| 
		ok. 380 litrów netto | 
   
    
   
      | Autor | 
      Wiadomość | 
   
            
      
         
		 Ĺukasz [Usunięty]		  
		 
          
                  
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-11-15, 17:36   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
                	  | pit80 napisał/a: | 	 		  | Mam jeszcze sól bez antyzbrylacza, mogę dodać. Tylko czy to nie opóźni dojrzewania? Nie zaszkodzi bakteriom które dałem na start ? | 	  
 
 
Tak szybko byś soli nasypał? I to bez zapytania czemu ona tam ma służyć? 
 
 
 
 
Sprawdź pH! | 
             
									
				| Ostatnio zmieniony przez  2013-11-15, 17:48, w całości zmieniany 1 raz   | 
			 
			          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 szmigial  		  
		 
          
                  Imię: Adrian 
                  Wiek: 39  Dołączył: 10 Kwi 2013 Posty: 49 Skąd: Czechowice-Dziedzice 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-11-15, 17:55   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               | Sól nie zaszkodzi, szkoda, że Ĺukasz który tak ją neguje, nie wie, że powinno się ją dodawać w takich przypadkach, jak opisuje. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 Ĺukasz [Usunięty]		  
		 
          
                  
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-11-15, 18:00   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               Czyli dokładnie w jakich przypadkach? 
 
 
Bo jak narazie pewne jest to, że ryba się kołysze co by wskazywało na zatrucie amoniakiem. 
 
 
Parametry wody też jak widać nieznane, a na to to się soli nie sypie. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 szmigial  		  
		 
          
                  Imię: Adrian 
                  Wiek: 39  Dołączył: 10 Kwi 2013 Posty: 49 Skąd: Czechowice-Dziedzice 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-11-15, 18:03   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               no comment     | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 jurasiga  		  
		 
          
  
                  Imię: JURAS 
                  Pomógł: 10 razy Wiek: 47  Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-11-15, 18:40   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               Ojej boli     | 
             
						
				_________________ Pozdrawiam Juras | 
			 
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 pit80  		  
		 
          
  
                  Imię: Piotr 
                  Wiek: 45  Dołączył: 28 Lis 2012 Posty: 46 Skąd: Opole 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-11-15, 19:07   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               pH ok.6,6
 
 
Ryba aktualnie nie kołysze się, tylko leży na dnie i ledwo dycha...
 
 
Obraz masakry po wyjęciu ryb z wiadra
 
 
 
 
Próby pływania tej ryby
 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RXtWQUX5ELk&feature=youtu.be[/youtube]
 
 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KgLtANSNpnc&feature=youtu.be[/youtube]
 
 
Co do soli to znalazłem info: " Jony chlorkowe (Cl) zawarte w cząsteczkach NaCl blokują dostęp NO2 do krwi ryby poprzez skrzela. " 
 
 
Nie potrafię tego zweryfikować na tę chwilę.
 
 
No ale jeśli woda była nalewana wczoraj i przedwczoraj i jest kwaśna to nie jest to amoniak, mylę się ?
 
 
Ryba z filmów padła. | 
             
						
				_________________ Pozdrawiam
 
Piotr | 
			 
									
				| Ostatnio zmieniony przez pit80 2013-11-15, 23:47, w całości zmieniany 2 razy   | 
			 
			          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      | 
         
       |