Kto by się podjął |
Autor |
Wiadomość |
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-11-22, 14:11 Kto by się podjął
|
|
|
Ponieważ chcę by w technice na początku było w wymienionych działach w wątkach przyklejonych opisane rzeczy następujące:
- rodzaje sumpów z opisem (parametry dokładne) i zdjęcie i opinią użytkownika
- rodzaje filtrów wewnętrznych j/w
- rodzaje brzęczyków natleniających j/w.
- rodzaje wkładów filtracyjnych do filtrów j/w
- rodzaje stosowanych oświetleń z charakterystyką widmową świetlówek ...j/w to proszę o deklaracje w tym dziale i tym wątku wybranych elementów bądź jak ktoś jest dobry w jednym przykładowo sumpie to niech go opisze. Wiem, że w oświetleniu są fachowcy to niech biorą się do roboty a nie piszą na czacie. Potem zrobię z tego całość z uwzględnieniem tego kto opisywał. To dla WAS forum i trzeba się trochę na starcie napracować by potem leżeć i oglądać dyski hodowane bezproblemowo.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-11-26, 18:24
|
|
|
Czas odświeżyć co wcześniej miało być zrobione i WAS wykorzystać. Toteż Ci co mają u siebie w/w elementy i mają aparaty fotograficzne proszeni są o zrobienie swych technicznych nowości z zakresu w pierwszym poście tego wątku. Zrobić zdjęcia całościowe i szczegółowe elementów i je dokładnie opisać i wkleić w ten wątek. Potem zrobi się coś wspólnie dla FORUM do wykorzystania w formie kolejnego ATLASU
Czas start Pierwsze dziesięć osób zapadnie w mej pamięci w sensie pozytywnym
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
toommaszeek
Imię: Tomasz
Pomógł: 7 razy Wiek: 43 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 1068 Skąd: Aleksandrów Kujawski
|
Wysłany: 2013-11-26, 20:31
|
|
|
Nic nie wspomniałeś o filtrach zewnętrznych. Może być coś z DIY??
Co do rodzaju oświetlenia czy widma świetlówek to sam wiesz kto by to najlepiej opisał |
_________________ Adam jest The Best |
|
|
|
|
adam1977
Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 756 Skąd: Pajęczno
|
Wysłany: 2013-11-26, 20:45
|
|
|
No tak właśnie myślę, że odnośnie oświetlenia to nikt nie odważy się odezwać
Można jedynie pokazać jak ochłodzić Belki Andrzeja |
|
|
|
|
toommaszeek
Pomógł: 7 razy Wiek: 43 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 1068 Skąd: Aleksandrów Kujawski
|
Wysłany: 2013-11-26, 22:56
|
|
|
Dokładnie czy jest tu jakiś cwaniak co podważy słowa Andriu?? Dobra ale nie mieliśmy typować, a sami się zgłaszać na ochotników |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-11-27, 11:22
|
|
|
No to dokonaliście wyboru demokratycznie i .. Andriu wgryź się w zagadnienie oświetlenia zbiorników wszelakimi barwami, lumenami czy widmem. Zrób jakieś porównanie i przydatność do ryb roślin czy widoku. Zresztą zrób jak chcesz byle TEMAT się widział każdemu.
A co doi filtrów zewnętrznych to przecie się samo przez się rozumie. Kto takowe ma to je obfotografować i opisać i wymienić ich wady i zalety. Potem się pozbiera to wszystko tematycznie i porobi nowe rzeczy przydatne dla laików takich jak ja.
Giencola muszę przycisnąć by wątek o tle zewnętrznym jego ręki był od początku istnienia aż do końca świata i nawet dłużej.
Adam |
|
|
|
|
|
UserTech [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-11-27, 17:37
|
|
|
adamn napisał/a: | No to dokonaliście wyboru demokratycznie i .. Andriu |
Zapomnieliście ze istnieje opracowanie
http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=656
To może najpierw uzupełnie tamten wątek a potem zobaczymy co dalej
Zajmę się tym bliżej świątecznych wieczorów. |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-11-27, 19:20
|
|
|
Oni pewnie chcą by opisać różne typy oświetlenia i je porównać a nie tylko ledziki. Tak mniemam!
Adam |
|
|
|
|
|
toommaszeek
|
Wysłany: 2013-11-27, 20:11
|
|
|
adamn napisał/a: | Oni pewnie chcą by opisać różne typy oświetlenia i je porównać a nie tylko ledziki. Tak mniemam!
Adam |
Jacy oni?? To Ty Adamie wymyśliłeś to wszystko, a my tylko "wpuściliśmy Andriu w maliny" Wg mnie Ledy'y przyszłością narodu |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-11-27, 20:31
|
|
|
Może i ja wymyślam ale kierunki rozwoju to już chyba WY znaczycie Ledy FAKT takie w eksploatacji i można dowolnie kombinować z kolorami.
Adam |
|
|
|
|
|
A!icja
Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy Wiek: 29 Dołączyła: 09 Gru 2012 Posty: 851 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2013-12-06, 17:50
|
|
|
Wy tu pitu pitu, ale fotek nikt nie wstawił
Bioceramika
Ceramika
Keramzyt
I mój stary filterek JBL e 900
Zawory zamknięte
Zaworki po otworzeniu
Głowica od góry
Zatrzask
Nie otworzę, by pokazać wirnik itp, bo będzie mi przeciekać
Pozdro
Czekam na innych |
_________________ Bo widzisz drogie dziecko...
Tak już w życiu bywa,
że pies tonie, łańcuch pływa. |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-12-06, 18:18
|
|
|
Czym się różni ceramika od bioceramiki?
Ta druga ulega biodegradacji, czy jak |
|
|
|
|
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-12-06, 18:44
|
|
|
Ĺukasz napisał/a: | Czym się różni ceramika od bioceramiki? |
Tym że ceramika jest gładka i służy do filtracji mechanicznej a bioceramika jest porowata i zapewnia filtrację biologiczną. |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-12-06, 18:46
|
|
|
A czy jest tak gładka, że bakterie nitro nie mogą się na niej rozwijać?
P.S.
No mniej więcej o to mi chodziło. Ĺťe do każdego zdjęcia przydałby się dokładniejszy opis. Ĺťeby każdy zielony w temacie mógł wyczuć różnice co z czym i jak. |
Ostatnio zmieniony przez 2013-12-06, 18:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-12-06, 18:48
|
|
|
Ĺukasz napisał/a: | A czy jest tak gładka, że bakterie nitro nie mogą się na niej rozwijać? |
Napisz do Aquaela lub innego jej producenta i zadaj to pytanie.
Na pewno bioceramika ma dzięki porom dużo większą powierzchnię na której mogą osiedlać się bakterie nitryfikacyjne niż ceramika. |
Ostatnio zmieniony przez Rafal 2013-12-06, 18:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|