bardzo wysokie NO2 |
Autor |
Wiadomość |
Dino25
Imię: Marek
Pomógł: 2 razy Wiek: 67 Dołączył: 09 Gru 2012 Posty: 260 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2013-03-06, 11:52 bardzo wysokie NO2
|
|
|
Witam jestem tu nowy.3 tygodnie temu założyłem akwarium 250l dla dyskowców.Piasek był z kopalni Osiecznica keramzyt, korzeń niby zaimpregnowany z firmy Filtus dodatkowo moczyłem go przez tydzień w solance i przelewałem wrzątkiem kilkakrotnie.parametry wody były następujące NO3-0,NO2-0 PH-6,8,GH-10,KH-5 wszystko niby ok.Ryby od Adama w ilości 8 szt młode zostały wpuszczone po tygodniu czyli do świeżego akwarium.przez tydzień nic się nie działo a po tygodniu NO2 bardzo szybko zaczęło rosnąć i urosło tak że w teście brakowało skali, no i zaczęło się szybkie podmiany wody czyszczenie 2 filtrów zewnętrz.Za namowa Adama za co mu dzięki założyłem gąbki na wloty do filtrów,zbadałem wkłady w filtrach i piasek i nic NO2 wysokie stało w miejscu.Dopiero po usunięciu korzenia NO2 z dnia na dzień zaczęło spadać i dzisiaj zmierzyłem i było na poziomie 0,2.Wniosek jeden przy dużych skokach parametrów trzeba sprawdzić wszystko bo nawet mały korzonek potrafi zrobić cuda. |
|
|
|
|
Klayman [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-06, 11:56
|
|
|
Nie wiem czy przypisywać to korzeniowi czy złożył się na to fakt, że akwarium dojrzało a bakterie nitryfikacyjne rozłożyły NO2 na NO3 ... |
|
|
|
|
Dino25
Imię: Marek
Pomógł: 2 razy Wiek: 67 Dołączył: 09 Gru 2012 Posty: 260 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2013-03-06, 12:00
|
|
|
Akwarium nie dojrzało by w ciągu 3 dni wydaje mi się że raczej korzeń miał w sobie jakieś toksyny dlatego najlepiej wiedzieć skąd korzeń pochodzi. |
|
|
|
|
Klayman [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-06, 12:04
|
|
|
Wrzuć korzenia do wiadra z wodą, niech pobędzie tam kilka godzin i zobacz NO2, będziesz miał pewność.
Wierz mi, że sam tak robiłem, gdy miałem problem z dojrzewaniem akwarium (biała woda - pierwotniak), wkładałem do filtra gąbkę ze starego zbiornika i widać było, jak z filtra wypływa czysta woda. Cały proces trwał wtedy 3-4 godziny i po pierwotniaku ! |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
|
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
|
|
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|