DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
Miks po mojemu - opis i fotki.
Autor Wiadomość
Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-26, 17:57   Miks po mojemu - opis i fotki.

Miks się kończy, więc trzeba ukręcić nowy.

Tym razem na samych sercach indyczych.

Skład:
- 3kg serc indyczych
- 2 paczki szpinaku (2x450g)
- 3 banany
- spirulina w proszku (ok 20g)
- 12 saszetek Vibovitu "Bobas" Waniliowego
- witamina E - 6 kropli na kilogram mięsa
- trochę tranu
- żelatyna (50g)
- 100ml wody (do żelatyny)

A więc zaczynamy:
Cały majdan czeka na obróbkę


I się zaczęło - najgorsza czynność, czyli obieranie serc:

...no chyba, że się ma dobry nóż, to wtedy idzie jak złoto.

Jako, że nie lubię się z takimi drobiazgami pieścić, a jak trochę tłuszczyku zostanie, to rybom i tak nie zaszkodzi,
więc serca zostały okrojone:

...bez zbędnych ceregieli, i szybko zapełniły miskę:



Odpadki dla kota:

... chyba, że ktoś lubi, to wtedy na patelnie z cebulką :->

Po oczyszczeniu przyszedł czas na mielenie.
Maszynka tym razem nie babcina, ale trochę innowacji trzeba w życiu mieć.
Zatem na Zelmera zostało założone drobne sitko, i do boju.



Następne zostały zmielone banany:


Po mieleniu przyszedł czas na wymieszanie składników.
W misce są:
- zmielone banany
- vibovit
- spirulina
- wit E i trochę tranu


Po wymieszaniu postało coś...



W dalszej kolejności zająłem się odsączeniem szpinaku.

Do tego celu posłużyła mi bawełniana ściereczka:


...poprzez zwijanie przez szmatkę cała woda ze szpinaku została odsączona, dzięki czemu był niemalże suchy:


Na zdjęciu poniżej woda z jednej paczki szpinaku mrożonego:

...jako ciekawostka 8-)

Szpinak odciśnięty, więc czas zabrać się za płukanie mięsa.

Mięso zostało zalane wodą w celu wypłukanie z niego krwi:


A następnie odciśnięte w taki sam sposób jak szpinak:

Tyle krwi z wodą pozostawało po każdej porcji:


Następny etap, to wymieszanie wszystkiego razem:


Oraz dodanie żelatyny:



Ĺťelatyny rozpuszczona czas na mieszanie.
Najlepiej nadają się do tego...DŁONIE!

...i mix gotowy.

Teraz tylko po porcjować:



Voilà!

Jak taki miks się zachowuje w wodzie i jak reagują nań ryby można zobaczyć poniżej:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3p7XE5riMWE[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=J72gRN8UyXg[/youtube]

Być może jeszcze w tym tygodniu następna fotorelacja z przygotowania miks. Tym razem na warsztat pójdą ryby i krewetki, także będzie się działo.
 
 
Askamadej
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-26, 18:11   

Dzieki Ci fest :mrgreen: teraz tylko musze sie zaopatrzyc w taka sprawna maszynke do miesa, ja nigdy nie odsaczalam wody, ale teraz zaczne moze wreszcie nie bedzie mi syilo wody :)
 
 
weider
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-26, 18:17   

Myślę że wypada podziękować Łukaszowi za Bardzo fajną ..... obrazowa recenzję i za szczere chęci aby ją przygotować, masz 4-ropack piwa za to ode mnie (tak skromnie ;-) ).
 
 
Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-26, 18:29   

Askamadej napisał/a:
Dzieki Ci fest :mrgreen: teraz tylko musze sie zaopatrzyc w taka sprawna maszynke do miesa, ja nigdy nie odsaczalam wody, ale teraz zaczne moze wreszcie nie bedzie mi syilo wody :)


Ĺťeby nie syfił wody, to trzeba go zmielić na drobnym oczku, ale nie najdrobniejszym, i żelatyny trzeba jednak trochę dodać.

