Doniczki w akwarium sterylnym! |
Autor |
Wiadomość |
Mirek06
Imię: Mirek
Wiek: 50 Dołączył: 22 Lis 2012 Posty: 225 Skąd: Ciechów (dolnośląskie)-PL
|
Wysłany: 2013-05-04, 17:53 Doniczki w akwarium sterylnym!
|
|
|
Czasami mamy problem z posadzeniem roślinek w naszym akwarium ponieważ brak podłoża. Podoba mi się pomysł Alicji , która wykorzystała szklanki po kremie orzechowo-czekoladowym NUTELLA . Ja znalazłem inne rozwiązanie dzięki odwiedzeniu marketu LIDL .Widząc na półce wystawowej mięsko w galarecie , ja widziałem już w tym momencie jak wyglądają moje lotosy w akwarium |
_________________ Pozdrowienia!!! |
|
|
|
|
michal.l
Imię: Michał
Wiek: 38 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 578 Skąd: myślenice (małopolskie)
|
Wysłany: 2013-05-04, 17:58
|
|
|
szkło jak szkło a co kokosy już wyszły z mody ? |
_________________ sorry taki mamy klimat |
|
|
|
|
Mirek06
|
Wysłany: 2013-05-04, 18:08
|
|
|
michal.l napisał/a: | szkło jak szkło a co kokosy już wyszły z mody ? |
kokosy obcykane a szkiełko wydaje mi się bardziej poręczne , z kokosem jest trochę zabawy no i średnica doniczki jest większa. Jak dla mnie też ma swój urok |
|
|
|
|
darek68
darek68
Imię: darek
|
Wysłany: 2013-05-04, 18:17
|
|
|
Mirek tobie nie chodzilo oto szkiełko na rosliny tylko zawartosc w szkiełku |
|
|
|
|
Mirek06
|
Wysłany: 2013-05-04, 18:32
|
|
|
darek68 napisał/a: | Mirek tobie nie chodzilo oto szkiełko na rosliny tylko zawartosc w szkiełku |
nie powiem , było dobreee!!! |
|
|
|
|
alex
Imię: Ola
Wiek: 53 Dołączyła: 06 Sty 2013 Posty: 362 Skąd: Jenin k/Gorzowa Wlkp
|
Wysłany: 2013-05-04, 18:49
|
|
|
Ja swojego czasu wykorzystywałam białe doniczki. Nic się nie działo, nie zmieniały parametrów wody, a w białym piachu (po lekkim wkopaniu) nie było ich praktycznie widać
Nie wiem jednak czy wszystkie się nadają, czy ja miałam szczęście na takowe trafić.....
Jak znajdę fotę to wrzucę |
|
|
|
|
ratafia
Imię: Katarzyna
Pomogła: 4 razy Wiek: 47 Dołączyła: 09 Gru 2012 Posty: 279 Skąd: Nowy Dwór M
|
Wysłany: 2013-05-04, 18:54
|
|
|
Możecie sobie pożartować, ale w przerwach niech któryś napisze , czy ten sposób sadzenia roślin nie powoduje, że z podłoża wydziela się siarkowodór.
Zawsze to zamknięty pojemnik bez przepływu wody.
Zobaczcie, co się dzieje z filtrem, jeśli zatrzymać przepływ, po paru godzinach śmierdzi jak z …..
Przyznam, że ten temat mnie interesuje - tak przyszłościowo - miałam takie pomysły, ale bałam się zatrucia wody. |
|
|
|
|
Mirek06
|
Wysłany: 2013-05-04, 19:17
|
|
|
pożyjemy, zobaczymy to nie będzie na stałe, powoli zaczynam dekorować swój zbiornik . Myślę że jak dojdę do wprawy to podłoże będzie w całym zbiorniku ( w tej chwili tak mi lepiej sprząta się denko ) |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-05-04, 19:56
|
|
|
ratafia napisał/a: | Możecie sobie pożartować, ale w przerwach niech któryś napisze , czy ten sposób sadzenia roślin nie powoduje, że z podłoża wydziela się siarkowodór.
Zawsze to zamknięty pojemnik bez przepływu wody.
Zobaczcie, co się dzieje z filtrem, jeśli zatrzymać przepływ, po paru godzinach śmierdzi jak z …..
Przyznam, że ten temat mnie interesuje - tak przyszłościowo - miałam takie pomysły, ale bałam się zatrucia wody. |
generalnie jak przyrównać szklane naczynia na rośliny do filtra to chyba nie ten pułap i takiego czegoś nie należy robić. No ale kolejno.
