DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: adamn
2018-06-21, 11:49
Jak zbić pH (niskie twardości Gh: 1,68 i Kh 1,68)
Autor Wiadomość
Maniek 

Imię: Mariusz
Wysłany: 2013-04-12, 19:30   

Jak zejdziesz o stopień to nic sie nie stanie.

Darek 
Darek68

Imię: Darek
Wysłany: 2013-04-12, 21:34   

Janek proponuję byś sprawdził ten wymieniacz jonowy - np Aquafix GH Zooleka w instrukcji ma napisane, że obniża twardość og. ale podnosi pH (Aquafix KH obniża pH no i oczywiście tward. węgl.). Nie używałem tego więc nie wiem jak bardzo zmienia pH. Może ktoś ma z tym jakieś doświadczenia. Nie wiem też ile tego wymieniacza masz w akwarium i jaki.

JamZim 

Imię: Jan
Wysłany: 2013-04-12, 21:54   

Darek napisał/a:
Janek proponuję byś sprawdził ten wymieniacz jonowy - np Aquafix GH Zooleka w instrukcji ma napisane, że obniża twardość og. ale podnosi pH (Aquafix KH obniża pH no i oczywiście tward. węgl.). Nie używałem tego więc nie wiem jak bardzo zmienia pH. Może ktoś ma z tym jakieś doświadczenia. Nie wiem też ile tego wymieniacza masz w akwarium i jaki.

ten wymiennik to nie jest taki w saszetkach. Mam zamatowane takie coś Wymiennik i woda po "uzdatnieniu" przez to leci do kranu.
A, że by nie robić podmian wody tak dużych i częstych zakupiłem "zoolek Filtrax NO3" i to włożyłem do filtra w akwarium.
Ĺťadnych aquafixów na kh i gh nie mam.

JamZim 

Wysłany: 2013-04-13, 12:45   

Kolega na innym forum o akwarystyce roślinnej, podsunął mi tezę, która by tłumaczyła moje problemy z pH.

W kranie mam pH >7 -> wiec gdy ryby robią kupy wytwarza się amoniak NH3 -> a w reakcji NH3 z wodą - NH3 + H2O → NH4+^ + OH- wytwarza się anion OH- który to zatwardza mi wodę -> twardości mam bardzo niskie więc pH łatwo ulega zwiększeniu/zmniejszeniu

Z tej właśnie przyczyny przy niskich twardościach mam wysokie pH.

Ps. Nie jestem uparty. Po prostu nie lubię/nie chcę robić rzeczy, kierując się stwierdzeniem "bo tak mi się wydaje". Tylko wolę mieć pewność, że to co robię jest słuszne i lubię gdy robiąc coś, wiem dlaczego właśnie tak robię, a nie inaczej.

Dino25 

Imię: Marek
Wysłany: 2013-04-13, 13:10   

JamZim napisał/a:
Kolega na innym forum o akwarystyce roślinnej, podsunął mi tezę, która by tłumaczyła moje problemy z pH.

W kranie mam pH >7 -> wiec gdy ryby robią kupy wytwarza się amoniak NH3 -> a w reakcji NH3 z wodą - NH3 + H2O → NH4+^ + OH- wytwarza się anion OH- który to zatwardza mi wodę -> twardości mam bardzo niskie więc pH łatwo ulega zwiększeniu/zmniejszeniu

Z tej właśnie przyczyny przy niskich twardościach mam wysokie pH.

Ps. Nie jestem uparty. Po prostu nie lubię/nie chcę robić rzeczy, kierując się stwierdzeniem "bo tak mi się wydaje". Tylko wolę mieć pewność, że to co robię jest słuszne i lubię gdy robiąc coś, wiem dlaczego właśnie tak robię, a nie inaczej.

A co ja Ci próbowałem wytłumaczyć tyle że bez wzorów chemicznych.

JamZim 

Wysłany: 2013-04-13, 13:20   

No z waszych wypowiedzi to nie wynikało, że pH jest wysokie od amoniaku. Nawet nikt o nim nie wspominał, oprócz Łukasza, który powiedział, że ryba mogła pociemnieć od amoniaku.

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-13, 13:32   

Ryba zrobiła się ciemna od amoniaku, bo ją podtruło.

pH też idzie na początku w górę od amoniaku - dlatego trzeba zakwaszać wodę do 6 żeby nie truć ryb. Niższe pH tym szybciej amoniak przejdzie w jon amonowy (NH4) mniej szkodliwy dla ryb.

pH spada dopiero później jak wytworzą się bakterie nitryfikacyjne i zaczną produkować NO2 i NO3 z tego później powstaną dwa kwasy azotowy i azotawy, ten drugi jest nietrwały, za to ten pierwszy rozpuszcza się w wodzie i ją zakwasza.
Do tej dwójki dochodzi jeszcze kwas węglowy H2CO3 (też nietrwały) powstały w skutek reakcji dwutlenku węgla z wodą. Skąd CO2, to chyba wiesz.

Teraz już masz jasność i wiesz co masz robić póki biologia całkowicie nie wystartuje?

JamZim 

Wysłany: 2013-04-13, 22:54   

pH jest już 7,0 leje dalej kwas (dzisiaj wlałem już pewniez 80ml tego kwasu albo i nawet 90) wleje jeszcze 10-20 ml i idę spać ;)

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-14, 17:25   

I jak to pH dzisiaj wygląda?

JamZim 

Wysłany: 2013-04-17, 22:59   

No pH zbijałem od 13.04 pH utrzymywałem niewiele poniżej 7 tak ok. 6,8
powod: zaczynało mi już go brakować to musiałem dawkować ;)
W sumie (od początku zabawy kwasem HCL) wlałem ok. 300ml 6-10% kwasu
dzisiaj wlałem 20ml 13% kwasu (nowy nabytek ;) i o 23:50 sprawdziłem pH to testy zoleka wskazują 6,0. Czyli chyba dobrze. Jutro podmienię wodę 60l , bo nie podmieniałem od tygodnia, zakwaszę wodę w wiadrach do 6,5. Zauważyłem, że ryby coraz częściej pływają po całym akwarium, ale jedna sztuka dalej czasami jest czarna. utrzymam przez tydzień pH >6 i <7 i będę obserwował zachowanie ryb, porobię zdjęcia niepokojąco wyglądających rzeczy i wstawię na forum.

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-18, 07:37   

Nie podmieniaj nic!
Dopiero jak spadnie poniżej 5.

Zaczynają pływać bo przestały się truć amoniakiem. 1 ciemna bo najmocniej dostała - dojdzie do siebie.

JamZim 

Wysłany: 2013-04-18, 07:59   

To co ja mam jeszcze zakwaszac?? Tylko żeby teraz ich nie zakwasić.
Mam lać teraz kwas dalej? Czy poprostu czekać aż samo spadnie?

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-18, 08:06   

Nie, kwasu już nie lej ;-)

Teraz tylko je karm, nie za dużo tak żeby sobie pojadły i żeby nie zostawało na dnie. Jeżeli już wystartowała biologia, to zaraz pH zacznie samo spadać. Napisałem Ci wyżej od czego tak się dzieje. Jak spadnie do poniżej 5, to wtedy podmienisz 30%.

JamZim 

Wysłany: 2013-04-18, 08:22   

Ok. NO2 mam ok 0,3mg/l
A moge ściągać odchody ryb? Wtedy podmieniam 20l.

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-18, 08:23   

Jak raz na 2-3 dni odessiesz z dna syf, to może być. Bylebyś tam za dużo nie mieszał co dnia.

Odpowiedz do tematu