ok. 380 litrów netto |
Autor |
Wiadomość |
pit80
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2013-02-13, 09:29 ok. 380 litrów netto
|
|
|
Witam wszystkich.
Na wstępie wspomnę, że jestem początkujący w tych sprawach, toteż proszę o wszelkie konstruktywne rady i uwagi.
- wielkość zbiornika w litrach: z moich obliczeń wynika jakieś 370-380 litrów wody netto
- wymiary zbiornika: 120x60x60
- od kiedy zbiornik funkcjonuje: zalany 26.12.2012; 9 stycznia wpuściłem glonojady; 8 luty wpuściłem 8 szt. dyskowców 7-8 cm
- sposób przygotowania wody do zbiornika: kranówa + kwas solny; napowietrzana 24H
- woda i jej parametry: tww (KH), two (GH), pH i ewentualnie wielkość związków azotowych: KH-2; GH-11; pH-6,8; NO2-0,01 - 0,1; NO3<1
- częstotliwość podmian wody: na razie doraźnie jak NO2 rośnie; prawie codziennie przy sprzątaniu ok. wiaderko uzupełniam
- rodzaj podłoża z podaniem granulacji orientacyjnej w przypadku żwiru: bez podłoża
- dodatkowe elementy jak korzenie, zamki ceramiczne, okręty podwodne, akropol z marmuru ;) czy też tła wewnętrzne czy skały: 2 korzenie z zoologa; kokosy jako doniczki
- obsada zbiornika, dokładnie ile dyskowców i pozostałych ryb. Samopoczucie ryb i aktywność: 2xzbrojnik niebieski; 8xpaletka 7-8 cm
- obsada roślinna i nawożenie (jeśli zbiornik nie jest higieniczny): po restarcie to co zostało z roślinek na razie nie chce ruszyć; dodatkowo glonojady skutecznie wykopują z doniczek, zostały niedobitki lotosów i coś co miało rosnąć na powierzchni (nie pamiętam nazwy)
- rodzaj filtracji, jaka i ile: zewnętrzny CristalProfi e1501; wewnętrzny obecnie Aquael Circulator 500 (był Aquael Circulator 200 ale zaczął rzężić i wyjąłem go); prefiltr na dolocie do zewnętrznego
- rodzaj wkładów filtracyjnych: ceramika + keramzyt
- ogrzewanie zbiornika szczegółowo: 1xEheim 250W
- oświetlenie zbiornika, ile i jak długo: 2x54W T5; ok. 12 godzin
- sposób i rodzaj karmienia: paletki po 2 dniach od wpuszczenia zaczęły skubać mixa (oprócz jednej), inne rarytasy (granulaty, liofilizowane robaki) mają w nosie
- krótki, w kilku zdaniach, opis powstawania (czas kwarantanny, dojrzewanie): glonojady i paletki z jednego źródła bez kwarantanny w terminach jak powyżej
- sukcesy i porażki jakie były ewentualnie do tej pory w zbiorniku: sukcesów na razie brak; porażką jest to, że to to jest moja druga obsada paletek - poprzednio klasycznie wszystko zepsułem: paletki z jednego żródła, glonojady z innego, roślinki były wyciągane w sklepie z akwarium z jakimiś małymi rybkami, podłoże piasek - ryby od samego początku były pociemniałe, płoche, dziwnie się zachowywały... trwało to ok. 7-8 m-cy
Filmy:
http://youtu.be/HPrA9qnZsdU
http://youtu.be/3SswUnx0gbw
http://youtu.be/AJQg86cUIPY
I tutaj proszę o radę:
Jedna z paletek od początku jest pociemniała i odbiega zachowaniem od reszty - nie chce jeść, woli siedzieć w kącie niż pływać z innymi.
Jak ją wyciągnąłem z worka to miała szramę na jednym boku (widać na filmie) - pomyślałem, że to jest powód i musi dojść do siebie. No ale czas mija, szrama już zniknęła, reszta je mixa, a ona dalej trzyma się na uboczu lub siedzi w kącie.
Proszę o rady co mam zrobić, odizolować ją? Szukać mikroskopu?
P.S. Zdjęcia nie wchodzą - wrzucę jak zmniejszę rozmiar.
