DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
wybór dysków przy zakupie
Autor Wiadomość
Dino25 

Imię: Marek
Wysłany: 2013-03-22, 14:34   wybór dysków przy zakupie

Kupując paletki popełniłem troszkę błąd w dobrze.Wbrew propozycji Adama wziąłem 2 szt większych od innych ryb Whity,które po miesiącu dość podrosły(od początku jadły więcej niż reszta mniejszych) i teraz ganiają resztę po nie za wielkim 250l akwarium.Najgorsze jest to że owe osobniki podjedzą sobie aż dyszą jak parowozy a reszcie nie pozwalają zbliżyć się do pokarmu.Rozrzucam pokarm po całym zbiorniku żeby reszta mogła zjeść ale i tak mają duże problemy tak te dwa wszystkiego pilnują.Wziąłem te dwie ryby bo mi się podobały a teraz mam problem.Ciekawe czy ktoś też miał lub ma podobny problem i jak się z nim uporał?

Domisia
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-22, 14:48   

Ja mam ryby w różnych rozmiarach i żadnego problemu z ganianiem 3 mniejszych przez pozostałe nie zaobserwowałam. Oczywiście czasami są przepychanki, ale nie zauważyłam by zawsze dotyczyły ganiania młodych przes podrostki.

Dino25 

Wysłany: 2013-03-22, 14:52   

Dominika one ganiają wszystkie bo mam jeszcze dwa ciut od nich mniejsze Leopardy które są spokojne i też ganiane przez tamte rozbójniki.

Domisia
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-22, 16:30   

Widać takie cholerne charaktery ;-) . Gdzieś kiedyś widziałam, że ludzie radzili, by wystrój akwa zmienić. To niby ma ryby lekko zdezorientować i dać szansę na zmianę szyków w bandzie. Ale nie wiem ile w tym prawdy, a ile bajek.
Ja Ci nic nie poradzę, bo u mnie gonitwy są tylko między labeo, albo zbrojnikami ;-)

maqp 

Imię: Marcin
Wysłany: 2013-03-22, 16:46   

A ile masz paletek bo jak cztery to mogą tak robić, zmiana wystroju akwarium może pomóc ale najlepiej dokupić kilka ryb wtedy agresja rozłoży się na więcej sztuk.

Dino25 

Wysłany: 2013-03-22, 18:13   

w sumie mam 8 sztuk 4 większe i 4 mniejsze..

Odpowiedz do tematu