013-12-20, 06:30   

Szczerze mówiąc nie wiem. Nigdy nie sprawdzałem. Ale powiem tak: przy pełnych koszach i drobnej gąbce umieszczonej na wlocie do filtra ( czyszczonej średnio co tydzień ) daje sobie swietnie radę. Strumiń wody jest dość mocny. U mnie wyloty umiszczone są tuż przy powierzchni wody i tafla bardzo ładnie faluje ( pow. tafli wody 160x60cm ). Jestem zadowolony z tego filtra.
Pozdrawiam.

adam1977 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-12-20, 07:36   

Witam
Też mam ten filtr dość ciężko czymś mocno ograniczyć mu przepływ, u mnie potrafił gąbkę założoną na wlot potrafił ścisnąć do 1/3 objętości a i tak zasysał dość dobrze wodę.
Ja u siebie mam oryginalne wkłady, trzeba uważać bo one podnoszą ph na początku - chyba, że zmienili ich jakość przez te kilka lat.
JBL bardziej wrażliwy jest na "zarośnięte" węże w środku i brudny wirnik - w instrukcji pisze o czyszczeniu go co 3 miesiące.
Poza tym to świetny filtr, choć teraz przy nowym akwa stawiał bym coś innego - typu sump lub panel.

porlock 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2013-12-20, 08:40   

Ząbiak napisał/a:
Szczerze mówiąc nie wiem. Nigdy nie sprawdzałem
Pozdrawiam.

To co podaje producent tzn te tysiąc parę to jest przepływ bez wkładów i przy 0rowym podnoszeniu wody. Więc żeby recenzja była kompletna i rzetelna oraz żeby było co porównać z innymi produktami to musisz sprawdzić :-) to bardzo łatwe i zajmuje kilka minut, bierzesz np 5l garnek, podkładasz go pod wylot filtra następnie liczysz czas w jakim się napełni, jak np w ciągu 60 sekund to masz przepływ 300l/h.
Ostatnio zmieniony przez porlock 2013-12-20, 08:43, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł1978 

Imię: Paweł
Wysłany: 2013-12-20, 16:20   

Witam , niestety w Mielcu nie mam dostępnego jbl Micromec. Zamiast tego proponują mi SEACHEM MATRIX. Dobre będzie połączenie licząc od dołu zoolit-zoolit - matrix-matrix? A może ceramika-zoolit-matrix-matrix? Używał ktoś tego wkładu SEACHEM MATRIX?

Paweł1978 

Wysłany: 2013-12-21, 14:48   

zamówiłem micromec na allederogo, do tego zeolit. Podobno przyjdzie jeszcze przed świętami :-D . Na razie zalewam akwarium wodą RO. Wsadzę tam rośliny i uruchomię filtr mechaniczny.
Ryby będą musiały chwilę poczekać aż zakończę leczenie( powtórka metronidazolu).

adam1977 

Wysłany: 2013-12-21, 20:37   

Rośliny to chyba padną w samej wodzie RO bez azotu, fosforu i potasu będzie im ciężko

Paweł1978 

Wysłany: 2013-12-21, 21:06   

Woda będzie też z kranu. Muszę tylko obniżyć jej pH kwasem. Będzie około 300l wody RO a reszta kranowitu.

PAMIKA 

Wysłany: 2014-05-28, 11:40   

Planuję założenie akwarium dekoracyjne(roślinne) o kubaturze 300 litrów i od dłuższego czasu wertuję neta z rożnymi opiniami jednocześnie wybierając jaki filtr był by dla mnie najlepszy.

Przy doborze filtra zwracam uwagę na kilka kryteriów:
- bezawaryjność ( nie wyobrażam sobie by filtr zalał mi mieszkanie i sąsiada podczas mojej nieobecności np. 2-3 tygodniowego urlopu);
- minimum urządzeń (by spełniał funkcje mechaniczne, fizyczne, w razie potrzeby chemiczne i dotlenianie wody);
- ekonomia (objawiająca się w niewygórowanej cenie jak i eksploatacji);
- krystalicznie czysta woda, szczęśliwe i zdrowe rybki.

Im dłużej wertowałem tego neta, stosując powyższe kryteria drogą eliminacji wyszło mi własnie na Filtr kubełkowy JBL e1501 Green Line, który powinien spełnić moje oczekiwania.

Przemek już na wstępie wspomniał, że taki filtr z powodzeniem można stosować jako jedyny w akwarium 300 litrowym, jednak jeszcze jestem na etapie planowania i jeżeli uważacie, że zrobię błąd kupując ten filtr jako jedyny to proszę napiszcie coś więcej (proszę o alternatywy spełniające powyższe kryteria).
Ostatnio zmieniony przez PAMIKA 2014-05-28, 11:45, w całości zmieniany 4 razy  

adam1977 

Wysłany: 2014-05-28, 15:20   

Spokojnie używam Ten filtr jako jedyny w akwarium 450l
Założysz dużą gąbkę na wlot lub prefiltr przed filtrem (aby nie zagracać akwarium) i masz spokój na lata.

PAMIKA 

Wysłany: 2014-05-28, 15:35   

Wielkie dzięki Adam.

Własnie się zastanawiałem co jeśli na wlocie przyszłościowo będzie mi wciągać malutkie rybki do filtra i chyba najsensowniejsze będzie to co piszesz czyli założyć gąbkę na wlocie i problem z głowy. Może na ten czas troszkę spadnie przepustowość ale w takiej sytuacji modyfikacje jak najbardziej wskazane ;-) .

adam1977 

Wysłany: 2014-05-28, 15:41   

Gąbka gruboziarnista i czy większa tym rzadziej ją czyścisz :-)
Ale przy wyjmowaniu brud z niej spada do akwarium :-(
Ja stosuję prefiltr HW-603 Brak syfu w wodzie

PAMIKA 

Wysłany: 2014-05-28, 16:27   

Adam wielkie dzięki za podpowiedź, ten prefilterek wygląda rewelacyjnie i myślę, że super się sprawdzi jako mechanik w akwarium jednocześnie umożliwiając zrobienie z JBL typowego biologa. Dodatkowo nie trzeba stosować gąbki na wlocie w akwarium bo ma przestrzeń dla ewentualnie przypadkowo wciągniętych malutkich rybci/krewetek gdzie dadzą radę spokojnie przeżyć. Przepustowość nieznacznie spada jednak duży plus na przedłuzenie żywotności głównego filtra do którego nie ma potrzeby zagladać przez dłuzszy czas. Cena samego prefiltra również daje radę ;-) .

Rozumiem, że skoro go polecasz to nie masz uwag co do jego szczelności.
Jedynie co ludzie troszkę narzekają, że nie pomyśleli nad rozwiązaniem odcięcia wylotu wody przy odpinaniu dolnego zaworu i w takiej sytuacji mycie podłogi murowane. Masz na to jakiś sprytny sposób?

adam1977 

Wysłany: 2014-05-28, 16:44   

Jest gdzieś temat na tym forum, gdzie były opisy co się z nim dzieje.
Mój trochę ma popękany plastik już koło uchwytów i górny wylot muszę odpowiednio ustawić aby nie ciekł ale daje radę - jeszcze na oryginalnych gąbkach - tylko uszczelnionych watą do klimatyzacji :-D
Jednak sam czytałem o awariach tych prefiltrów - dlatego stoi u mnie w wiaderku :-(
Tobie proponuję zrobić prefiltr z filtra narurowego
http://www.woda.com.pl/in...0-cali-ok-25-cm
Dwa zaworki załatwiają sprawę odcinania wody :-)

Odpowiedz do tematu