DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
szalone zrywy
Autor Wiadomość
mg72 

Imię: MIREK
Wysłany: 2013-05-12, 12:39   

Powtórzyć jeszcze raz lewamisolem czy zrobić kąpiel w aniprazolu pod powiedz co byś uczynił

Maniek 

Imię: Mariusz
Wysłany: 2013-05-12, 12:46   

Nie wiem czy tutaj levamol da rade...
Osobiście proponował bym aniprazol itp.

mg72 

Wysłany: 2013-05-12, 15:54   

też tak właśnie pomyślałem o aniprazolu załatwił bym nicienie i ewentualnie tasiemca

ale chodzi mi pogłowie czy to czasami nie wiciowce bo na zdjęciu kupsko wygląda białe ale w w rzeczywistości jest przezroczyste i lekko unosi się do góry bardziej podobne do tych które zamieściłem pierwsze wyżej te które leżą na dnie

zbyt krótko mam ryby dlatego zrobię jak będziecie radzili

do wiadra wszystkie czy tylko ten lss (pytam bo dopiero co były w lewamisolu )

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-05-12, 17:02   

Mikroskop i wiesz co masz. Nie gdybaj a działaj.
Adam

grigor 

Imię: Grzegorz
Wysłany: 2013-05-12, 20:42   

do wiaderka z lekarstwem trzeba dać wszystkie ryby , gdyż inne też mogą być nosicielami a napewno są.
i z mojego marnego doświadczenia wiem ze nicieni jajorodnych nie zabijesz poprzez leczenie w wodzie z lekarstwem tylko bedzie trzeba podac rybie lekarstwo w pokarmie.

mg72 

Wysłany: 2013-05-12, 21:00   

Adam przecież wszystkie zdjęcia z mikroskopu śluz, skrzela własnie są od tego lss pisałem o tym
dalej go męczy infekcja bo jakiś ciemny i białawy nalot ma

mam fefra jak się za to wszystko wziąć ------fajnie było by jak ktoś by pokierował co po kolei zrobić bo człek niby po 40 ale z akwarium dopiero startuje i o wiele mniej wiedzy mam niż nasza małolata a przepraszam już kobitka ;-)

bardzo wdzięczny jestem Kasi bo ryby polubiły wazonkowca z witaminami jak by lepsze kolory dostały i bardziej żywsze się zrobiły choć nie jedzą tak jak Gienkowe ale coś tam zaczynają skubać

szalone zrywy są opanowane na razie spokój... .. i tu mam pytanie czy mógł być przyczyną syf w beczce biologu bo trochę tego tam było, myślę że za rzadką gąbkę dałem do prefiltra i przepuszczała syf.

adamn 

Wysłany: 2013-05-13, 08:47   

A czytał TY moje dwa pierwsze posty w tym wątku?
Co jeszcze chcieć?
Twoje ryby i Twój wybór. Mikroskop prawdę Ci dawno powiedział i nie powie nic więcej. A TY ciągle gdybasz i gdybasz.
Adam

MichałG 

Imię: Michał
Wysłany: 2013-05-13, 09:27   

grigor napisał/a:

i z mojego marnego doświadczenia wiem ze nicieni jajorodnych nie zabijesz poprzez leczenie w wodzie z lekarstwem tylko bedzie trzeba podac rybie lekarstwo w pokarmie.

Witam!

Przepraszam, że piszę w tym wątku, ale chciałbym tylko uzyskać odpowiedź czy tak faktycznie jest? Jestem w trakcie walki z przywrami i zrobiłem kąpiel moim rybom w Cestal plus. Ryby wyładniały lecz z czystej ciekawości pytam czy faktycznie moczenie przez 5 godzin w wiadrze nie szkodzi nicieniom? Wydaje mi się, że antybiotyk powinien rozchodzić się po całej rybie. Z góry dziękuję za rozwianie mojej niepewności.

adamn 

Wysłany: 2013-05-13, 16:17   

MichałG napisał/a:
.. z czystej ciekawości pytam czy faktycznie moczenie przez 5 godzin w wiadrze nie szkodzi nicieniom? Wydaje mi się, że antybiotyk powinien rozchodzić się po całej rybie.

Lek szkodzi nicieniom ale nie szkodzi jajom jeśli są jajorodne.
No i nie jest to antybiotyk a lek porażający i zaburzający ... opisane w dziale LEKARSTWA.

Adam

MichałG 

Wysłany: 2013-05-13, 17:46   

adamn napisał/a:
Lek szkodzi nicieniom ale nie szkodzi jajom jeśli są jajorodne.

Dobrze, że zapytałem, bo w przepisie nr 6 jest napisane, że "Teoretycznie fenbedazol powinien zabić jaja nicieni". Czyli mam podchodzić do tego "teoretycznie" z dystansem? Może i zadaję głupie pytania, ale Paletkami zajmuje się dopiero od września, stąd mój stan niewiedzy jest dość obszerny.

adamn 

Wysłany: 2013-05-14, 16:39   

Jak w niedługim czasie pojawią się przepisy o leczeniu ryb to doczytasz, że leczenie w ogólnym to "taka walka z wiatrakami"
Adam

MichałG 

Wysłany: 2013-05-14, 18:18   

Zgodzę się z Tobą Adamie, lecz ja wykąpałem swoje rybki w wiadrze i poszły do akwarium kwarantannowego, a duże akwarium przechodzi restart z odkażaniem wg. zasad, które można znaleść na forum. Myślałem, że jak wykąpe dwukrotnie ryby w wiadrze zachowując odstęp 8 dniowy to pozbędę się tych małych złośników (czyt. nicieni). Nie chce kupować nowych ryb, bo do tych się przywiązałem, a moim celem jest wykończenie wszystkich nieproszonych gości.

No więc tak; czy fenbedazol przy kąpieli w wiadrze jest w stanie zniszczyć jaja nicieni? Mam jeszcze jedno pytanie. Czy dwukrotna kąpiel w wiadrze w Cestal Plus wg. zalecanej dawki może dać gwarancję na pozbycie się nicieni oraz przywr? Temp w akwa kwarantannowym to 32 stopnie.

Z góry dziękuję za odpowiedź!! ;-)

adamn 

Wysłany: 2013-05-15, 10:29   

Skoro inni w wiadrze się pozbywali nicienie to i pewnie TY też sie pozbędziesz jak potem zmieniasz zbiornik po każdej kąpieli.
Adam

MichałG 

Wysłany: 2013-05-15, 11:36   

Na taką odpowiedź czekałem, gdyż wypowiedź grigor'a mnie trochę zaniepokoiła. Dzięki!

Odpowiedz do tematu