Nie ważne w co ale ważne jak sadzimy i co sadzimy.
Weźmy łupiny kokosa. Trzeba je mieć i przepiłować i oczyścić i wsadzić korzenie i zasypać piachem i g.. widzimy co potem się staje. Pomijam oczywistą oczywistość o wcześniejszym spreparowaniu łupiny. No i jeszcze jak go postawić by był szybko zdatny do przemieszczania po dnie?
teraz szklany pojemnik. Szeroki dość niski, gdzie sadzimy roślinę i zasypujemy nie piachem drobnym jaki nawet w kokosie spowoduje pojawienie się bąbelków i czernienie piachu czego niestety nie widać. Z czasem roślinę szlag trafi.
A w naczyniu szklanym stabilnym widzimy każde nieprawidłowe zachowanie w systemie korzeniowym i podłożu.
Siarkowodór i filtr jaki przedstawiłaś jako przykład!!!
Teraz filtry gdzie z braku tlenu obumierają bakterie (te co powinny utleniać siarkowodór do aniony siarczanowego przyswajalnego przez rośliny) i rozkład tego co się na filtrze osadziło. Zaczynają się procesy gnilne w filtrze co ma w sobie i na sobie dużą ilość materii organicznej łatwo ulegającej rozkładowi.
Przez brak przepływu w filtrze tworzy się strefa beztlenowa i nie są to bąbelki gazu w podłożu. A brak tlenu w zbiorniku i właściwa jego cyrkulacja.
No ale w ostatnich dniach był temat o braku prądu i ten polecam do doszkolenia Kaśka.
A w szklanych naczyniach z dość dużą granulacja ziaren żwiru stref beztlenowych raczej nie powinno być bo roślina czerpie oddaje i rośnie.
Wyjątek stanowią rośliny pędzone na początku swego istnienia w każdym zbiorniku.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
ratafia
Imię: Katarzyna
Pomogła: 4 razy Wiek: 47 Dołączyła: 09 Gru 2012 Posty: 279 Skąd: Nowy Dwór M
|
Wysłany: 2013-05-05, 06:52
|
|
|
Tylko takie rośliny bywają dość okazałe, ze sporą bryłą korzeniową i apetytem.
Szybko wyczerpią zapasy z podłoża i co wtedy?
Kulki nawozowe zamulą podłoże, może się czepiam bo widuję dość często takie rozwiązania, tylko internet jest zwodniczy.
Nigdy się nie wie na pewno od jak dawna takie akwarium funkcjonuje a zmiany mogą być na tyle wolne że trudne do zaobserwowania w krótszych odcinkach czasowych.
Jak w takim razie wygląda sprawa uzupełniania substancji odżywczych w podłożu? |
|
|
|
|
Mirek06
|
Wysłany: 2013-05-05, 08:39
|
|
|
Mam kulki gliniane i będę je stosował co 2-3 miesiące (dopiero 2 dni temu posadziłem lotosy w szkiełku). Będę informował co jakiś czas o stanie roślinek i wstawiał zdjęcia. |
|
|
|
|
daro32
daro32
Imię: Darek
|
Wysłany: 2013-11-10, 18:56
|
|
|
Nie zakładam nowego wątku podepnę się tu może się komuś przyda bambus można kupić w Castoramie koszt to około 10zł na podstawę doniczki użyłem szyby |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-11-10, 19:38
|
|
|
zakładam, że do klejenia użyto silikonu, który chyba z czasem na bamusie puści.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
roh
Ryby z Amazonii to moja pasja
Imię: Roman
Pomógł: 2 razy Wiek: 63 Dołączył: 05 Mar 2013 Posty: 500 Skąd: Kętrzyn
|
Wysłany: 2013-11-10, 20:58
|
|
|
Zdecydowanie będę optował za szkłem. Bambus czasami zaczyna zachowywać się we wodzie kwaśnej bardzo dziwnie--po prostu gnije, rozpuszcza się czy jak to nazwać. -bardzo brudzi wodę. Co do doniczek i H2S. W pierwszej fazie po posadzeniu rośliny część jej systemu korzeniowego obumrze i zacznie się psuć, ale z takim problemem poradzą sobie bakterie.-jeżeli doniczki trafiają do baniaka żywego, w świeżym zbiorniku jest trochę gorzej--brak wymiany gazowej prowadzonej przez drobnoustroje spowoduje , najczęściej, całkowite obumarcie bryły korzeniowej. Co do filtra bez przepływu--to jest zupełnie inna bajka, procesy tam zachodzące mają niewiele wspólnego z doniczką. |
|
|
|
|
|