Co wpływa na apetyt dyskowców |
Autor |
Wiadomość |
kabza16 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-18, 20:54
|
|
|
to radze ci abys sie im lepiej przyjrzal bo maja cos w sobie lub na sobie :) |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7462 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-03-19, 12:28
|
|
|
wojtos napisał/a: |
Przykro się robi, jak coś takiego się czyta. Biedactwa- wychowane w ciemnicy dla oszczędności. Hodowca zapalał światło kilka razy dziennie dla obsługi.
Nie utrwalaj tego koszmarka, pal początkowo delikatne światło od rana do wieczora, żreć zaczną jak się oswoją- głód je wygoni. |
Przykro się robi jak kibic z dala pisze i nie wie o czym pisze. Ĺwiatło jest dodatkiem do roślin a jak ktoś ich nie posiada (przykładowo ja) to po kiego je palić?
Tu celowym by było pokazanie owego akwarium co Ci się tak na żałość wzięło i ryby biedactwami żerującymi nazywasz. Jeśli ryby bez gratisów żrące i pływające nazywasz biedactwem to jak nazwiesz takie co kupione mają w sobie wszystko i nie jedzą a ni nie pływają?
Biedactwa to takie co trafiają do zbiorników z całym bagażem na i w sobie. Na FORUM są tacy co kłopotu nie mieli i światło od początku palili. Przykładem takim jest Gienierator i jego 20-stka.
http://discusforum.adamn....?t=696&start=30
polecam film oglądnąć. Ba co tam starego Giencola dawać za przykład? Weźmy pierwszy z brzegu wątek z działu
http://discusforum.adamn....der=asc&start=0
jak widać prowadzi
Może to nie wina światła a czego innego? Marek wie gdzie dawał ciała i jakie były reperkusje.
Skrótowo to:
- nowy zbiornik
- brak prefiltra na wlocie co jest podstawowym błędem każdego kto ma zewnętrzny i myśli, że on za niego załatwi biologię? Tak ale nie od razu i nie jak się karmi zwłaszcza małe ryby drobnymi mixami
- korzeń
- wkłady filtra
- NO2
Teraz koszmarek senny ADMINISTRATORA.
Wojtek doczytaj REGULAMIN i zrób korektę profilu bo Cię niespodzianka spotkać może. Nawet jedzenie nie pomoże i światło zgaszone.
kabza16 napisał/a: | to radze ci abys sie im lepiej przyjrzal bo maja cos w sobie lub na sobie :) |
a to do czego przyłatać. Może dokładniej cytować?
Chętnie się dowiem co takiego miały w sobie?
Mozę wpierw się przywitać
http://discusforum.adamn....p?p=10391#10391
a nie sadzone na patelni podawać
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
wojtos
Imię: Wojtek
|
Wysłany: 2013-03-19, 13:36
|
|
|
Uupss.... No to z kabza16 podpadliśmy Adamowi. Szkoda, że Dino25 narzekając na swoje ryby nie napisał, skąd je ma, jak teraz się domyślam. Wpadłem w nieumyślnie zastawioną pułapkę Rzeczywiście plusy ryby bez, , dodatków" przebijają minus nieprzyzwyczajenia do światła i trzeba było się nie odzywać. Dino25 przedstawił tak sugestywny obraz, że wyobraziłem sobie kupę nieszczęścia zamiast fajnych ryb. Przepraszam. A profil uzupełnię ( nie dla niespodzianek ale dla poprawności, bo tak trzeba. Nie jest moją winą, że obowiązkowe do wypełnienia pola zrobiły się puste, choć musiałem je wypełnić rejestrując się na forum, a później już nic w profilu nie robiłem). Ale to offtopem, wiec wróćmy do apetytu ryb. Ja już swoje spostrzeżenia napisałem.
P.S wczoraj Dino25 założył nowy wątek- pułapkę ,, oddech paletek",, w którym pyta o przyczyny szybkiego oddechu u paletek. Obyście przypadkiem nie pomyśleli, że jego ryby tak mają... |
|
|
|
 |
Dino25

Imię: Marek
Pomógł: 2 razy Wiek: 68 Dołączył: 09 Gru 2012 Posty: 260 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2013-03-19, 16:02
|
|
|
Wojtas ja nie zakładam żadnych pułapek na Ciebie ani na nikogo innego jeżeli czytasz dokładnie forum to chyba czytałeś jak pisałem o kłopotach z wysokim NO2 i jakie były tego przyczyny. Za chwilę wyjdzie że każdy mój post to pułapka na kogoś ja nie mam Spółki z O.O. z Adamem.No a co gdybym napisał że to ryby od Adama to byś innej rady udzielił? No to nic innego tylko się radzić.Zacząłem przygodę z dyskami no to pytam co mnie interesuje ludzi którzy coś na ten temat wiedzą a to nie znaczy że moje ryby tak mają.Chyba przestane już pytać bo mnie jeszcze o przynależność do mafii posadzą.
Adam przecież nie skłamałem twierdząc
że ryby które w życiu światła nie widziały trzeba do niego przyzwyczajać i na zachowanie świeżo wpuszczonych do akwarium wpływ ma wiele czynników również i oświetlenie.Gdy ryby przy zgaszonym oswietleniu wpieprzały aż im ogony podskakiwały a przy zapaleniu 1 swietlówki się chowały to chyba swiatło miało na to jakiś wpływ.Obecnie jedzą już przy właczonych i 2 świetlówkach.Ja pisze po prostu o tym co sam zaobserwuję a pytam o to co mnie interesuje i tyle na ten temat.Jeżeli kogoś swoim wywodem uraziłem to przepraszam ale nie miałem tego w zamiarze.Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Dino25 2013-03-19, 18:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
esox
Imię: Radek
|
Wysłany: 2013-03-19, 18:01
|
|
|
Moje (od Adama) już na drugi dzień nie miały żadnych problemów ze światłem. Wpuściłem je przy zgaszonym świetle, po godzinie zapaliłem i nie było strachu. Bardzo powoli zwiedzały baniak. Na drugi dzień pływały już wszędzie. |
|
|
|
 |
Dino25

Imię: Marek
Pomógł: 2 razy Wiek: 68 Dołączył: 09 Gru 2012 Posty: 260 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2013-03-19, 18:14
|
|
|
Możliwe wcale nie twierdze że tak nie może być i bardzo dobrze że tak to się odbyło u Ciebie.Ja opisałem to co było u mnie, a z tego co wiem nie jestem w tym jedyny a w akwarium warunki wody były dobre ryby też pochodziły z różnych źródeł(mowa o różnych zbiornikach) dlatego do końca nie mam pewności jaka była główna przyczyna u innych.U mnie pewno przyczyną takiej reakcji ryb było bardzo wysokie NO2 na początku i co się z tym wiąże stres ryb ale też nie wiem czy tylko to czy światło też, obecnie jest już wszystko OK i oby tak było dalej.Dobrze ze ryby były silne bo słabeuszy już by chyba nie było.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Maniek
Imię: Mariusz
|
Wysłany: 2013-03-19, 21:24
|
|
|
Też mam 2 ryby Adamowe i szczerze moge powiedzieć tylko tyle. Przyjechałem do domu, rybe w łape i do akwarium. Ĺwiatło zapalone po 15 minutach jadły... Pozdr |
|
|
|
 |
|