Tetra AquaSafe |
Autor |
Wiadomość |
roh
Ryby z Amazonii to moja pasja
Imię: Roman
Pomógł: 2 razy Wiek: 63 Dołączył: 05 Mar 2013 Posty: 500 Skąd: Kętrzyn
|
Wysłany: 2013-12-06, 17:22
|
|
|
Ĺukasz, swój wiek już masz, nie jesteś berbeciem, ale z Twoich wypowiedzi wcale to nie wynika. Ĺmiejesz się z poważnego dziadka Arystotelesa, który to dał podwaliny dzisiejszej filozofii (nie wiem może śmiejesz się z mojej niewiedzy w takim układzie wróć do dobrych podręczników, encyklopedii i gdzie tam jeszcze chcesz) Ja filozofię studiowałem dość dawno, ale Pan Profesor Antoni Sołoma dość dobrze wpoił mi podstawy nauki nauk i pamiętam je do dzisiaj.
Ty nie chcesz znać odpowiedzi na proste pytania, Ty chcesz narzucić wszystkim swoją mądrość i przebiegłość. Ponieważ dyskusja z tobą staje się bezprzedmiotowa w dziedzinie filozofii jak i akwarystyki, chemii i fizyki (poczytaj gdzieś na temat przyswajalności i zapotrzebowania organizmów żywych na metale typu cynk, molibden, żelazo, nikiel , miedź i kilka innych, które w postaci czystego metalu lub tlenku są trujące, a w innych postaciach przyswajalne i pożyteczne). Wybierz się na jakieś szkolenia, posłuchaj i zabieraj głos, będzie on wtedy miał swoją wagę. Dlatego to jest post zamykający moją dyskusję na temat wyższości Ĺwiąt Wielkiej Nocy na Ĺwiętami Bożego Narodzenia, z tobą.
Przepraszam autora za śmietnik w wątku. |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-12-06, 18:05
|
|
|
roh napisał/a: | Ĺukasz, swój wiek już masz, nie jesteś berbeciem, ale z Twoich wypowiedzi wcale to nie wynika. Ĺmiejesz się z poważnego dziadka Arystotelesa, który to dał podwaliny dzisiejszej filozofii (nie wiem może śmiejesz się z mojej niewiedzy w takim układzie wróć do dobrych podręczników, encyklopedii i gdzie tam jeszcze chcesz) |
Jak nie potrafisz odpowiedzieć na moje pytania i zarzuty dotyczące niby, to magicznych środków na uzdatnianie wody, to mnie nie obrażaj, i daruj sobie jakiekolwiek podjazdy personalne, bo teraz to Ty wychodzisz na dzieciaka, a nie ja.
roh napisał/a: | Ĺ Ĺmiejesz się z poważnego dziadka Arystotelesa, który to dał podwaliny dzisiejszej filozofii (nie wiem może śmiejesz się z mojej niewiedzy w takim układzie wróć do dobrych podręczników, encyklopedii i gdzie tam jeszcze chcesz) Ja filozofię studiowałem dość dawno, ale Pan Profesor Antoni Sołoma dość dobrze wpoił mi podstawy nauki nauk i pamiętam je do dzisiaj.
|
Chyba coś kiepsko u Ciebie z pamięcią skoro twierdzisz, że Arystoteles to ojciec filozofii. Zważywszy na fakt, że urodził się blisko 20 lat po śmierci Sokratesa i ok 40 lat po narodzinach Platona.
Nawet nie zauważyłeś, że w moim wcześniejszym zdaniu o nich jest błąd. To o czym my mamy rozmawiać?
roh napisał/a: |
Ty nie chcesz znać odpowiedzi na proste pytania, Ty chcesz narzucić wszystkim swoją mądrość i przebiegłość. |
Ale ja właśnie chcę znać odpowiedź.
Zadałem proste pytanie.
W jaki sposób ma mi to pomóc oczyścić wodę ze szkodliwych związków, skoro ja i tak ją wleję do akwarium.
roh napisał/a: | w dziedzinie filozofii jak i akwarystyki, chemii i fizyki (poczytaj gdzieś na temat przyswajalności i zapotrzebowania organizmów żywych na metale typu cynk, molibden, żelazo, nikiel , miedź i kilka innych, które w postaci czystego metalu lub tlenku są trujące, a w innych postaciach przyswajalne i pożyteczne). Wybierz się na jakieś szkolenia, posłuchaj i zabieraj głos, będzie on wtedy miał swoją wagę. |
Dlaczego mnie odsyłasz w chamski i prostacki sposób żebym sobie poczytał?
