DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
Szpinak
Autor Wiadomość
ratafia 


Imię: Katarzyna
Pomogła: 4 razy
Wiek: 48
Dołączyła: 09 Gru 2012
Posty: 279
Skąd: Nowy Dwór M
Wysłany: 2013-09-10, 17:57   

To, że młode liście są lepiej trawione to prawda, w starzejących się liściach jest dużo więcej trudno strawnej celulozy.

Co do zbierania rankiem - czy ja wiem?
Myślę, że najlepiej robić to przy pełni księżyca, kiedy psy wyją na całej wsi tak że ciarki po plecach latają. :-)
PS. Moja córeczka po takich słowach powiedziałaby „ Mamo ten żart wcale nie jest żartowny”. Pewnie i Wy tak pomyślicie. :-D

Pokrzywy to lepiej nie nadużywać i zbierać do puki nie ma tego meszku pod blaszką liściową ale lebiodę i liście babki po usunięciu żyłek można dawać bez umiaru.
Co ja będę tłumaczyła jak większość i tak jak nie sprawdzi, to nie uwierzy, mało to Adam się natłumaczył. Nie wierzycie to sprawdźcie. Na pewno tym nie wyleczysz ale babka działa podobnie jak czosnek.
Który jeszcze nie wierzy, że młoda babka jest dobra na wszystko? :-D
Ostatnio zmieniony przez ratafia 2013-09-10, 17:59, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
gienierator 



Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy
Wiek: 60
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 894
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-09-10, 18:40   

ratafia napisał/a:
Który jeszcze nie wierzy, że młoda babka jest dobra na wszystko?

No , na przykład okłady z młodych eeeeee tego no.....liści. ;-)
Z tą babką to będę musiał przetestować , właśnie mix mi się kończy powoli więc walnę trochę tego ,co do celulozy to może nie jest taka zła np. jako substancja balastowa. :-)
pozdro...
Ostatnio zmieniony przez gienierator 2013-09-10, 18:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Dino25 


Imię: Marek
Pomógł: 2 razy
Wiek: 68
Dołączył: 09 Gru 2012
Posty: 260
Skąd: Legnica
Wysłany: 2013-09-11, 10:00   

Gieniu jak fajna babka może być zła.He he.Dawałem to rybom roślinożernym i powiem Ci że lepiej jadły jak szpinak to chyba im smakowało a zwierze zawsze wie co dla niego dobre.
 
 
toommaszeek 

Imię: Tomasz
Pomógł: 7 razy
Wiek: 44
Dołączył: 25 Lis 2012
Posty: 1068
Skąd: Aleksandrów Kujawski
Wysłany: 2013-09-11, 10:07   

Marku możesz opisać sposób przyrządzania liści babki?? W jakich proporcjach liście do reszty miksa??
_________________
Adam jest The Best ;-)
 
 
Dino25 


Imię: Marek
Pomógł: 2 razy
Wiek: 68
Dołączył: 09 Gru 2012
Posty: 260
Skąd: Legnica
Wysłany: 2013-09-11, 11:47   

[quote="toommaszeek"]Marku możesz opisać sposób przyrządzania liści babki?? W jakich proporcjach liście do reszty miksa??[/quote

Siekałem na drobno i suszyłem,podawałem albo samą albo wymieszaną ze spiruliną i jedną i drugą wersje chętnie wsuwały.Przed siekaniem warto sparzyć i taką sparzoną też można podać co nie zjedzą wyjmujesz.Zależy jakie ryby karmisz i jakie duże są, przyznam że paletkom jeszcze nie dawałem ale trofeusy bardzo chętnie jadły.Po tym temacie spróbuję tez do mixa dawać zamiast szpinaku albo pomieszam.Sparzę i zamrożę a potem przez maszynkę jak szpinak.
 
 
toommaszeek 

Imię: Tomasz
Pomógł: 7 razy
Wiek: 44
Dołączył: 25 Lis 2012
Posty: 1068
Skąd: Aleksandrów Kujawski
Wysłany: 2013-09-11, 13:13   

Właśnie też chcę do miksa podać, tylko muszę znaleźć babkę :-) i czekam za sercami w sklepie mięsnym.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10