DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
śmieszne pytania
Autor Wiadomość
johnny 
johnny

Imię: mariusz
Wysłany: 2013-06-22, 02:43   śmieszne pytania

Mam te ryby od ok. 3 miesięcy, a akwarium od ok. 6 miesięcy więc nasówa mi sie parę pytań (na pewno dla Was śmiesznych)ale jest to forum dla akwrystów nie tylko zaawansowanych, mianowicie:
1. Czy jest tu osoba,która posiada dyski od 4 lat + i ich nie leczyła
Czeka mnie leczenie a nie posiadam mikroskopu, mimo to postanowiłem użyć aniprazolu i przestrzegać wszystkich przykazań jakie są podane,co za tym idzie nasówa się kolejne pytanie?
2. Czy leczenie pozostawia stały uszczerbek na kondycji lub zdrowiu pociech?
3. Jeżeli leczenie, w/g Was, w jakiś sposób szkodzi paletkom... to w jaki?Na dłuższą:metę:oczywiście.
Jakiś czas temu byłem u stolarza po szafkę, miał przepiękne palety(właśnie cztero i pół letnie) no i blablabla...powiedział że od czasu, kiedy spisał je już na straty, przestał się bawić w leki, kontrole jakości wody itd,itp,to zaczęło mu i im wszystko się układać. Fakt miały 20cm+, to jest jego historia(nie wiem czy prawdziwa).Więc kolejne pytanie:
4. Czy może jest wśród forumowiczów ktoś,kto też to wszystko ma w nosie i oczywiście ryby dojżałe i okazałe zarazem?
No i następne pytanie odnośnie 4
4A. Czy jest możliwe chodować zdrowe ryby przez dłuuugi czas nie bacząc na parametry typu ph.gh.kh?Nie mówię tu oczywiście o azotynach azotanach :-)
Jest 3 rano więc pora spać,ale ostatnie na dzisiaj pytanko.
5. Czy jeżeli bym miał nowy zbiornik bez ryb z odkażonymi roślinami wszystko jak się należy i zakupię na 200% zdrowe ryby, to czy nie złapią przywr, nicieni,wiciowców?
6. Jeżeli tak, to z kąd?
O ile komuś z Was forumowicze zechciało by się odpowiedzieć to proszę o zaznaczenie nr pytania,i odp.No i my żółtodzioby jeżeli się chcemy o coś dziwnego zapytać to też walmy śmiało od 7...8...itd.Ponieważ co dla innych jest oczywiste,dla nas... :shock:

Nazer 

Imię: Piotr
Wysłany: 2013-06-22, 07:05   

Odpowiem bo jeszcze nikt nie odpowieedział i będę obiektywny w swych odpowiedziaech.
1. Są takie osoby, np Adamn z bardzo dużym doświadczeniem, ja niestet.y mam te ryby od około roku
2. Z tego co wiem to zależy, wszystko zależy od tego jak dbasz o ryby, parametry wody, dobre karmienie, zanim udusiłem poprzednią obsadę, to po dość intensywnym leczeniu, wyrosły z nich nawet ładne okazy, niestety po jakimś czasie znów zachorowały, podałem lek ale nawaliło napowietrzanie i przez noc się udusiły :/
teraz znów zaczynam z młodziakami
3.Wiesz, to z długotrwałe leczenie osłabia ryby, to jakby ciebie faszerować antybiotykami non stop...Ryby powinno się leczyć w ostateczności.
4. Nie wiem
4a. Jasne, o ile na początku przez parę tyg. je będziesz badał regularnie i będą takie same, po każdej podmianie, teście itp. to można założyć, że nadal będą podobne, o ile np. wodociągi czegoś nowego nie wprowadzą do wody, czy z RO się nie stało nic.
5. Nigdy nie będziesz miał pewności że kupisz zdrowe ryby i że nic nie złapią, mogą coś złapać z karmy,bo nie wiesz jakie serce kupisz, to surowe mięso,ma bakterie itp., głupie ale jak masz akwarium otwarte to jak się mucha utopi i ryby będą ją skubać, a one przenoszą multum syfu

Odpowiedz do tematu