Ja się już naczytałem dlatego nie dam sobie wciskać bajek i kitów
Fizyki?
Tlenki? Co mają tlenki do tematu
Metale w jednych postaciach trujące, a w innych pożyteczne.
Chcesz mi teraz wmówić, że wszystkie metale ciężkie w postaci chelatów są pożyteczne i przyswajalne przez organizmy żywe, ba wręcz uzupełniają ich niedobory w mikroelementy. Czyli ołów też? Rtęć? Bizmut? Arsen?
To mi chcesz wmówić?
Ĺťe jak magia akwarystyczna zwiąże te metale w wodzie do postaci chelatu, to będę one bezpieczne dla ryb?
To, to już gruba fantastyka.
roh napisał/a: | . Wybierz się na jakieś szkolenia, posłuchaj i zabieraj głos, będzie on wtedy miał swoją wagę. |
No tak, tak najłatwiej. Jak się nie ma argumentów, to najlepiej napisać, weź i się doszkol Bo przecież Ty się już nie musisz szkolić, i tylko Ty możesz wygłaszać swoje teorie, bo twój głos waży
roh napisał/a: | Ponieważ dyskusja z tobą staje się bezprzedmiotowa |
Ĺťe przepraszam, że jaka?
W tym jednym masz rację. Nasza rozmowa nie ma sensu.
Powód?
Nie potrafisz mi nic przekazać wartościowego. Zamiast tego wolałeś mnie obrazić.
P.S.
Idę uzupełniać niedobory ołowiu. Chelatem!
P.S. II
To nie zaśmiecanie tematu. To brutalna prawda o tego typu środkach, które po za tym, że mają ładny opis i obiecują cuda niewidy, nie pomagają w niczym, a wręcz można wyjść na nich jak Zabłocki na mydle.
Pozdro. |
Ostatnio zmieniony przez 2013-12-06, 18:35, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7464 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-12-06, 20:13
|
|
|
Kurcze nie przyjmujcie wszystkiego w ciemno i jak napisane na ulotkach. To jak z lekami w sklepach: napisane jest leczą .... ba nawet jest jeden lek dla ryb co wszystko leczy i g... leczy a ryby do kibla się spuszcza po takim leczeniu. Nie ma panaceum na różności jest za to interes firm i niewiedza klientów.
Co do Arystotelesa to może nie ojciec a jeden z ojców filozofii by lepiej brzmiało. Zresztą jakie ma znaczenia dla NAS to co było i kto się urodził tysiące lat temu Te ułamki lat to i tak lata świetlne i chyba nikogo to nie interesuje na FORUM o rybach. To jak ojcowie założyciele w stanach US. Obok Sokratesa i Platona jest też Arystoteles. Ja WAM obu polecam nie jakieś tam wypowiedzi w/w ale klasykę:
- cogito ergo sum (Kartezjusz)
- panta rhei (Heraklita)
- Veni, vidi, vici (Julek Cezar)
Jak kto nie wie co zacz znaczy to polecam się wgłębić w łacinę
No ale jak chcecie sobie prowadzić dysputę to chętnie się podłączę i możemy TEMAT filozoficzny stworzyć co stanie się hitem.
Przykładowo:
subiektywne aspekty stosunków interpersonalnych na bazie FORUM a hodowla dyskowców w oparciu i minorowe nastroje i filozoficzne dumanie w czasie spojrzenia na akwarium z dyskami.
Jak jesteście chętni to dajcie znać
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
ratafia
Imię: Katarzyna
Pomogła: 4 razy Wiek: 47 Dołączyła: 09 Gru 2012 Posty: 279 Skąd: Nowy Dwór M
|
Wysłany: 2013-12-06, 20:22
|
|
|
Ĺukasz napisał/a: | Czyli, że szukamy ochotnika |
Nie musisz szukać, przyznaje się bez bicia, że stosowałam aquasafe.
Guzik mnie obchodziło, co on wiąże a czego nie wiąże, dla mnie ważne było, że gołym okiem widziałam, że służy moim rybom.
