DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomocy?..
Autor Wiadomość
K@@MIL 

Imię: Kamil
Wysłany: 2013-10-05, 00:39   

Ludzie piszę że nawet z trudno rosnącymi roślinami i masie nawozów i Co2 palety rosną dobrze ale no wiadomo że ludziom trudno wierzyć, a sprzedawca wiem, wiem ale wydaje się spoko Paletki mam od niego sam tez je hoduje ale macie racje znaczy Ty masz wszystko znowu spiepszyłem i teraz nie wiem czy ciągnąć dalej te paletki czy dać sobie z nimi spokój bo ogólnie z roślin nie zrezygnuje i szkoda mi palet nawet nie wiecie jak się jarałem jak dzisiaj mi ikre składały ;c

Tylko najgorszy problem jest chyba z tym podłożem jak myślisz bo przy tym manado odsysanie jest strasznie trudne bo wciągam je do wiadra a tego mułu prawie wcale nie zbieram, i właśnie nie wiem jak dbać o tą czystość częstsze podmiany rozwiążą problem czy może jeszcze jeden filtr biologiczny? mam w biologu takie podłoże chemi pure które niby neutralizuje jakieś tam związki ale to pewnie kolejny pic na wodę jak myślisz?
Ostatnio zmieniony przez K@@MIL 2013-10-05, 00:43, w całości zmieniany 1 raz  

Rafal
[Usunięty]

Wysłany: 2013-10-05, 01:04   

K@@MIL napisał/a:
Tylko najgorszy problem jest chyba z tym podłożem jak myślisz bo przy tym manado odsysanie jest strasznie trudne bo wciągam je do wiadra a tego mułu prawie wcale nie zbieram,

Manado jest bardzo lekkim podłożem, w dodatku może podnosić twardość i pH wody. Sprzątanie przy nim jest bardzo utrudnione. Dlaczego nie chcesz zastosować piasku? Na piasku też można stworzyć akwarium roślinne. Biologiczny filtr tu raczej Ci nie pomoże, prędzej mechaniczny.

K@@MIL napisał/a:
mam w biologu takie podłoże chemi pure które niby neutralizuje jakieś tam związki ale to pewnie kolejny pic na wodę jak myślisz?

Te wkłady filtracyjne, typu chemipure, purigen i podobne naprawdę działają.

Andrzej B 
dyskowce.com.pl

Imię: Andrzej
Wysłany: 2013-10-05, 10:14   

Ja nie widzę innej możliwości jak:
Przygotuj dużo wody z ph 6,5 do 6,8 i miękiej . Następnie ją podgrzej do temp 27,28st.
Jak będziesz to miał to ryby do jakieś zbiornika na kilka godzin. W tym czasie wywal podłoże a kilka roślin do świeżego podłoża (żwirku granlacja max1,5mm i zostaw w zbiorniku. Jak usuniesz ten syf niech filtry praccują aż woda będzie czysta optycznie. Nastenie wypłucz filtry w tej wodzie z akwarium. Jak to zrobisz to podmiana ze 30% wody w akwarium. Nastepnie wpuścił bym ryby i niech pływają i co dzień robił bym podmiany z 50l wody. Po tygodniu sprawdziłbym parametry wody. Być może jak to zrobisz ryby poczują się lepiej. Oczywiście żadnych CO2 i innych świńst nie lejemy do wody. Za tydzień daj znać. Jak tak przygotujesz zbiornik to w samym szkle gdzie kilka roślinek w doniczkach będziesz miał to i leczenie mozna przeprowadzić. Możesz zrobić to na 3/4 zbiornika.

Można mieć ładny zbiorniku i zdrowe palety. Nie trzeba tyle nawozów. A palety tyle produkują CO2 że nie potrzeba im dodatkowego z butli. Wystarczy dobrać odpowiednio rośliny do zbiornika i pod korzenie tabletki nawozowe w piach co kilka miesięcy i pogodzisz jedno i drugie. Ale najpierw trzeba się nauczyć raczkować a potem chodzić. Wywal to oświetlenie to nie solarium. Ładnie rośliny rosną w 0,3w/l nie koniecznie 1w/l.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej B 2013-10-05, 10:21, w całości zmieniany 1 raz  

