DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr JBL e1501 Green Line... Co i jak
Autor Wiadomość
Ząbiak 

Imię: Przemek
Wysłany: 2013-03-13, 15:51   Filtr JBL e1501 Green Line... Co i jak

Witam wszystkich.
Jak część z Was wie że posiadam zbiornik 672L. Jego filtracją zajmują się 2 filtry JBL e1501 green Line, chwilowo (ale to już temat na inny wątek).
Z chwilą pojawienia się tego modelu na rynku spotykam się na różnych forach z wieloma pytaniami i rozważaniami innych użytkowników czy warto, czy jest wydajny… itp. Itd.
Chciałbym przedstawić moje opinie o tym filtrze, jak również moje spostrzeżenia i ewentualne uwagi.
Wydajność pompy to 1400 l/h a pojemność kubła 12L. To ważniejsze dane. Reszta dostępna jest na stronie producenta.
Co do wykonania i wytrzymałości to wszystko wygląda solidnie i dobrze. Plastiki dobrej jakości.
Natomiast jeśli chodzi o spasowanie to również nie jest źle. Są jednak drobne niuanse. Po pierwsze to przy wkładaniu koszyków trzeba zwrócić uwagę aby rączka każdego była złożona do końca a wkład (bio –kule o raz ceramika) był ułożone płasko w każdym koszu. Poprawne osadzenie koszy ma zasadniczy wpływ na zamknięcie całego filtr.
Kolejną rzeczą która sprawiła mi kłopot to uszczelka. Nie główna łącząca kubeł z głowicą lecz ta na pierwszym koszu od góry która ma za zadanie nie dopuścić do wymieszania się brudnej wody z czystą przefiltrowaną. Ja mam dwa filtry i w obydwóch była ona za długa i za szeroka (jednym słowem niedopasowana.
Ja w tym wątku chciałbym zwrócić uwagę na wkłady jakie są dołączone do zestawu i ich zalecana kolejność przez producenta.
W skład materiałów filtracyjnych wchodzą:
Ceramika, bio- kule micromec, oraz gąbki (prefiltry wewnętrzne oraz chroniące wirnik przed uszkodzeniem).
Dołączone wkłady pozwalają nam zastosować JBL e1501 jako typowy filtr biologiczny.

Obieg wody w filtrze zaprezentuję na obrazku pobranym ze strony producenta. Jest to przekrój całego filtra.

