DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: adamn
2018-06-21, 11:49
Jak zbić pH (niskie twardości Gh: 1,68 i Kh 1,68)
Autor Wiadomość
JamZim 

Imię: Jan
Wysłany: 2013-04-18, 20:02   

pH sie podniosło jest 6,5 (nie podmieniałem wody)

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-18, 21:13   

Jak do jutra jeszcze się podniesie tzn, że coś jest takiego w akwarium co wpływa na odczyn.

Podłoże
kamień napowietrzający
wypełnienie filtra

Wszystko to sprawdziłeś?

JamZim 

Wysłany: 2013-04-18, 22:01   

sprawdzałem wszystko, w wodzie demineralizowanej.
Tylko, że 4 zbiorniki testowe ok. 1l każdy leżą już na półce już z tydzień.
I sprawdzam pH: (nic nie mieszałem i nie natleniałem tych "zbiorników")
sama woda zdemineralizowana barwa odczynnika zółta,
natomiast ceramika na name, fluvala i keramzyt pH ok. 7 lub nawet 7+

test na kh:
sama woda kh nie wykrywalne,
keramzyt, ceramika noname i fluvala probówka niebieska wiec kH na pewno jest 1+

Teraz zastanawiam się czy te wkłady naprawdę zatwardzają wodę? bo w tym zbiorniku gdzie jest sama woda to tam jest 1l wody, a w pozostałych jest wiele mniej wody bo dużą część zbiorników zajmują wkłady filtracyjne.

W filtrze zostały mi już tylko 2l keramzytu, bo myślę, że gąbki, sera siporax i ceramika aquaelowska nie zatwardzają ...
Najwyżej dokupię kolejne 2l wkładów filtracyjnych ....

Dun 

Imię: Marek
Wysłany: 2013-04-19, 07:39   

Zostaw to w spokoju przez chwile, jeszcze bedziesz sie cieszył że coś Ci pH podnosi.

xenon 
xenon

Imię: Piotr
Wysłany: 2013-04-19, 08:03   

Dokładnie nic nie kombinuj. U mnie też szło w górę długi czas. Jak trzeba to jeszcze zakwaszaj i bądź cierpliwy ;-)

roh 
Ryby z Amazonii to moja pasja

Imię: Roman
Wysłany: 2013-04-19, 10:34   

Janie. Masz tu niezłą wodę z mózgu. Bardzo fajnie, że masz pojemnik z jonowymiennikiem pod zlewem, czy gdzieś tam. Taki wymiennik jest regenerowany "z automatu" solą. Sól powoduje, że wyparte są jony CaO i MgO poprzez jony chloru, natomiast żywica nadal "zatkana" jest węglanami. Aby "połykała" jony węglanowe musiała by być regenerowana kwasem. Tego nikt nie robi, gdyż po takiej regeneracji z jonowymiennika dość długo leci woda o bardzo kwasnym odczynie. Chyba, że masz kolumnę kationową i anionową, ale do rzeczy.
Zakwaszanie wody kranowej kwasem solnym jest skuteczne w 100%, musisz jednak pamiętać, że w kranówce znajdują się jeszcze pierwiastki metali i niemetali, które w połączeniu z kwasem solnym tworzą sole-czyli HCL jest zobojętniany przez te pierwiastki i czasami, mimo osiągnięcia KH=0 ph nadal wzrasta. Musisz koniecznie dodawać kwas do momentu aż PH się ustabilizuje, a po kilkunastu dniach samoistnie zacznie spadać i zatrzyma się w okolicach 5. Wtedy podmiana czystej kranówki w ilości do 15-20 % spowoduje podniesienie się ph do 7-7,2 ale to spadnie rownież samoistnie do poprzedniego poziomu. Wtedy można mówić o równowadze(a raczej stabilności) chemicznej. Moje osobiste zalecenie:
Sprawdź doświadczalnie ile kwasu potrzebujesz na 10 l wody kranowej na ustabilizowanie ph na poziomie 6,9-7, wtedy będziesz wiedział na 100% ile kwasu musisz dodać każdorazowo do odpowiedniej ilości wody do podmiany.
Jeżeli masz wodę z jonowymiennika, to bedziesz miał wtedy idealną wodę dla dyskowców.

