DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziurawica
Autor Wiadomość
sQun49 

Imię: Rafał
Wysłany: 2013-12-14, 13:49   

ph metru już nie kupię bo palety nie wrócą do ogólnego - spróbuję je wyleczyć i oddam w dobre ręce. Z ogólnym zbiornikiem na razie dam sobie spokój, zobaczę jak będzie zachowywać się reszta obsady i nastąpi delikatna zmiana wystroju wraz z obsadą. Niestety sezon treningowy się zaczyna a ja już nie mam siły spać po 4 godziny dziennie przez 7 dni w tygodniu - za stary jestem :)

porlock 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2013-12-14, 15:19   

Nie poddawaj sie .. tak łatwo..

sQun49 

Wysłany: 2013-12-14, 16:39   

Dzięki za wsparcie ale naprawdę już nie mam siły :) Nie chce mówić że "trzymam" paletki przez 3 czy 7 lat. Chciałbym żeby ryby czuły się dobrze i były zdrowe. Naukę jaką przeszedłem na pewno wykorzystam w przyszłości bo już wiem jakie błędy popełniałem a na pewno od kolejnych się nie ustrzegę. Jeśli kiedyś znów wrócą palety to na pewno będzie to bardziej rozsądne działanie niż mój start niewiele ponad rok temu...

Dostałem akwarium od przyjaciela z trzema paletami które w stadzie dostawały po dupie - jak się można było domyśleć nie były to jakieś super zdrowe okazy i w mojej ocenie to był błąd. Wystartowałem akwarium na jego wodzie, pomału kompletując obsadę itd... Później bomba z keramzytem, bomba z holendrem i egzekucja z powodu pełnej bakterii rybie której chciałem podarować jeszcze jedno życie. Myślę że to ona wywołała zamieszanie a dokładniej zapoczątkowała to ostatnia zmiana wystroju na piasek.

Teraz start będzie wyglądał inaczej, tak jak powinien - nowy dojrzały zbiornik, czyste rośliny, stado maluchów po kwarantannie i później selekcja końcowych egzemplarzy... Szkoda że nie miałem tej namiastki wiedzy rok temu bo pewnie byłoby łatwiej :)
Ostatnio zmieniony przez sQun49 2013-12-14, 16:41, w całości zmieniany 1 raz  

porlock 

Wysłany: 2013-12-19, 23:14   

Hej i jak ryby ?

sQun49 

Wysłany: 2013-12-20, 07:38   

W kwarantannie czują się lepiej bo już zaczęły pobierać artemię - do reszty pokarmu jakiś średni apetyt, nawet mięskiem gardzą.
Na dodatek wczoraj jeden z pigeonów popełnił samobójstwo - wyskoczył przez szczelinę o szerokości kolanka do filtra zewnętrznego i jak wróciłem to już było po nim...

porlock 

Wysłany: 2013-12-20, 11:16   

O masz, dziwna sprawa, ryby zazwyczaj nie wylaza przez ciasne szczeliny żeby tylko wydostać się z wody, zbadaj wode , no2, pH jak większe od 7 to i nh4.
No3 tez nie zaszkodzi.

Odpowiedz do tematu