A teraz głową do góry!!! |
Autor |
Wiadomość |
Mirek06
Imię: Mirek
Wiek: 50 Dołączył: 22 Lis 2012 Posty: 225 Skąd: Ciechów (dolnośląskie)-PL
|
Wysłany: 2013-02-28, 23:21 A teraz głową do góry!!!
|
|
|
1) Zbiornik:
- pojemność litrów .240...
- od kiedy zbiornik funkcjonuje ..grudzień 2012..
- wymiary ....
- rodzaj (roślinny, sterylny) ..sterylny..
- rodzaj podłoża ....kilka anubiasów na 3 kokosach
2) Woda:
- kwasowość (pH) ..6,5-6,8.
- twardość węglanowa i ogólna ....
- wielkość związków azotowych NO2 0,3 mg/l ,NO3 10-20 mg/l....
- temperatura wody ...28°c.
- częstotliwość i wielkość podmian wody ..co tydzień około 50 l..
- sposób przygotowania wody do podmian .zakwaszana kwasem solnym...
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość ....4 palety
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) ..2 razy mix i raz tetra..
4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) ....a więc jedna rybcia zaczęła pływać głową do góry i tak spędza swój czas w akwarium ,rybcie przestały jeść ( nie są takie łapczywe na karmę)
5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) .... eheim biolog i jbl 900 mechanik czyszczony co tydzień
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) ....
7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ...
Po wykonaniu testów wyżej wymienionych włożyłem konduktometr do wody i wskazał 740ppm , sprawdziłem nim wodę zakwaszoną z ph6,5 i wskazał 170 ppm. Zauważyłem że rybcie jakieś zamulone, chociaż moja parka zaś ikrę pichci na stożku. Zastanawia mnie co tak podniosło przewodność ?
Zdjęcie walnę jutro ,bo mam na kompie a teraz piszę na lapku (siedzę w kuchni i nikomu nie przeszkadzam ) |
_________________ Pozdrowienia!!! |
Ostatnio zmieniony przez Mirek06 2013-03-01, 09:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
michal.l
Imię: Michał
Wiek: 38 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 578 Skąd: myślenice (małopolskie)
|
Wysłany: 2013-02-28, 23:24
|
|
|
Mirek06 napisał/a: | wskazał 740ppm | podmiankę rób i to w miarę szybko ... reszta jak zdjęcia dojdą |
_________________ sorry taki mamy klimat |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7464 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-03-01, 12:38
|
|
|
a biolog ile już chodzi i czy ma prefiltr na wlocie?
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
Mirek06
|
Wysłany: 2013-03-01, 12:51
|
|
|
adamn napisał/a: | a biolog ile już chodzi i czy ma prefiltr na wlocie?
Adam |
też od grudnia i jest prefiltr czyszczony przy podmiance co tygodniowej ,myślę że niepotrzebnie spanikowałem dodałem 2 dni temu 5 stołowych łyżek soli niejodowanej |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-03-01, 13:13
|
|
|
a ryba czasem a zaloty nie idzie?
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
Mirek06
|
Wysłany: 2013-03-02, 16:00
|
|
|
Nie, Adam coś dzieje się dziwnego bo dałem mixa i nawet nie chcą ruszyć. Wszystkie robią kupcię białą ale nie ma w niej nic ciekawego .Dzisiaj postaram się znowu złapać stolca i pogrzebać w nim. Jeszcze został mi jeden pomysł , niedawno kupiłem podkolanówki damskie i nasypałem do nich żwirku(wygotowanego) i włożyłem to do kokosów aby się nie przewracały. No i jeszcze mix? robiony był w grudniu 2012 trzymany w zamrażalniku-może już się nie nadaje? |
|
|
|
|
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-02, 16:11
|
|
|
Może w mixie są jakieś większe kawałki ,ryba połkneła nie może strawić ,uciska cuś na pęcheż pławny dlatego nie może utrzymać równowagi, a jak już strawi to się jej polepsza .
A białe odchody też mogą wskazywać na niestrawnosć , a nie na robale. |
|
|
|
|
Mirek06
|
Wysłany: 2013-03-03, 19:00
|
|
|
Dzisiaj wyciągnąłem przeźroczystą kupcię i oto zdjęcia:dla formalności czy na wszystkich wylinki nicieni ,cz jeszcze coś innego.Ryby były leczone na nicienie 2razy w kąpieli krótkotrwałej w Optivermin lek zastępczy Aniprazolu(nie mieli nic innego). Kuracja zakończona tydzień temu. |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-03-04, 11:54
|
|
|
Działanie leku jest opisane na FORUM a nicienie tracą życie z czasem. Tu mamy kawałki nicieni już w rozkładzie co widać na ostatnim zdjęciu, gdzie bakterie mają ucztę (to kolorowe żółtawe z kropkami).
Adam |
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
|
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
|
|
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|