DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
Lane ciasto
Autor Wiadomość
darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-07, 11:39   Lane ciasto

Witam.

Maka (u mnie kukurydziana)
żółtko
dodatki wg uznania; vibovit,szpinak itp.(kiedyś ścierałem na tarce kulki proteinowe "karpiowe"i dodawałem :-) ).
Zazwyczaj jednak pchałem do tego jak najwięcej zieleniny.

Ciasto nie może być za bardzo gęste,ani za żadkie :-)

Swojego czasu robiłem coś właśnie takiego, dyski karmiłem tym 2,3 x w tygodniu.
Minus jest taki że termin przydatnosci jest bardzo krótki, trzymane w lodówce (u mnie max. 7 dni).

Plus że dyski żarły to bardzo dobrze ,przez co można zawsze dodawać różne dodatki.
Porcje trzeba odpowiednio rozdrabniać nożem.

Czy ktoś z Was też się bawił z Lanym ciastem?
Ostatnio zmieniony przez 2012-12-07, 15:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
gienierator 



Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy
Wiek: 59
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 894
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-12-07, 12:38   

Proponuję zamiast ścierania kulek kupić mączkę rybną do wyrobu kulek ( od groma łatwo przyswajalnych protein) :-)
pozdro...
 
 
krawiecm 

Imię: Marcin
Wiek: 45
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 86
Skąd: Wołczyn
Wysłany: 2012-12-07, 12:51   

a gdzie kupujesz maczkę?


M
_________________
Marcin
 
 
gienierator 



Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy
Wiek: 59
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 894
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-12-07, 12:54   

We Wrocku można dostać w ,,krokodylu" na Tęczowej lub w ,,fishing24" na Placu Solidarności.
Są rybne , krylowe , krewetkowe i bywają z kalmarów.
pozdro...
 
 
darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-07, 13:22   

Akurat wtedy sam kulek nie robiłem kupowałem gotowce,a że zostało mi troche po wypadzie na ryby to se starłem tak dla sprawdzenia czy dyski będą zainteresowane ,kulki chyba były o zapachu banana :-D
 
 
Igor 


Imię: Igor
Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 73
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-07, 14:20   

Wiem, że głupie pytanie, ale jak długo to gotować? No i jak technicznie to gotować...

Bo moje rybska nie chciały tego tknąć jak im kiedyś zrobiłem :(
 
 
darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-07, 15:08   

Nie wiem jak to czasowo określić, ale raczej konsystencja nie za twarda żeby można było w palcach bez problemu rozetrzeć, mieksze niż standardowe lane kluchy dla człowieka.

Technicznie;
Rozrabiasz w szklance wszystkie składniki jak kogelmogel i wlewasz cienką struszką do gotującej się wody :-) ,jak wypłyną na góre jeszcze chwilke gotujemy i gotowe,wyciągamy i studzimy

Metodą prób i błędów :-) .
 
 
Igor 


Imię: Igor
Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 73
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-07, 15:57   

No dobra, to jeszcze spróbuję :) Dzięki :)
 
 
darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-07, 16:06   

Dawałem to tylko jako urozmaicenie , nie codziennie, sprawdzając czy wszystko zeżarte ,jak nie to wąż i reszte sprzątnąć
 
 
gienierator 



Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy
Wiek: 59
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 894
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-12-07, 16:17   

Fakt , lane kluchy tylko w rozsądnych ilościach , inaczej syf w baniaku gwarantowany.
pozdro...
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 66
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7461
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-12-07, 16:58   

lane kluchy konsystencja trochę rzadsza niż do rosołu. Uzyskuje się to poprzez dodanie do cista szpinaku. Woda gorąca i na wrzątek lejemy poprzez widelec. Jak się zagotują i ugotują to próbujemy. Jak nam smakuje to rybie też.
Uwaga
karmić z umiarem bo dyski zdrowe pakują w siebie ile wlezie a potem s... i woda może zmętnieć.
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
Igor 


Imię: Igor
Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 73
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-07, 21:20   

adamn napisał/a:
konsystencja trochę rzadsza niż do rosołu.

:oops: czyli?
Taka jak na naleśniki?
Może mógłbyś odnieść to do naleśników, bo szczerze to nigdy nie robiłem rosołu, a co dopiero lanych klusek do niego :(
 
 
jab75 

Imię: Jacek
Pomógł: 1 raz
Wiek: 25
Dołączył: 25 Lis 2012
Posty: 548
Skąd: PL
Wysłany: 2012-12-07, 22:29   

Pierwsze słyszę :shock: , ale będziemy testować 8-) .
 
 
gienierator 



Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy
Wiek: 59
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 894
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-12-08, 07:50   

jab75 napisał/a:
Pierwsze słyszę

Przecież to kiedyś był prawie podstawowy pokarm nie tylko dla paletek z resztą. :-)
pozdro...
 
 
Mirek06 


Imię: Mirek
Wiek: 51
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 225
Skąd: Ciechów (dolnośląskie)-PL
Wysłany: 2012-12-08, 09:15   

Igor napisał/a:
adamn napisał/a:
konsystencja trochę rzadsza niż do rosołu.

:oops: czyli?
Taka jak na naleśniki?
Może mógłbyś odnieść to do naleśników, bo szczerze to nigdy nie robiłem rosołu, a co dopiero lanych klusek do niego :(

rosołu nie potrafi zrobić ten co potrafi przypalić wodę :lol:
_________________
Pozdrowienia!!!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11