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-10-05, 16:13   

Masz już ryby w takim akwarium jakiś czas to po kiego to zmieniać? Wystarczy zaniechać pewnych elementów i będzie dobrze. To, że masz jakieś tam nie takie i niebieska ciemna jak nietoperz to efekt albo wcześniej omówionych działań albo ma coś na sobie. Weź mikroskop zeskrobinę na szkiełko i nieczystości na szkiełko i odchody na szkiełko i wstaw filmy statyczne do 10 sekund. Wtedy się zobaczy. Pozostałe ryby są grube nie powcinane to może być drobnostka. Nie każda rośnie jak należy i może te dwie są takim czymś skażone. Przecież w akwarium ogólnym też można ryby leczyć byle jadły a te jedzą.
Dawaj mikroskop i filmy i się dalej zobaczy co i jak. Teraz to CO2 i nawozy w zapomnienie. Zobaczysz jak będzie.
I nie działaj raptownie bo to najgorsze co możesz zrobić.
Adam

K@@MIL 

Wysłany: 2013-10-05, 17:15   

Adamie super odpowiedz podbudowałeś mnie dziękuje ogólnie to ryby cały czas składają ikrę i ta ciemna o której mówimy to rzuca się na jedzenie i wiesz co myślę że trzeba było im też po prostu mrożonek bo jak zobaczyły mix z serca wołowego to podniecenie takie że szok wszystko zniknęło moment ogólnie teraz Ph stoi na 6,7 to też im służy chyba ogólnie podmieniam codziennie z 30l wody i czyszczę filtry, Co2 brak nawozów brak oświetlenie zmniejszyłem ale wrócę do poprzedniego bo ogólnie Palety nie chowały mi się nigdy nawet przy takim oświetleniu i raczej to im nie przeszkadza, Mikroskop w poniedziałek dzisiaj kolega którego znacie i jest z moich stron nie mógł mi tego zbadać więc jestem od niego uzależniony w poniedziałek na 1000% będę miał ten film i wtedy liczę na waszą pomoc, Adaś czy jak bym kupił więcej tego wkładu filtracyjnego chemi pure bo teraz mam tylko na 300l zestaw to dało by coś a i na razie wiecie szkoda mi trochę rujnować tego akwarium bo wydałem na to Manado i rośliny trochę kasy będę walczył z jeżeli Paletki będą ponosić stratę to niestety z nich zrezygnuje ale doputy dopóki jest szansa to nie będę odpuszczał
Ostatnio zmieniony przez K@@MIL 2013-10-05, 17:16, w całości zmieniany 1 raz  

K@@MIL 

Wysłany: 2013-10-08, 14:09   

mam mikroskop

adamn 

Wysłany: 2013-10-08, 19:47   

prosiłem o FILM a nie zdjęcia i to bez podania powiększeń. No ale z tego co widać w 100% na razie masz

Lernaea

jutro w wątku ją wstawię z opisem.
Nawiasem zdjęcia bardzo wyraźne jak na pierwszy raz.
A no i masz jeszcze ameby skorupkowe.
Adam
Ostatnio zmieniony przez adamn 2013-10-08, 19:48, w całości zmieniany 1 raz  

K@@MIL 

Wysłany: 2013-10-08, 22:44   

Adaś a tak po Polsku to co mam zrobić i czy to niebezpieczne dla paletek?

a i nie mnie zasługi co do zdjęć to Piotr z forum robił a filmu nie mogliśmy nakręcić

ogólnie to na 3 zdjęciu w tym czarnym gó..ie to ruszało się jeszcze coś takiego jakby czarna nitka

a i pierwsze zdjęcie to śluz z ryby a 5 to kawałek płetwy

a i ogólnie to nawet gołym okiem widziałem pływające takie kropki małe okrągłe i podłużne było tego bardzo dużo
Ostatnio zmieniony przez K@@MIL 2013-10-08, 23:21, w całości zmieniany 5 razy  

adamn 

Wysłany: 2013-10-09, 10:11   

ma być film. Ci się ruszało to alb wypławki albo nicień albo wieloszczet.
Pletwa to grzyb.
Adam

K@@MIL 

Wysłany: 2013-10-09, 16:19   

Szkoda że bez tego filmu nic nie poradzisz ;c kurcze muszę znowu męczyć Piotra o udostępnienie sprzętu no ale zrobi się jakoś

Odpowiedz do tematu