Robienie zdjęć ryb (zbiorników) dla każdego |
Autor |
Wiadomość |
Dun
Imię: Marek
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 388 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2013-03-11, 22:56
|
|
|
W końcu i na mnie padło, po 2 godzinach zabawy aparatem przestalem robić zdjęcia na funkcji auto. Oto co udało mi sie zrobić szkłem które ostrzy z 50 cm fotka z reki( drżącej). |
|
|
|
|
Klayman [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-11, 23:11
|
|
|
Na bezrybiu rak też ryba Domyślam się Marku, że to zielsko za tym potworem to nie Valisneria gigantea ... więc biorąc pod uwagę, że obiekt ma 2-2,5 cm bardzo fajna fotka. Szkoda troszkę, że przy samej szybie i widać końcówkę żwirku ale ogólnie zabawa się zaczyna ! |
|
|
|
|
Dun
Imię: Marek
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 388 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2013-03-12, 08:46
|
|
|
Inspiracji robieniem zdjeć ciąg dalszy. Dziś dowiedziałem sie co to "dobre światło" i dlaczego zdjęcia należy robić w formacie RAW.Niestety zaczyna mi brakować szkła i trzeba pogodzić z zakupem czegoć przyzwoitego. |
|
|
|
|
A!icja
Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy Wiek: 29 Dołączyła: 09 Gru 2012 Posty: 851 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2013-03-24, 18:56
|
|
|
adamn napisał/a: | Teraz Alicja popracuje nad oświetleniem swego zbiornika, doświetleniem boków i zademonstruje nam wszystkim zdjęcie zgodne ze sztuką filmową w pełnej krasie by ani jeden refleks świetlny na szybę się nie rzucał i krawędzie były pionowe poziome i ostre.
Pokaże też w planie karmienie całości. |
Dobra....
Poudawajmy, że wcale mi nie brak wszystkiego co potrzebne do robienia dobrych fotek
Więc, ja nie umiem... , jak to Adam napisał a przynajmniej zasugerował, że takie mają być, więc Piotrek ratuj !
Ryby i cały baniak:
Poćwiczyłam na moich 75l- bo 200l to już Wam zbrzydło
I tak na wstępie wytłumaczę, to nie brudna szyba, ani rysy tylko bąbelki powietrza, a samica wwaliła się w fotkę, ale na to już nic nie poradzę
Zbrojnik mały na koło 3,5 cm obok widać kiryska pstrego też maluszek, oboje odchowane od ikry Tu ostrość uciekła... ale co zrobić żeby tej żółci nie było ?
Kliknąć by powiększyć:
Babaulti & RC - przy niej na samej krewetce ostrość uciekła, ale czerwone są dość skryte to mam mało okazji do fotek i poprawek
Zbrojnik któremu się nudzi: ( tu mogło by być niższe EV- o ile czegoś nie pomyliłam i ostrość uciekła- ? )
I moje gwiazdy- tu już im nic nie ucięłam Ale marmurkowe mogło by mieć pysk wyraźniejszy- tylko już jak to zrobić ? + jakieś plamki są na szybie
I całość- tu nic normalnego mi nie wychodzi.
Czy można, robić fotki części baniaka z ukosu ?
I jak kadrować ew takie zdjęcie ? Bo np chcę pominąć jakąś część- filtr.
Noo trzeba Piotrek zaparzyć melisę i wytłumaczyć szczawiowi co i jak
Powodzenia |
_________________ Bo widzisz drogie dziecko...
Tak już w życiu bywa,
że pies tonie, łańcuch pływa. |
|
|
|
|
Klayman [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-24, 20:29
|
|
|
Ala, ale co tu krytykować. Widać tylko już braki w sprzęcie ale tego się nie przeskoczy. Ale te fotki są lepsze niż niektórzy wstawiają fotki ze sprzętu za 3-4 tys złotych. Popracowałbym nad jednym - white balance (balans bieli). Na wszystkich widać za dużo troszkę żółtego przez co zieleń się aż przesyca. WB na świetlówka albo zrób kilka fotek przy różnych ustawieniach WB i zobacz, które najbardziej się Tobie podoba. Ogólnie lubię troszkę dodać czerwieni. Zdjęcie wydaje się być "cieplejsze". Ale to moje odczucie.
PS Samiec Antystrusia - fotka zabójcza |
|
|
|
|
A!icja
|
Wysłany: 2013-03-24, 20:54
|
|
|
Heheh wiadomo kto uczył
Tu dziękuję za cierpliwość
I tak na laurach nie spocznę, to gwarantuję
A tak sprzetowo to mam i tak pożyczony Agfaphoto optima 100- czy tym dało by radę coś więcej wyciągnąć ? Czy może to było przecenione ?
