DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr ro
Autor Wiadomość
Arturo
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-21, 18:58   Filtr ro

Witam mam pytanie czy filtr ro mugłbym podłączyć do słuchawki prysznica żeby mieszać ciepłą wode z zimną żeby na wlocie do filtra bylo 16 stopni i podniesić tym wydajność

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-21, 19:12   

Nie wiem za bardzo jakbyś chciał to rozwiązać fizycznie. Poza tym nie ma to raczej najmniejszego sensu bo wydajność nie za wiele zależy od temperatury wody.

Arturo
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-21, 19:29   

Nie mam jeszcze filtra ale jak czytalem to byla mowa na forach o ciśnieniu i tęperaturze wody a ca do podłączenia ta znalazł by sie jakiś sposub :-P

arczi.72 

Imię: Artur
Wysłany: 2013-03-21, 19:59   

W zestawie masz zawór do podłączenia wężyka plastykowego z gwintem zew. 3/8".
Kup w sklepie hydraulicznym redukcję 3/8" gwint wew. na 1/2" gwint zewnętrzny, nakręć ją na zwór z zestawu, używając taśmy teflonowej. Następnie, odkręć rączkę prysznicową od węża prysznicowego i zamiast rączki wkręć zawór połączony z redukcją. Jest tam (wąż) uszczelka, więc wszystko uszczelni i gotowe, odkręcasz wodę i leci czyste RO. Pamiętaj o wężyku odprowadzającym brud - podłącz go do kanalizacji - syfonu ;-)

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-21, 20:49   

No tak, tylko zbyt ciepła woda uszkadza membranę. To też weź pod uwagę.

wojtos 

Imię: Wojtek
Wysłany: 2013-03-21, 20:57   

Nie podoba mi się twój pomysł. Jeżeli ma to być w mieszkaniu to walory estetyczne naszego hobby się też liczą, a robienie takiego badziewia z baterii prysznicowej chwały Tobie nie przyniesie. Jak w piwnicy to pół biedy. Ale pomyśl- baterie prysznicowe z reguły nieco ciekną do wylewki, straty ciepłej wody i koszty mogą być duże. Nie wiem skad masz ciepłą wodę, ale jak z pieca dwufunkcyjnego bez zasobnika to on Ci przy RO nie odpali. Wogole jak nie masz ciągłego obiegu to ta woda znacznie wystygnie w drodze do kranu, bo przepływ mały i powolny. A jak masz to wystygnje w prefiltrach. Wogóle nie słyszałem o zasilaniu membrany cieplą wodą. Moim zdaniem pomysł do d. i kosztowny bo nawet jak bateria nie pocieknie i tak za ciepłą wodę zapłacisz.

wojtos 

Wysłany: 2013-03-21, 21:01   

A wogóle to powinienneś to pisać w dziale technika a nie tu, gdzie o rybach się pisze.

arczi.72 

Wysłany: 2013-03-21, 21:28   

Cytat:
a ca do podłączenia ta znalazł by sie jakiś sposub :-P

wojtos napisał/a:
Moim zdaniem pomysł do d.

Kolega zapytał, czy się da :?:
Ano da, na temat gustów nie dyskutuję :!:
Za to otrzymuje się ostrzeżenia :evil:
Co zrobi, Jego sprawa i tyle :!: [/quote]

toommaszeek 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2013-03-21, 21:43   

Wszystko się da zrobić ale czy jest sens?? Jaką masz wodę że jej temp chcesz podnieść do 16°C?? Jaki odcinek masz z łazienki do akwa?? Tak jak wcześniej Wojtek napisał że zanim woda dotrze do akwarium to wystygnie, nawet jak będzie ocieplona np; jakąś otuliną.

wojtos 

Wysłany: 2013-03-21, 21:58   

Widzisz arczi.72 nie rozpatruję tego tematu w kategorii gustów jak piszesz, tylko merytorycznie i koledze zdecydowanie tego odradzam, uzasadniając to. Aby błędu nie zrobił, w którym dla odmiany Ty go utwierdziłeś opisując jakieś cuda z tą baterią. Wynika z tego co piszesz, że to rzecz gustu i jak zrobi źle to jego problem, a ja tak nie uważam. Co do zwrotu że pomysł jest do d. to przepraszam, jeżeli Ciebie uraziłem tą formą wypowiedzi, ale zapewniam, że nawet przedszkolaki dosadniej się wypowiadają i nie uważam aby była ona przesadnie wulgarna. Aczkolwiek przyznaję że dla osoby wydelikaconej może być. Z tym grożeniem ostrzeżeniami to się chyba zagalopowałeś i chyba nie masz uprawnień na tym forum do ich rozdawania.
Ty podałeś swój punkt widzenia, ja swój i tak powinno pozostać. Proszący o poradę sam wybierze i na tej różnorodności opinii polega urok forum. Tymczasem Ty offtopem atakujesz mnie- po co Ci to, nie masz co robić?

wojtos 

Wysłany: 2013-03-21, 22:24   

arczi.72 napisał/a:
Następnie, odkręć rączkę prysznicową od węża prysznicowego i zamiast rączki wkręć zawór połączony z redukcją.
e
Czy uważasz, że pozostawianie węża prysznicowego jako elementu instalacji wodociągowej domu pod stałym ciśnieniem sieci jest bezpieczne? Poszedłbyś tak do pracy?

cdpkaktus 

Imię: Rafał
Wysłany: 2013-03-21, 23:32   

sądzę że chodzi o to by podnieść temperaturę wody na wlocie do filtra ro ,a nie o to by cieplutka woda leciała do akwarium.Tylko by maksymalnie zwiększyć wydajność filtra.Czy jest gdzieś podana temp. bezpieczna dla membrany ?

tak ja to zrozumiałem
Ostatnio zmieniony przez cdpkaktus 2013-03-22, 00:48, w całości zmieniany 1 raz  

arczi.72 

Wysłany: 2013-03-22, 00:12   

wojtos napisał/a:
Tymczasem Ty offtopem atakujesz mnie- po co Ci to, nie masz co robić?

Bardzo przepraszam, ale nie wiem w której części mojej wypowiedzi Cię zaatakowałem :?: :!:
Co do ostrzeżenia, to uważny Forumowicz wie, że ostrzeżenie otrzymałem ja Artur (za głupie dyskusje, nie poparte FAKTAMI) i na pewno nie mam prawa nikomu takowego dać :!:

I raz jeszcze. Kolega spytał o możliwość - ja na miarę swojej wiedzy hydraulicznej udostępniłem Koledze taką możliwość podłączenia. Więcej pytań nie było, więc i nie było odpowiedzi, "co by było gdyby ..... :?:

Miłej nocki ;-)

wojtos 

Wysłany: 2013-03-22, 00:41   

Ok, też przepraszam, zgoda już. Miłej nocki.

Arturo
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-22, 06:03   

cdpkaktus napisał/a:
sądzę że chodzi o to by podnieść temperaturę wody na wlocie do filtra ro ,a nie o to by cieplutka woda leciała do akwarium.Tylko by maksymalnie zwiększyć wydajność filtra.Czy jest gdzieś podana temp. bezpieczna dla membrany ?

tak ja to zrozumiałem
Wlaśnie o to mi chodzilo a co do estetyki to on byłby demontowany i mam wlasne ogrzewanie i z bojlera do filtra było by z dwa metry więc woda by nie wystygla. Dzieki za odpowiedzi teraz wiem że teoretycznie się da a praktycznie no zobaczymy pokąbinuje

Odpowiedz do tematu