DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
kiryski zdyskami
Autor Wiadomość
Dino25 

Imię: Marek
Wysłany: 2013-03-08, 14:27   kiryski zdyskami

Ja jestem nowy na tym forum.Od 3 tygodni jestem posiadaczem akwarium 250 l do którego wpuściłem 8 paletek od Adama.Są to ryby młode 2xwhite,2xLeopard i 4x Erupcjon.
Wystrój akwarium jest w tej chwili skromny 1 korzonek kilka mikrozorim i annubiasów i 1 lotos czerwony tygrysi.W dniu dzisiejszym dopuściłem do paletek 10 młodziutkich kirysków pstrych odmiany weloniastej.Jakie było moje zdziwienie jak paletki zaczęły polować na te biedne kiryski i chyba by je zjadły gdyby te się nie pochowały a opinia jest taka że dyski to takie spokojniutkie rybcie,no ale z drugiej strony patrząc, toż to przecież pielęgnice i to dość pokaźne.

Przepraszam że nie zamieściłem żadnych fotek ale w tej chwili nie dysponuję niczym do fotografowania ale niedługo postaram się o jakieś fotki z mojego akwa.Pozdrawiam.

bibel7 

Imię: Paweł
Wysłany: 2013-03-08, 15:32   

Przyzwyczają się i będzie si. Ja jak moje wpuściłem(błąd bo jak było zapalone światło) to jednego nawet poskubały i to konkretnie niestety zaliczył wieczną amazonię :-/ Na drugi dzień już było si, kirisy się pochowały i się nie dały,a teraz to już wspólna sielanka :mrgreen: :-P

Dami 

Imię: Damian
Wysłany: 2013-03-08, 16:24   

Będzie dobrze - daj im trochę czasu.
Moje dyski to nawet z kirysami z jednej michy jedzą mięso i nikt do nikogo z pyskiem nie wyskakuję :D

darek68 
darek68

Imię: darek
Wysłany: 2013-03-09, 16:04   

Kwarantanna kirysow byla zebys czegos nie przywlókł

wojtos 

Imię: Wojtek
Wysłany: 2013-03-09, 18:17   

Paletki kiryskom nie zaszkodzą. Natomiast kiryski paletkom, jeżeli wpuszczone prosto ze sklepu jak najbardziej tak. Ja rybki do towarzysta przed wpuszczeniem profilaktycznie odrobaczam i metronidazolem traktuje. Jezzcze to żadnej nie zaszkodziło, a ja jestem spokojniejszy.

Dino25 

Wysłany: 2013-03-17, 17:47   

Tak mimo że kiryski były z hodowli sa młodziutkie i nie miały kontaktu z innymi rybami podawałem im pokarm z metronidazolem ale czy wystarczająco nie wiem czas pokaże.
Kirysy nie przejawiały żadnych objawów chorobowych i do tej pory nic niepokojącego u nich nie zaobserwowałem.

Dino25 

Wysłany: 2013-03-20, 16:22   

No i jest już dobrze paletki przestały kirysy ganiać i jak to kolega Dami napisał nawet z jednej michy jedzą.Dziekuję za podpowiedzi i pozdrawiam.

j.szyszka 
Jarek

Imię: Jarek
Wysłany: 2013-03-28, 16:04   

U mnie paletki tak ganiały otoski i czasami się zdarza, ze którejś coś odbije i próbuje podskubywać, ale maluchy dają radę:)

Odpowiedz do tematu