Jutro, a może jeszcze dziś pobawię się, jak tylko znajdę ten balans bieli
Dzięki |
Tak już w życiu bywa,
|
|
|
|
A!icja
|
Wysłany: 2013-03-26, 20:57
|
|
|
Klayman napisał/a: | PS Samiec Antystrusia - fotka zabójcza |
Piotrek- samica to przeczytała i zazdrosna się zrobiła
|
Tak już w życiu bywa,
|
|
|
|
Klayman [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-27, 08:58
|
|
|
A!icja napisał/a: | Piotrek- samica to przeczytała i zazdrosna się zrobiła |
Zacznij jej jakąś kurację estrogenem bo wąsik się sypnął
Fotka z serii "bardzo dobrych" osobiście troszkę bym zostawł więcej po prawej stronie ale własnie o takie kadrowanie chodzi i ostrość mniej więcej ustawiona tam, gdzie trzeba czyli na oku ryby ! Tak czy inaczej BRAWO. Cieszy mnie to, że nauka nie idzie w las |
|
|
|
|
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-27, 19:37
|
|
|
Czołem Piotrek.
2 zdjęcia, ustawienia WB na świetlówka ,pierwsza fotka to makro ,druga super makro,mógłbyś Mi wyjaśnić dlaczego jest aż taka różnica . Ryba ta sama nawet pozycja , zdjęcia dzieli tylko kilka sekund.
|
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-03-28, 07:57
|
|
|
Ja mniemam, że jak przełączyłeś na super makro to Ci się wyzerowały ustawienia i trza by było jeszcze raz ustawiać.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
Klayman [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-28, 08:48
|
|
|
Adamie, można tak przypuszczać ale wiem, jakim aparatem było zdjęcie robione więc unikam opinii. Możliwe, że "macro" i supermacro" są trybami pracy standardowymi dla tego aparatu z "na sztywno" przypisanymi wartościami WB, ISO czy czasu ekspozycji. |
|
|
|
|
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-28, 11:34
|
|
|
ustawienia mam wyświetlone cały czas na ekranie i się nie zmieniają .
No nic trza czekać aż będzie stać na lepszy aparat. |
|
|
|
|
weider [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-05, 14:54
|
|
|
Klayman napisał/a: | Osobiście preferuję tryb pracy aparatu z prelekcją przysłony. Czyli ustawiam ISO oraz czas a przesłona dopasowauje się automatycznie. Ustawiając czas musimy jednak pamiętać o tym, aby przesłona była dość niska.
|
Prelekcją czy Preselekcją?, w google znalazłem tylko Preselekcją.
Fajnie by było gdybyś opisał P, M, A etc. i czy we wszystkich aparatach oznacza to samo, bo powiem ci że im więcej zacząłem kombinować z ustawieniami, tym coraz to gorsze zdjęcia mi wychodzą, tańszym kompaktem panasa robiłem lepsze zdjęcia niż tym panasem FZ200.
http://tda.panasonic-euro...493/vqt4h79.pdf
Od strony 105 zaczyna się ustawianie czegoś więcej poza automatem. |
|
|
|
|
Klayman [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-05, 20:16
|
|
|
Preselekcja oczywiście, jakoś w skrócie napisałem
Jacku, pisałem już nawet na tym forum, że im lepszy aparat, tym więcej błędów można popełnić.
Ja używam najczęściej ustawienia S - zmieniam czas oraz ISO a przesłona jest w autoamcie. Nie mniej dobieram tak czas i ISO przy fotografowaniu akwarium, żeby przesłona nie była większa niż 8-9. Do tego wystarczy dobrać WB (balans bieli) i pstryknąć fotkę
Jacku, ustaw na S, ustaw ISO 800 (będzie ziarno i szumy widać ale co tam ) i czas ustaw na 1/60 s, zobacz jaką masz przesłonę wtedy (powinna się wyświetlać i zmianiać w zależności od oświetlenia obiektu). WB ustaw na świetlówka. Pstryknij fotkę i wstaw tutaj. Zobaczę co da radę poprawić.
Nie wszyscy niestety producenci oznaczają tak samo ustawienia ale P (Program - wbudowane programy) M (Manual - ale nie w każdym ustawiasz to samo).
Ale tu czytam i tak:
A - zmieniasz przesłonę (czyli czas się dopasowuje do ekspozycji)
S- zmianiasz czas (przesłona w automacie)
M - wszystko w manualu czyli i jedno i drugie zmianiasz ręcznie (niepolecam bo za dużo zmieniania na początek)
SCN - masz zabrpgramowane sceny (różne ze zdjęciami - intuicyjne wręcz) |
Ostatnio zmieniony przez 2013-04-05, 20:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Dzwieku [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-05, 20:19
|
|
|