JamZim 

Wysłany: 2013-04-28, 16:04   

Ĺťadna ryba od 3 dni nie przybiera już czarnego koloru. Ryby są jeszcze troszkę płochliwe (pewnie przez wahania pH), ale już o wiele mniej niż wcześniej. Siedzą przy przedniej szybie wyczekują jedzenia, pływają przy niej. Uciekają w krzaki tylko jak coś robi przy zbiornikach obok.
White leopard mają już białe płetwy. Ph mi jeszcze trochę skacze, utrzymuje je na poziomie 6,0-6,5. Dziennie wlewam jeszcze 4-8ml kwasu HCL 10% by zbijać pH.
Jak jeszcze przez weekend majowy będzie mi się podnosiło to wyrzucę keramzyt.

Planuję dzisiaj ściągnąć kupy (ok. 20l wody wymienić, na zakwaszoną do pH 6,5), a w środę zrobię podmiankę 15%-20% (nie robiłem jej chyba od 1,5-2 tygodni).

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-04-28, 18:31   

roh napisał/a:
Janie. Masz tu niezłą wodę z mózgu. Bardzo fajnie, że masz pojemnik z jonowymiennikiem pod zlewem, czy gdzieś tam. Taki wymiennik jest regenerowany "z automatu" solą. Sól powoduje, że wyparte są jony CaO i MgO poprzez jony chloru, natomiast żywica nadal "zatkana" jest węglanami. Aby "połykała" jony węglanowe musiała by być regenerowana kwasem.

Nie róbmy kolejnej wody w głowie. Są dwa rodzaje kationitów. Jedne regenerowane solą a drugie kwasem. Są też jonity co zarówno aniony jak i kationy wyłapują z wody.
Adam

ratafia 

Imię: Katarzyna
Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2013-05-02, 10:06   

Jakiej wody z mózgu?
Opis Roha to najlepszy na tym forum opis jak zakwasić wodę - chociaż trochę surowy to skuteczny.
Trzeba działać stanowczo, a nie jakieś bawienie się kropelkami, jak się woda skapuje, że nie ma wyjścia, to w końcu odpuści.
Dlatego nie robimy tego w akwarium z rybami, chociaż ja w takim zamieszkałym akwarium zwalczałam kwasem stułbie.
Woda jest uparta jak ja i do póki nie przełamiesz tego uporu, zawsze będziesz miał problemy. :-D
A te pisanie o kationitach to drobiazgi.

Askamadej
[Usunięty]

Wysłany: 2013-05-02, 10:14   

Ja nie miala zadnego problemu z zakwaszeniem wody kwasem solnym, szlam za wskazowkami Lukasza i chociaz robilam to pierwszy raz to szybko sie nauczylam dozowac kwas, teraz bardzo latwo utrzymac mi PH w granicach 6 nawet jak podmieniam wode na kranowke ktora ma ph 7.3 to mala dawka kwasu zmniejsza szybko ph do 6

adamn 

Wysłany: 2013-05-02, 13:35   

ratafia napisał/a:
Jakiej wody z mózgu?

A kto Kaśka pisał o w/w cytatach? Najprostszy sposób zakwaszania wody w akwarium z rybami to kwas w strzykawce z kawałkiem wężyka i jego koniec kładziemy na gąbce lub przy wylocie z filtra. No ale trzeba wiedzieć ile tego kwasu dać. No i chyba FORUM całego nie czytałaś Kaśka ;-)

Adam

ratafia 

Imię: Katarzyna
Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2013-05-02, 15:29   

adamn napisał/a:
No i chyba FORUM całego nie czytałaś Kaśka ;-)

No może całego nie, ale staram się. :oops:

PS.
Adam, lenisz się ostatnio.
Tylko prowokując, można Cię zmusić do aktywności na forum. :-D

adamn 

Wysłany: 2013-05-02, 15:48   

to dziś będzie wieczorem o tworzeniu nowości. Specjalnie dla Ciebie Kaśka by każdy wiedział jakie i o czym to FORUM ;-)
Adam

Odpowiedz do tematu