Z góry dziękuje wszystkim za pomoc. |
_________________ Pozdrawiam
Piotr |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-02-13, 10:51
|
|
|
Nie rób im plaży i solarium na początek jak roślin nie ma. Na pierwszym filmie wszystkie ciemne i światło chyba też jakieś mniejsze. Na pozostałych światła 108 W ryby jasne i tylko ta ciemna co się nie chowa a pływa z innymi. Nie jest chuda co widać ani zapadnięta.
I mam takie pytanie co powoduje, że widać połyskliwe falki na szybie dna?
Może wpadłeś na pomysł folię aluminiową im walnąć nad świetlówki lub pod spód dna zbiornika?
I chyba filtr za bardzo mieli wodę nie w tą stronę bo ryby jakoś z prądem walczą.
Nie bądź raptus baw się c... zmniejsz ilość światłą.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
pit80
|
Wysłany: 2013-02-13, 11:21
|
|
|
Na pierwszym filmie włączona 1 świetlówka - znowu wyłączam drugą w takim razie.
Temp. 27 stopni.
Jak dla mnie to ta jedna może być ciemniejsza, mniejsza, nie kumać się z innymi, tylko nie chciałbym jej stracić, bo mam złe wspomnienia z pociemniałymi, osowiałymi paletkami...
Połyskliwe falki - tło pod dnem to wydrukowana tekstura piasku, ale położyłem ją na złej stronie podkładu panelowego i tak się odcisnęła - docelowo do poprawki. Folii alu nie dawałem.
Z tym filtrem popatrzę.
Nie bądź raptus - OK, biorę trochę na wstrzymanie.
baw się c... - sorry tego nie kumam - ciesz się?
Cieszyłem się jak dziecko po tym:
http://youtu.be/uNVCauxBJPU
Ta jedna jednak trochę odstaje zachowaniem:
http://youtu.be/EWd4_lFQFzY |
Piotr |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-02-13, 12:29
|
|
|
c... to cyckiem
pierwsze widzę by coś robić pod dnem akwarium i jeszcze to spartolić i mieć czas i nie poprawić. Brałeś leopardy m... a wśród tych trafiają się co ileś tam brązowiaste. Może być, że Ci się taka trafiła ale jak zacznie żreć i Ci się kolor nie będzie widział to do wymiany. Nie ma przeciwwskazań. Mniej światła i nie baw się z rybami palcem a zacznij je karmić z ręki.
Mniej światła i do niedzieli po kłopocie. A ogólnie to ja bym świetlówkę zmienił co by kolor był na rybach odpowiedni
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
Szybki
Imię: Damian
Wiek: 38 Dołączył: 27 Lis 2012 Posty: 156 Skąd: Posada, Kazimierz Biskupi
|
Wysłany: 2013-02-13, 12:35
|
|
|
Więc ja bym się przyczepił do spraw technicznych a mianowicie dźwięk w filmach, już lepiej jak by go nie było. |
|
|
|
|
pit80
|
Wysłany: 2013-02-13, 15:03
|
|
|
Cytat: | c... to cyckiem |
aaa... cycuś... ładnemu nie odmówię...
Tło zarówno pod jak i za akwa spartolone - fakt. Ale to nie jest teraz najważniejsze.
Jak ona zacznie żreć to zostaje, może mieć trochę inny odcień.
Karmić z ręki już zaczynamy.
Ĺwiatło: Sylwania Grolux + Sylwania Aquastar - teraz świeci tylko Grolux. Na jaką miałbym wymienić?
Dźwięk - postaram się pamiętać.
Karmić z ręki - mówisz i masz
http://youtu.be/vRt8gOVxpkc |
Piotr |
|
|
|
|
pit80
|
Wysłany: 2013-03-11, 23:29
|
|
|
update
rybki pierwszy dzień
nie widać zdjęć wstawiam między [/img] o co chodzi ? |
Piotr |
|
|
|
|
arczi.72
Imię: Artur
Pomógł: 1 raz Wiek: 52 Dołączył: 09 Lut 2013 Posty: 271 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2013-03-11, 23:40
|
|
|
A gdzie ten update ? |
Artur |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-11, 23:44
|
|
|
Skopiuj całość z okienka Miniaturka na forum
[ URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6fd1e3aa00334472.html][/URL ] |
|
|
|
|
pit80
|
Wysłany: 2013-03-12, 00:03
|
|
|
tak więc update
jutro wrzucę aktualne
dzięki Ĺukasz
a tak z ciekawości - skąd miałeś linka skoro się nie wyświetlało?