Był okres, kiedy dodanie nawet małej ilości kranówki powodował nerwowość wśród ryb a ten preparat rozwiązywał mi problem.
Zakończyłam zabawę z AquaSafe nie dlatego, że zauważyłam cokolwiek niepokojącego przy jego stosowaniu, nawet nie ze względu na koszty.
Do dzisiaj jestem przekonana że ryby były zadowolone z wody przygotowanej w ten sposób.
Po prostu, w imię wyższych celów.
Ĺwiatek akwarystyczny postanowił zrezygnować z chemii a Kaśka musiała przecież być trendy. Na wiele się to nie zdało, tyle, że zamiast Aqua safe i surowej wody sięgnęłam po sole Preisa.
Ani taniej ani lepiej, tyle, że inaczej.
Szkolny przykład jak kobietę można skołować.!
Mam nadzieję, że Roman się tak nie da.
Teraz jak jestem przekonana, że coś służy moim rybom, (tym bardziej Roman, gdzie mi tam do niego) to wkładam watę do uszu, i tyle.
" Ty se mów a ja zdrów ", jak to się mówi. |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-12-06, 20:34
|
|
|
To jak już tak o Arystotelesie lecimy, to gwoli ścisłości, jeden z trójki najbardziej znanych filozofów starożytnych, twórca nurtu filozoficznego zwanego arystotelizmem, który to był antagonistą nurtu Platona, platonizmu.
Dziękuję.
Możesz stworzyć temat: "Myślę, więc jestem - czyli filozoficzne dumanie w oparciu o forum akwarystyczne, gdzie Wszystko płynie, a My staramy się wyjść zwycięsko z każdej opresji aby na koniec rzecz: Przybyłem, Zobaczyłem, Zwyciężyłem".
Alea iacta est.
ratafia napisał/a: | Ĺukasz napisał/a: | Czyli, że szukamy ochotnika |
Nie musisz szukać, przyznaje się bez bicia, że stosowałam aquasafe.
Guzik mnie obchodziło, co on wiąże a czego nie wiąże, dla mnie ważne było, że gołym okiem widziałam, że służy moim rybom.
Był okres, kiedy dodanie nawet małej ilości kranówki powodował nerwowość wśród ryb a ten preparat rozwiązywał mi problem.
Zakończyłam zabawę z AquaSafe nie dlatego, że zauważyłam cokolwiek niepokojącego przy jego stosowaniu, nawet nie ze względu na koszty.
Do dzisiaj jestem przekonana że ryby były zadowolone z wody przygotowanej w ten sposób.
Po prostu, w imię wyższych celów.
Ĺwiatek akwarystyczny postanowił zrezygnować z chemii a Kaśka musiała przecież być trendy. Na wiele się to nie zdało, tyle, że zamiast Aqua safe i surowej wody sięgnęłam po sole Preisa.
Ani taniej ani lepiej, tyle, że inaczej.
Szkolny przykład jak kobietę można skołować.!
Teraz jak jestem przekonana, że coś służy moim rybom, (tym bardziej Roman, gdzie mi tam do niego) to wkładam watę do uszu, i tyle.
Ochotnik ma wlać wodę zanieczyszczoną metalami ciężkimi do akwarium, a później nalać cudownego eliksiru.
Zatyczki możesz mieć, Twoja sprawa, ale pokaż mi swoje ryby, to będę wiedział, czy słuchać Twych rad |
Ostatnio zmieniony przez 2013-12-06, 20:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-12-06, 20:40
|
|
|
No jak ładnie Ĺukasz
I tak merytorycznie ma być pisane.
