Miks po mojemu - opis i fotki. |
Autor |
Wiadomość |
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-26, 17:57 Miks po mojemu - opis i fotki.
|
|
|
Miks się kończy, więc trzeba ukręcić nowy.
Tym razem na samych sercach indyczych.
Skład:
- 3kg serc indyczych
- 2 paczki szpinaku (2x450g)
- 3 banany
- spirulina w proszku (ok 20g)
- 12 saszetek Vibovitu "Bobas" Waniliowego
- witamina E - 6 kropli na kilogram mięsa
- trochę tranu
- żelatyna (50g)
- 100ml wody (do żelatyny)
A więc zaczynamy:
Cały majdan czeka na obróbkę

I się zaczęło - najgorsza czynność, czyli obieranie serc:
...no chyba, że się ma dobry nóż, to wtedy idzie jak złoto.
Jako, że nie lubię się z takimi drobiazgami pieścić, a jak trochę tłuszczyku zostanie, to rybom i tak nie zaszkodzi,
więc serca zostały okrojone:

...bez zbędnych ceregieli, i szybko zapełniły miskę:

Odpadki dla kota:
... chyba, że ktoś lubi, to wtedy na patelnie z cebulką
Po oczyszczeniu przyszedł czas na mielenie.
Maszynka tym razem nie babcina, ale trochę innowacji trzeba w życiu mieć.
Zatem na Zelmera zostało założone drobne sitko, i do boju.

Następne zostały zmielone banany:

Po mieleniu przyszedł czas na wymieszanie składników.
W misce są:
- zmielone banany
- vibovit
- spirulina
- wit E i trochę tranu
Po wymieszaniu postało coś...
W dalszej kolejności zająłem się odsączeniem szpinaku.
Do tego celu posłużyła mi bawełniana ściereczka:


...poprzez zwijanie przez szmatkę cała woda ze szpinaku została odsączona, dzięki czemu był niemalże suchy:
Na zdjęciu poniżej woda z jednej paczki szpinaku mrożonego:
...jako ciekawostka
Szpinak odciśnięty, więc czas zabrać się za płukanie mięsa.
Mięso zostało zalane wodą w celu wypłukanie z niego krwi:
A następnie odciśnięte w taki sam sposób jak szpinak:
Tyle krwi z wodą pozostawało po każdej porcji:
Następny etap, to wymieszanie wszystkiego razem:
Oraz dodanie żelatyny:

Ĺťelatyny rozpuszczona czas na mieszanie.
Najlepiej nadają się do tego...DĹONIE!

...i mix gotowy.
Teraz tylko po porcjować:

Voilà!
Jak taki miks się zachowuje w wodzie i jak reagują nań ryby można zobaczyć poniżej:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3p7XE5riMWE[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=J72gRN8UyXg[/youtube]
Być może jeszcze w tym tygodniu następna fotorelacja z przygotowania miks. Tym razem na warsztat pójdą ryby i krewetki, także będzie się działo. |
|
|
|
 |
Askamadej [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-26, 18:11
|
|
|
Dzieki Ci fest teraz tylko musze sie zaopatrzyc w taka sprawna maszynke do miesa, ja nigdy nie odsaczalam wody, ale teraz zaczne moze wreszcie nie bedzie mi syilo wody :) |
|
|
|
 |
weider [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-26, 18:17
|
|
|
Myślę że wypada podziękować Ĺukaszowi za Bardzo fajną ..... obrazowa recenzję i za szczere chęci aby ją przygotować, masz 4-ropack piwa za to ode mnie (tak skromnie ). |
|
|
|
 |
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-26, 18:29
|
|
|
Askamadej napisał/a: | Dzieki Ci fest teraz tylko musze sie zaopatrzyc w taka sprawna maszynke do miesa, ja nigdy nie odsaczalam wody, ale teraz zaczne moze wreszcie nie bedzie mi syilo wody :) |
Ĺťeby nie syfił wody, to trzeba go zmielić na drobnym oczku, ale nie najdrobniejszym, i żelatyny trzeba jednak trochę dodać.
Krew odsączam po to żeby woda się tak szybko nie zakwaszała/psuła i żeby bakterie nie miały co jeść.
Jacek, jak będziesz w Polsce, to wiesz gdzie mnie szukać.
Ty przywozisz browary, ja robię miksa |
|
|
|
 |
Askamadej [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-26, 18:33
|
|
|
Ja poki co blenderem walcze hehe i nie moge wyczuc jak sa za duze kawalki nie chce jesc a jak drobne to znow brudzi wode, dlatego przymierzam sie do zakupu takiej maszynki:) |
|
|
|
 |
jurasiga

Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2013-03-26, 18:35
|
|
|
Ĺukasz po tej sesji jesteś dla mnie Guru |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
 |
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-26, 18:42
|
|
|
Asia, maszynka dobra rzecz ;)
Juras.
No to jak Guru, to 13,50zł na moje konto - abonament za cenne wskazówki . Jak guru, to guru. |
|
|
|
 |
jurasiga

Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2013-03-26, 18:46
|
|
|
No stary nie ma problemu nr konta znam boś mi za cwaniaka wpłacał
i tak będę do przodu
Ps . Miks Profeska |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
 |
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-26, 18:50
|
|
|
Przez chwilę się bałem, że mi zacier prześlesz już chciałem do apteki po Rapaholin na wątrobę biec, i zacząć potrójne dawki cynku jeść na noc (też na wątrobę). Uffff! |
|
|
|
 |
jurasiga

Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2013-03-26, 18:53
|
|
|
Ĺukasz napisał/a: | Przez chwilę się bałem, że mi zacier prześlesz już chciałem do apteki po Rapaholin na wątrobę biec, i zacząć potrójne dawki cynku jeść na noc (też na wątrobę). Uffff! |
Zacier za 13,50 zmiłuj się
Tego to nikomu nie wysyłam (sam zażywam ) a tobie jedynie gotowe lekarstwo na samotność mogę wysłać a dres znam |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
 |
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-26, 18:55
|
|
|
jurasiga napisał/a: | Ĺukasz napisał/a: | Przez chwilę się bałem, że mi zacier prześlesz już chciałem do apteki po Rapaholin na wątrobę biec, i zacząć potrójne dawki cynku jeść na noc (też na wątrobę). Uffff! |
Zacier za 13,50 zmiłuj się
Tego to nikomu nie wysyłam (sam zażywam ) a tobie jedynie gotowe lekarstwo na samotność mogę wysłać a dres znam |
Jak chcesz, to ja Ci też mogę wysłać (to co ostatnio przez mms). Mam tego trochę.
Tylko żebyś tak jak moja później po tym nie wyglądał |
|
|
|
 |
jurasiga

Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2013-03-26, 18:56
|
|
|
Ĺukasz napisał/a: | Jak chcesz, to ja Ci też mogę wysłać (to co ostatnio przez mms). Mam tego trochę.
Tylko żebyś tak jak moja później po tym nie wyglądał |
Dobra to wymiana |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
 |
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-26, 18:58
|
|
|
Ok :D |
|
|
|
 |
arczi.72
Imię: Artur
Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 09 Lut 2013 Posty: 271 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2013-03-26, 19:28
|
|
|
Ĺwietna prezentacja, dzięki |
_________________ Pozdrawiam
Artur |
|
|
|
 |
A!icja

Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy Wiek: 30 Dołączyła: 09 Gru 2012 Posty: 851 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2013-03-26, 20:26
|
|
|
No No No.. pięknie
Tylko ja po mieleniu serc na sitko je włożyłam i pod kran, tak jest wygodniej i chyba lepiej, ale jak kto woli
Mi już sporo poszło mixu i znowu trzeba robić- bllleeee :P
Ale to jest przydatne, dzięki.
Chłopie więcej takich wątków |
_________________ Bo widzisz drogie dziecko...
Tak już w życiu bywa,
że pies tonie, łańcuch pływa. |
|
|
|
 |
|