Tak rybki wyglądają aktualnie. Miesiąc pływają u mnie.
|
Piotr |
Ostatnio zmieniony przez pit80 2013-03-12, 18:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jimbim
Imię: Ĺukasz
Wiek: 43 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 135 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2013-03-12, 08:09
|
|
|
Ja też mam ryby od Adama 2RW 2Leopardy 2Erupcje i jedna z erupcji ta mniejsza też mniej pływa i więcej siedzi za korzeniem a po za tym wszystko jest z nią ok jest po prostu chłopcem do bicia i ciągle ją inne przeganiają ale ma czas się najeść jak reszta kończy ucztę myśle że jak podrośnie to może to się zmieni. |
Jimbim |
|
|
|
|
pit80
|
Wysłany: 2013-03-12, 19:28
|
|
|
Jeśli chodzi o tego chłopca do bicia to on jest jakiś... nie wiem... upośledzony
Obecnie, czasami siedzi gdzieś z boku, czasami pływa z resztą ekipy, ale zachowanie jest generalnie inne niż reszty.
Na filmie to widać - jak wszystkie podpływają to on podpływa z nimi, ale jak mu nie podsunę żarcia pod pysk, to skubie mnie po palcach. Jak mu prawie wepcham do pyska to zje - jak na niego to duży postęp...
Jak puszczę mięcho to wszystkie oprócz niego lecą za żarciem, a ten tuman stoi i się zastanawia nie wiadomo nad czym
Sorry za jakość filmu, przy jednej świetlówce i aparatem.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bVskD7ZlT_w[/youtube] |
Piotr |
|
|
|
|
A!icja
Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy Wiek: 29 Dołączyła: 09 Gru 2012 Posty: 851 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2013-03-12, 20:52
|
|
|
Mi tez taki tumanek sie trafił, jest najspokojniejszy i zazwyczaj jak coś się dzieje, to on w przeciwną stronę niż reszta, jak jeść, to zazwyczaj kibicuje innym jak mi z ręki mixa wyszarpują i czeka co mu skapnie.
- wmawiam sobie, że to ta urodzinowa
Jest największy, ale to ma swój urok
pit80 napisał/a: | a ten tuman stoi i się zastanawia nie wiadomo nad czym |
Być, albo nie być.... o to jest pytanie
To po prostu ryba mająca głębsze, bardziej złozone myśli
Zobaczysz, jeszcze Cię zaskoczy
Pozdro |
_________________ Bo widzisz drogie dziecko...
Tak już w życiu bywa,
że pies tonie, łańcuch pływa. |
|
|
|
|
kabza16 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-02, 00:22
|
|
|
ladne rybska
!!!
pozdrawiam |
|
|
|
|
pit80
|
Wysłany: 2013-04-02, 19:08
|
|
|
Pomimo perturbacji opisywanych w innym dziale:
http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=841
rybki wcinają mixa aż miło (oprócz Tumanka oczywiście)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xT7qTYHE2bw&feature=youtu.be[/youtube]
Niestety granulatu czy płatków nie chcą jeść. Jak wrzucam to wielki foch i pod korzeń...
Próbowałem przetrzymać je tydzień, dawałem tylko granulat 1-2 razy dziennie. Glonojady były zachwycone...
Nie wiem... pod koniec tego "tygodnia męczarni" paletka "szef zbiornika" i jeszcze jedna podskubywały ten granulat po długim czasie od wrzucenia.
W końcu nie wytrzymałem nerwowo i zacząłem dawać mixa...
Próbowałem mieszać mixa z pokruszonym granulatem, ale robi się straszny syf w wodzie i zaprzestałem.
Jak mieszałem z całymi ziarenkami to granulatu jakby nie zauważały
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to niech się podzieli, plizz. |
Piotr |
|
|
|
|
|