I nie kość a ość
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
ratafia
Imię: Katarzyna
Pomogła: 4 razy Wiek: 47 Dołączyła: 09 Gru 2012 Posty: 279 Skąd: Nowy Dwór M
|
Wysłany: 2013-12-06, 20:54
|
|
|
No nie przesadzaj, jakim cudem mam Ci pokazać Akwarium jak ja nawet nie winem jak toto wygląda. Cyba, że Magazyn Akwarium mam chyba gdzieś jeden! |
Ostatnio zmieniony przez ratafia 2013-12-06, 20:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-12-06, 20:57
|
|
|
To o czym mu tutaj rozmawiamy? |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-12-07, 16:12
|
|
|
Kochanieńcy w 99,9 % przypadków wody do podmian nie trzeba NIC dodawać. Wystarczy 24 godziny i chloru nie ma. Jeśli ktoś ma taką a nie fluorowaną jak we Wrocławiu. Ja osobiście kiedyś lałem na 450 litrów podmiany połowa prosto z kranu i nie działo się NIC. Nigdy nie używałem polepszaczy bo i tak g.. dają. No ale raz mnie 20 litrów na ten sam zbiornik dopadło i w 30 minut ileś trafiło a reszta miała same promienie płetw i skóra w strzępach. Dwa tygodnie węgla i dalej to samo. Rośliny dwie ogromne na 3 dzień się zrobiły przezroczyste i je trafiło.
No ale kto będzie czuł się lepiej nie używa co chce i jak chce
Adam |
|
|
|
|
|
roh
|
Wysłany: 2013-12-07, 17:50
|
|
|
adamn napisał/a: |
subiektywne aspekty stosunków interpersonalnych na bazie FORUM a hodowla dyskowców w oparciu i minorowe nastroje i filozoficzne dumanie w czasie spojrzenia na akwarium z dyskami.
Jak jesteście chętni to dajcie znać
Adam |
Dawaj Adam. Zajefajny temacik zapodałeś. Tam można by wszystko i nic. |
|
|
|
|
roh
|
Wysłany: 2013-12-07, 18:02
|
|
|
ratafia napisał/a: |
Kśka Roman wyrósł z takiego szczeniackiego słuchania innych kilka ładnych latek temu. Teraz Roman bardzo mocno waży co i kto mówi, polatał troszeczkę po forum i zrozumiał, że Pan Ĺukasz nie jest partnerem do dysputy, gdyż większość tematów ignoruje i wie najlepiej. Ja przelałem niejedno jezioro wody przez swoje akwaria przez te 35 lat i widzę na co ryba reaguje dobrze a na co źle i na co nie reaguje w ogóle. Wiem też w jaki sposób odbywa się to usuwanie niechcianego towaru z akwarium--gdzieś to pokazałem.
A z tym "gdzie mnie tam do niego" to nie przeginaj---całkiem niedaleko. Po takich tekstach ja mogę stać się "najmądrzejszym z mądrych", a bardzo tego nie chcę. Następnym maleńkim sukcesem jest to, że moje altumy z odłowu żyją już w kilku miejscach w Polsce i za granicą.
Da się je jednak zaadoptować do szkła. |
|
|
|
|
roh
|
Wysłany: 2013-12-07, 18:06
|
|
|
adamn napisał/a: | Kochanieńcy w 99,9 % przypadków wody do podmian nie trzeba NIC dodawać. Wystarczy 24 godziny i chloru nie ma.
no jeszcze CO2-ono samo nie uleci. Trza napowietrzać
No ale kto będzie czuł się lepiej nie używa co chce i jak chce
Adam |
Nic dodać nic ująć. |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-12-07, 18:26
|
|
|
Achh Romanie jak Ty mnie dobrze znasz Wiesz nawet, co ja ignoruję
Szkoda, że zamiast rozmawiać o konkretach skupiłeś się na charakterystyce mojej osobowości
Trudno, jak się nie ma nic mądrego do napisania, najlepiej komuś nawrzucać
Ja mogę pograć zaraz tak samo jak Ty, ale to się dla Ciebie raczej źle skończy.
Wystarczy, że wkleję tutaj parę smaczków z fun page facebooka Polskiego Klubu M.... D... ani ja tego nie chcę, a już tym bardziej Ty byś tego nie chciał, ale jeszcze jedna obelga pod moim adresem, i przestanę słuchać głosu zdrowego rozsądku.
Krytykę przyjmuję na klatę, ale obrażać się nie pozwolę! |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-12-07, 20:30
|
|
|
DOĹÄ
Roman jak piszesz to nie na ilość a na jakość. Po kiego trzy posty co kilka minut?
No i skąd TYĹ wziął ten niby mój cytat?
NIC tu nie będzie nikt wklejał a jak chcecie sobie pofiglować słownie to zapraszam na priva.
Wrócić do tematy wątku.
Adam |
|
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-12-07, 20:36
|
|
|
Ja już skończyłem rozmowę w tym temacie. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
|
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
|
|
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|