DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
paletki nie jedzą , proszę o pomoc !
Autor Wiadomość
piotrek123 

Imię: piotrek
Wysłany: 2013-12-14, 22:51   paletki nie jedzą , proszę o pomoc !

Witam Wszystkich i proszę o pomoc !
Dwa tygodnie temu zakupiłem 10 paletek. 5 z nich kupowałem jako turkusy i 5 żółtych (nie znam nazwy) Po wpuszczeniu do mojego zbiornika zauważyłem ,że mają przyśpieszony oddech ale myślałem że to wynik podwyższonego no2 bo przyznam się że zbyt pochopnie je kupiłem i wpuściłem do nieustabilizowanego zbiornika. Dlatego codziennie podmieniam około 70% wody i dodawałem żywe kultury bakterii. Dodatkowo do filtra zewnętrznego wsadziłem purigen. Obecnie 1 miesiąc od zalania zbiornika no2 jest prawie zerowe .Wszystkie ryby były u hodowcy w jednym zbiorniku .
Na dzień dzisiejszy wszystkie ryby mają ciemne odchody ale wydaje mi się że oddech mają za szybki . Jedzenie które podaję znika ale tylko za sprawą turkusów natomiast "żółte" nie jedzą prawie wcale przynajmniej ja nie widzę . Kiedy turkusy jedzą tamte trzymają się na uboczu .

Przedstawiam mój zbiornik:

1) Zbiornik:
- pojemność : 126 litrów (jest to zbiornik tymczasowy docelowe 500l zamówione już u Przemka )
- od kiedy zbiornik funkcjonuje : 1 miesiąc
- wymiary : 80*35*45
- rodzaj (roślinny, sterylny) jedna żabienica i korzeń
- rodzaj podłoża :piasek kwarcowy :0,8-1,2 mm

2) Woda:

- kwasowość (pH) :było 6,8 ale w wyniku dużych podmian widzę że dzisiaj jest 7,1
- twardość węglanowa i ogólna : 3 kh , 5 gh
- wielkość związków azotowych : o
- temperatura wody : 29 st.
- częstotliwość i wielkość podmian wody : codziennie 70 % (ale zacznę 50 %)
- sposób przygotowania wody do podmian :80 % RO , 20 % kran
- obsada ryb : 5 turkusów 8 cm. , 5 żółtych 5-6 cm.

3) Rodzaj pokarmu:
mix własnej roboty na bazie serc indyczych , szpinak , mrożonki :artemia , kryl ,rozwielitka . Suchy w płatkach i granulat tetry.

4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) Na dzień dzisiejszy wszystkie ryby mają ciemne odchody ale wydaje mi się że oddech mają za szybki . Jedzenie które podaję znika ale tylko za sprawą turkusów natomiast "żółte" nie jedza prawie wcale przynajmniej ja nie widzę . Kiedy turkusy jedzą tamte trzymają się na uboczu .Widziałem jak czasem ociera się któraś o roślinę . Wydaje mi się że są płochliwe bo jak zrobię gwałtowny ruch koło akwarium to chowają się za korzeń

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) Filtr zewnętrzny eheim 2217 oraz turbina z napowietrzeniem aqua szuta , gąbkę płuczę przy podmianie , zewnętrzny nie ruszany ,bez nawozenia .

6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) bez zmian

7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno : nigdy nie leczyłem .

Zdjęcia :

Na ostatnim zdjęciu robię podmianę i jak tylko wyłączyłem napowietrzanie to widać jak żółte pływają przy powierzchni .