Krew odsączam po to żeby woda się tak szybko nie zakwaszała/psuła i żeby bakterie nie miały co jeść.


Jacek, jak będziesz w Polsce, to wiesz gdzie mnie szukać.
Ty przywozisz browary, ja robię miksa :mrgreen: :mrgreen:
 
 
Askamadej
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-26, 18:33   

Ja poki co blenderem walcze hehe i nie moge wyczuc jak sa za duze kawalki nie chce jesc a jak drobne to znow brudzi wode, dlatego przymierzam sie do zakupu takiej maszynki:)
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 47
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1682
Skąd: Turek
Wysłany: 2013-03-26, 18:35   

Łukasz po tej sesji jesteś dla mnie Guru ;-)
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-26, 18:42   

Asia, maszynka dobra rzecz ;)

Juras.

No to jak Guru, to 13,50zł na moje konto - abonament za cenne wskazówki :shock: :mrgreen: . Jak guru, to guru.
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 47
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1682
Skąd: Turek
Wysłany: 2013-03-26, 18:46   

No stary nie ma problemu nr konta znam boś mi za cwaniaka wpłacał :shock: :mrgreen:
i tak będę do przodu 8-)

Ps . Miks Profeska ;-)
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-26, 18:50   

Przez chwilę się bałem, że mi zacier prześlesz :shock: już chciałem do apteki po Rapaholin na wątrobę biec, i zacząć potrójne dawki cynku jeść na noc (też na wątrobę). Uffff!
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 47
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1682
Skąd: Turek
Wysłany: 2013-03-26, 18:53   

Łukasz napisał/a:
Przez chwilę się bałem, że mi zacier prześlesz już chciałem do apteki po Rapaholin na wątrobę biec, i zacząć potrójne dawki cynku jeść na noc (też na wątrobę). Uffff!


Zacier za 13,50 zmiłuj się
Tego to nikomu nie wysyłam (sam zażywam ) a tobie jedynie gotowe lekarstwo na samotność mogę wysłać a dres znam ;-)
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-26, 18:55   

jurasiga napisał/a:
Łukasz napisał/a:
Przez chwilę się bałem, że mi zacier prześlesz już chciałem do apteki po Rapaholin na wątrobę biec, i zacząć potrójne dawki cynku jeść na noc (też na wątrobę). Uffff!


Zacier za 13,50 zmiłuj się
Tego to nikomu nie wysyłam (sam zażywam ) a tobie jedynie gotowe lekarstwo na samotność mogę wysłać a dres znam ;-)


Jak chcesz, to ja Ci też mogę wysłać (to co ostatnio przez mms). Mam tego trochę.
Tylko żebyś tak jak moja później po tym nie wyglądał :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 47
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1682
Skąd: Turek
Wysłany: 2013-03-26, 18:56   

Łukasz napisał/a:
Jak chcesz, to ja Ci też mogę wysłać (to co ostatnio przez mms). Mam tego trochę.
Tylko żebyś tak jak moja później po tym nie wyglądał


Dobra to wymiana :shock: :shock: :shock: :mrgreen: ;-)
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-26, 18:58   

Ok :D
 
 
arczi.72 

Imię: Artur
Pomógł: 1 raz
Wiek: 53
Dołączył: 09 Lut 2013
Posty: 271
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2013-03-26, 19:28   

Świetna prezentacja, dzięki ;-)
_________________
Pozdrawiam
Artur
 
 
A!icja 


Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy
Wiek: 30
Dołączyła: 09 Gru 2012
Posty: 851
Skąd: lublin
Wysłany: 2013-03-26, 20:26   

No No No.. pięknie ;-)

Tylko ja po mieleniu serc na sitko je włożyłam i pod kran, tak jest wygodniej i chyba lepiej, ale jak kto woli :-)

Mi już sporo poszło mixu i znowu trzeba robić- bllleeee :P
Ale to jest przydatne, dzięki. :mrgreen: :mrgreen:

Chłopie więcej takich wątków :-D
_________________
Bo widzisz drogie dziecko...
Tak już w życiu bywa,
że pies tonie, łańcuch pływa.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11