Jak widać brudna woda wpływa do filtra, przepływa przed pre filtr (nadmieniam że gąbki pełniące jego rolę są bardzo grube i zatrzymają tylko duże nieczystości np. kawałki liści czy drewna) przepływa na sam dół kubła i tam rozpoczyna wędrówkę do góry przez materiały filtracyjne.
W tym momencie chciałbym podzieli mój wątek na dwie części. Pierwszą skierowaną do tych którzy mają zamiar stosować ten filtr jako jedyny w swoim akwarium, a drugą dla tych którzy dzielą filtry na biologiczne i mechaniczne.
Zacznę od pierwszej grupy. Filtr ten można z powodzeniem stosować jako jedyny w naszym akwarium pod warunkiem iż jego kubatura nie przekracza 300L. ( Wg producenta nawet do 700L ).
Jakie wkłady zastosować? Według mnie dobrze będzie użyć niżej wymienionych wkładów filtracyjnych w następującej kolejności:
- dwie małe gąbki dane przez producenta można zostawić (prefiltr)
- do dolnego kosza polecam zastosować dwie gąbki o różnej gęstości (grubsza i drobniejsza). Można kupić oryginalne JBL’a lub oczywiście dociąć na wymiar samemu (będzie taniej) 
- do kolejnego (drugiego idąc w górę) kosza polecam zastosować watę akwarystyczną lub bardzo drobną gąbkę.
- trzeci kosz należy wypełnić ceramiką (w zestawie) lub bio- kule micromec (również w zestawie). Ja osobiście wymieszałem te dwa materiały ze sobą.
- czwarty, ostatni kosz znajdujący się na samej górze kubełka tuż przy głowicy jest nieco mniejszy ze względu na boczne pojemniki na prefiltry. W nim również proponuje umieścić ceramikę lub bio- kule micromec (albo ich mix) lecz w takiej ilości aby wystarczyło nam miejsca na przykrycie ich gąbką (w zestawie) która wyłapie ewentualne drobiny ukruszone z ceramiki lub bio- kule micromec i ochroni wirnik (łopatki) przed uszkodzeniem.
W ten sposób przygotowany kubełek spełni swoją rolę i zapewni czystą (klarowną ) wodę, lecz jak wyżej wspomniałem, w zbiorniku o kubaturze nie przekraczającej granicy 300L.
Drugą grupą użytkowników są Ci z was którzy dzielą filtrację (filtry) na mechaniczne i biologiczne. Filtr JBL e1501 green Line jest również doskonałą bazą do stworzenia dobrego filtra biologicznego.
Czym wypełnić kosze? Osobiście z czystym sumieniem mogę polecić trzy rodzaje wkładów biologicznych: keramzyt, bio- kule micromec (w zestawie) oraz ceramika.
Proponuję zastosować dwa, z trzech wyżej wymienionych wkładów, w dowolnej kombinacji. Osobiście, obecnie, praktykuję bio- kule micromec + ceramika. 100% zadowolenie.
Jeśli zdecydujemy się na zaprzęgnięcie filtra JBL e1501 green Line jako „biologa” należy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze niezapominany o umieszczeniu, w czwartym ostatnim koszu który znajduję się na samej górze kubła (zachowuję kolejność przepływu wody) oprócz wkładu bio który wybierzemy, gąbki która wyłapie ewentualne drobiny ukruszone z ceramiki lub bio- kule micromec i ochroni wirnik (łopatki) przed uszkodzeniem. Po drugie trzeba nałożyć na rurkę wlotową, która doprowadza brudną wodę do kubła, gąbkę która wyłapie wszystkie większe zabrudzenia. Gąbkę tą czyścimy (płuczemy w wodzie z akwa) podczas cotygodniowej podmiany wody.
Na zakończenie chciałem tylko dodać iż mam nadzieje że powyższy tekst pomoże w dokonaniu wyboru tym z Was którzy noszą się z zamiarem zakupu filtra kubełkowego o podobnych parametrach lub może tym którzy już posiadają JBL e1501 green Line i mają dylemat w kwestii jakie wkłady i w jakiej kolejności zastosować.

Pozdrawiam,
Przemek

Hipo 

Imię: Krzysiek
Wysłany: 2013-03-13, 19:09   

U mnie po jakichs trzech miesiacach ta uszczelka kwadratowa pomiedzy wkladem a glowica speczniala tak ze musialem ja poprzecinac bo zwyczajnie sie nie dawala osadzic.

bibel7 

Imię: Paweł
Wysłany: 2013-03-13, 19:25   

Fakt ja też z tą uszczelką się namęczyłem,jest jakoś nie do końca spasowana.

młody 

Imię: Arek
Wysłany: 2013-03-13, 19:34   

ja jak narazie problemu z uszczelka nie mialem a z filterka jestem zadowolony :)

HoRuS 

Imię: Maciek
Wysłany: 2013-03-13, 22:43   

Moja w e901 też jest nie dopasowana. Ale że to guma to zawsze przed włożeniem jej na koszyk traktuje ją zimną kranówą. Efektem tego jest zmniejszenie wielkości, co prawda nie kurczy się do takich wymiarów żeby w 100% pasowała ale jest lepiej ;-)

adam1977 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-03-13, 23:42   

Witam
U mnie uszczelka jako tako przylega choć mogła by lepiej pasować :)
natomiast miałem już problem z pękniętą ośką wirnika, jest ona ceramiczna i u mnie nie obracała się swobodnie - tarła po wirniku a raczej wirnik po ośce co w efekcie zniszczyło ją po roku używania :(
Poza tym z prefiltrem HW-603 świetnie się spisuje :)