Film : KLIKNIJ TU

Kupiłem mikroskop biolux lcd ale nic nie mogę sprawdzić bo pech chciał że po pierwszym użyciu przestał działać wyświetlacz (dobrze że na gwarancji).
Ostatnio zmieniony przez piotrek123 2013-12-15, 11:17, w całości zmieniany 6 razy  

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-12-15, 15:30   

W wodzie jest masa różności co widać na filmie jak unosi się w toni wodnej.
Akwarium nowe a TY podmienisz wodę co dnia. Jest zima i się nie podmienia tak często bo sobie w kolano można strzelić. Ze TY strzeliłeś to widać jak czerwone dzióbkują pod powierzchnią.
Dwa warianty wybierz który Ci pasuje:
I - Wywal na początek ten korzeń i ryby do nowej wody i czyszczone filtry karm tylko mixem z serca i granulatem
II - do wody na 10 litrów czubata łyżka soli niejodowanej.
potem się zobaczy w mikroskopie co i jak ale może nie być ciekawie.
Adam

piotrek123 

Wysłany: 2013-12-16, 20:45   

Wybrałem wariant 2 . Sól wsypałem wczoraj wieczorem.
Po pierwszym dniu zastosowania soli ryby jakby bardziej ruchliwe ale nie wszystkie .I co najgorsze żółte nadal nie jedzą . Kiedy mam podmienić wodę i czy po podmianie uzupełnić sól .Przez ile dni stosować sól ?
Ostatnio zmieniony przez piotrek123 2013-12-16, 20:48, w całości zmieniany 2 razy  

Maniek 

Imię: Mariusz
Wysłany: 2013-12-16, 20:53   

Powinieneś wybrać i I i II wariant...
Jak bedziesz miał świeżą wode to nie bedziesz jej musiał co rusz podmieniać. Więc spokojnie.

Pozdr

piotrek123 

Wysłany: 2013-12-16, 21:19   

Maniek napisał/a:
Powinieneś wybrać i I i II wariant...
Jak bedziesz miał świeżą wode to nie bedziesz jej musiał co rusz podmieniać. Więc spokojnie.

Pozdr

Założyłem ,że wodę mam dobrą dlatego wybrałem wariant 2. Wodę podmieniałem bo w świeżym akwarium miałem wysokie no2. Teraz no2 jest 0 to i wodę będę podmieniał rzadziej .

adamn 

Wysłany: 2013-12-17, 09:56   

Wody nie podmieniaj a czerwone na mikroskop i skrzela z kawałkiem płetwy.
Adam

piotrek123 

Wysłany: 2013-12-18, 21:08   

Ponieważ dzisiaj nie miałem dużo czasu mogłem zbadać tylko kupy ryb . Skrzela będę badał jutro a teraz zobaczcie co na tych filmach widać :

FILM 1
FILM 2
FILM 3
FILM 4
Ostatnio zmieniony przez piotrek123 2013-12-18, 21:11, w całości zmieniany 3 razy  

adamn 

Wysłany: 2013-12-18, 21:45   

Ja już wiem co jest na każdym FILMIE a teraz zobaczymy czy WY też wi4ecie co i jak.
Filmy pierwsza klasa bo nie prześwietlone i nie ganiasz po robalach. Od dziś WY piszecie a ja ewentualnie poprawiam. Skończyła się łatwizna czas pokazać co się każdy nauczył na tym FORUM. Tylko powiększenia podaj jeszcze i będzie cacy. Jak inni powiedzą co widzą i powiedzą dobrze to powiem który w jaki wątek powklejasz. Jak dasz radę zrób z tego też zdjęcia.
masz niezły bajzel z tymi rybami.
Adam

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-18, 22:01   

wiciowce, nicienie, tetrahymena, flexi, zupa z bakterii i wypławki

adamn 

Wysłany: 2013-12-19, 11:56   

:mrgreen:
a na drugim filmie to co to takiego?
Adam

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-19, 13:12   

Paramecium?

piotrek123 

Wysłany: 2013-12-19, 16:19   

No to jestem załamany tym co piszecie . Czym mam to wszystko leczyć i jakie są szanse na wyleczenie .

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-19, 17:07   

Tylko te dwa pierwsze.

Szanse duże.

adamn 

Wysłany: 2013-12-19, 20:42   

Leczyć to
wiciowce, nicienie, tetrahymena

grube za jednym zamachem
Adam

piotrek123 

Wysłany: 2013-12-19, 21:42   

Dzisiaj pobrałem wycinek skrzeli i już sam widzę że jest nie ciekawie :

FILM 1
FILM 2

To co tam się rusza to jest przywra ?

Zdjęcia :

Ostatnio zmieniony przez piotrek123 2013-12-19, 21:48, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu