Czy rybka po przejściach wyrośnie ? |
Autor |
Wiadomość |
rakoczybartek
Imię: Bartek
|
Wysłany: 2013-04-02, 16:22 Czy rybka po przejściach wyrośnie ?
|
|
|
Witam, pytane jak w temacie, co sądzicie, czy ryba która chorowała, słabo jadła, a jej wiek jest nieznany ma szansę wyrosnąć ? Zakładamy że w nowych warunkach ryba jest oczyszczona z intruzów i żyje w lekko kwaśniej miękkiej wodzie, ma urozmaiconą dietę. |
|
|
|
 |
darek68
darek68
Imię: darek
|
Wysłany: 2013-04-02, 16:51
|
|
|
Zalezy jak była leczona ,marne szanse |
|
|
|
 |
Luca

Imię: Ĺukasz
Wiek: 45 Dołączył: 16 Mar 2013 Posty: 48 Skąd: NIemcy, Straelen
|
Wysłany: 2013-04-02, 19:39
|
|
|
Ja napisze tylko z mojego doświadczenia które , kiedys tam miałem i mogłem zaobserwować u siebie czyli na moich rybach. Były leczone na nicienie, wiciowce i.........., miały wtedy moze po 11 cm urosły mi do około 15 cm i niestety musiałem się pozbyć ryb i akwarium, ale to tylko ze wzgledu na moja sytuacje zyciową, oddałem ryby do znajomej u której jeszcze troszke podrosły nie wiem ile, bo już ich nigdy nie odwiedziłem, ale pisała mi, że cos smignęły do góry, a więc jak widac chyba na to nie ma reguł, ale to jest tylko moje zdanie, a ja ekspertem nie jestem. |
_________________ Ĺukasz |
|
|
|
 |
alex

Imię: Ola
Wiek: 54 Dołączyła: 06 Sty 2013 Posty: 362 Skąd: Jenin k/Gorzowa Wlkp
|
Wysłany: 2013-04-02, 20:06
|
|
|
Ja też moje obecne (i pierwsze) paletki kupiłam od kogoś...Są to ryby po tzw. "przejściach". Muszę powiedzieć,że o ile te największe trochę podrosły (jedne mniej,inne więcej),to jeden "szczurek",który był kwalifikowany do "odstrzału" (ale nie miałam sumienia żadnej "odstrzelić") w dużym zbiorniku tak ruszył i robi się taki ładny,że sama (i nie tylko ja) z podziwu wyjść nie mogę.....
Jak tak dalej pójdzie,będzie to najładniejsza ryba w akwarium
Tak więc reasumując,nie warto zbyt pochopnie wydawać wyroków bo można się czasami zdziwić.Tego oczywiście i Tobie życzę
P.S.
Ruszył tak ładnie pewnie dlatego,że to "ona".A my kobiety potrafimy się przystosować |
|
|
|
 |
Luca

|
Wysłany: 2013-04-02, 21:19
|
|
|
Tego sie nie da ukryć, że kobiety potrafią sie dostosować do danej sytuacji :);) |
|
|
|
 |
rakoczybartek
|
Wysłany: 2013-04-04, 14:50
|
|
|
Czyli można mieć nadzieję, przechodzę teraz trudny okres moje ryby powybijały pasożyty, w sumie z 7 ryb jakie kupiłem w swoim życiu zostały mi dwie. Rozumiecie to taki dołek i myśli typu a może coś innego podhoduję, ale nie poddam się, będę walczył o te dwa szczurki co mi zostały
Bartek |
|
|
|
 |
Luca

|
Wysłany: 2013-04-04, 17:24
|
|
|
Paletki to bardzo wdzięczne i piękne ryby, nie poddawaj się, bo naprawdę szkoda, a jeżeli będziesz robił tak jak napisali koledzy z forum którzy mają ogromne doświadczenie z tymi rybami, bedziesz dbał, o wode, pokarm, a przede wszystkim, o ryby to beda Ci się chowały aż miło. Pzdr |
|
|
|
 |
Klayman [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-04, 18:23
|
|
|
Bartku, napisze o moich rybach. Przyjąłem troszkę ponad rok temu szczury. Leczenie trwało pół roku, później nawrót, znów leczenie i teraz znów wiciowce się ujawniają. Na szczęście tylko podstawę dostałem w paletkach czyli wiciowce i nicienie. O ile nicieni łatwo jest siię pozbyć, to wiciowców nieco ciężej w zbiorniku ogólnym. Tak więc leczenie będzie trwało do końca ich dni
Tak czy inaczej, ze szczurków coś tam wyrosło. Nie osiągnęły może rozmiarów championów ale zawsze cieszą oko. Tak jak Ola napisała, nie pozbyłbym się żadnej z nich bo nie mam sumienia. Są moje i dają mi wiele radości. |
|
|
|
 |
rakoczybartek
|
Wysłany: 2013-04-04, 18:47
|
|
|
Dzięki za słowa otuchy, ryb na pewno się nie pozbędę i będę starał się je wyleczyć.
Rozważałem czy nie zmienić dysków na inne rybki, mniej problematyczne, ale pragnę mieć ładne duże paletki cieszące oko i jedzące z ręki
Pozdr.
Bartek |
|
|
|
 |
Klayman [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-06, 22:50
|
|
|
Bartku, to, że teraz nie wyrosną, trudno. Jeśli było to nabyte wskutek chorób, złego żywienia czy innych czynników zewnętrznych, to nie powód, że nie maja dobrych genów i kolejne uzyskane z nich pokolenie może na prawdę ładnie wyrosnąć. Dlatego nigdy nie należy skreślać ryb ... |
|
|
|
 |
Mirek06

Imię: Mirek
Wiek: 50 Dołączył: 22 Lis 2012 Posty: 225 Skąd: Ciechów (dolnośląskie)-PL
|
Wysłany: 2013-04-06, 23:18
|
|
|
Nie raz miałem ochotę obsadę wysłać w ..... i dobrze że tak nie jest . Też tak rób to poznasz uczucie w którym cosik Ci nie pozwala na załamkę- to nie są gupiki lecz ryby które patrzą na Ciebie i kij wie o co chodzi . Tak krótko, moja żona była nastawiona negatywnie na moje hobby ,ale czas robi swoje i dziś gdy ja ich lanista (ze Spartacusa) dbający i pielęgnujący o nie wchodząc do pokoju uciekają ,a żonka wchodzi a one jak nienasycone do rogu akwa i czekają na żarełko .
Próbowaliście obserwować rybcie leżąc na sofie przy zgaszonym świetle w pokoju bez telewizorni - zapiera dech w klacie!!! |
_________________ Pozdrowienia!!! |
|
|
|
 |
alegumis [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-07, 18:02
|
|
|
Nie łam się, chyba nikogo nie obrażę jeśli powiem, że prawie każdy tak zaczynał. Moja pierwsza też nie porosła, a jako sukces uważam, że pożyła klika latek. Jak będziesz musiał zacząć od nowa to warto tak, ale pewnie już wiesz:
http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=278
http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=36
Pozdrawiam
Ps Prawie żaden z nas ( no może kilku by się znalazło, w tym pewnie Adam) nie dochowa się takich ryb jakich zdjęcia znajdziesz klikając na link poniżej, ale nikt nie zabroni nam marzyc i dąży do tego, zabrzmiało trochę wyniośle, ale co tam :) |
|
|
|
 |
|
 |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
 |
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
 |
|
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|