Arturo
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-16, 18:34   

Zastanawiam sie nad kupnem takiego filtrka i teraz niewiem :-/

adamn 

Wysłany: 2013-03-16, 18:48   

A ja się zastanawiam, by inni się wykazali i jak mają inne filtry tu je opisali w innych wątkach. Może wtedy powstanie coś co od początku na FORUM zamierzałem spreparować dla potomnosci ale są ważniejsze sprawy niż filtracja ;-)
Adam

konsi 

Imię: Tomek
Wysłany: 2013-03-16, 18:54   

W miejsce tego JBL polecam ikole 450 .
http://akwarystyczne.info/showthread.php?tid=3679. To ja tak na skróty ;-) .

adamn 

Wysłany: 2013-03-16, 19:11   

Leniwcze jeden weź bez skrótów. Skopiuj i wklej.
Adam

Rafal
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-16, 19:16   

Mam w zbiorniku z dyskowcami dwie takie Ikole 450 jak Tomek pokazał w linku. Co mogę o nich powiedzieć? Po włączeniu cisza, co nie jest bez znaczenia, bo to akwarium stoi w sypialni. Konstrukcja prosta jak budowa cepa, nie ma żadnych pompek odpowietrzających, aquastopów itd, które lubią z czasem przeciekać. Uruchomienie i odpowietrzanie jest banalnie proste mimo braku pompki. Bardzo dużo pojemność kubła i do tego stosunkowo niewielkie (jak na filtr do zbiornika 450 litrowego) zużycie prądu - moc 13W. Cena zakupu również nie jest wysoka, zbliżona do innych chińczyków, które prądu pobierają dwukrotnie więcej.

Jak otrzymam zgodę autora wątku z przytoczonego przez Tomka linku, to opiszę w osobnym wątku ten filtr wraz ze zdjęciami.

konsi 

Imię: Tomek
Wysłany: 2013-03-16, 19:24   

adamn napisał/a:
Leniwcze jeden weź bez skrótów. Skopiuj i wklej.
Adam

Jak by inni byli tak leniwi jak ja nie musiałbyś blokować forum :-P

Arek 

Imię: Arek
Wysłany: 2013-06-30, 16:40   

Rafal,
I jak się sprawują filterki :?:
i w jakim dużym akwarium pracują

Rafal
[Usunięty]

Wysłany: 2013-07-01, 13:02   

Jestem z nich bardzo zadowolony. Bardzo prosta konstrukcja, bez żadnych pompek do odpowietrzania - praktycznie nie ma co się popsuć. Plusem jest bardzo duża objętość. Do tego małe zużycie prądu, nie najgorsza jakość plastików i najważniejsze - CISZA. W swojej klasie cenowej są bezkonkurencyjne. Wśród droższych też ciężko byłoby znaleźć coś równie oszczędnego i dużego.
Mam dwa filtry Ikola 450 w zbiorniku 460 litrowym (zawsze wolałem mieć nadfiltrację niż kupować na styk).

Paweł1978 

Imię: Paweł
Wysłany: 2013-12-19, 21:49   

Witam,
jutro prawdopodobnie zaleję akwarium i włącze filtr jbl e1501. Moje pytanie brzmi czy ceramika dołączona w zestawie połączona z zeolitem dodanym gratis lub biowkładem również dodanym gratis będzie dobrym połączeniem? Może być taki układ- liczac od dołu: ceramika- mieszanka zeolitu z bio wkładem i na samej górze gąbki? Może lepsza będzie ceramika z samym biowkładem lub zeolitem?
Jbl ma służyć jako biologiczny filtr wewnątrz będą prawdopodobnie dwa aqua szuty 750.

Odpowiedz do tematu