Lane ciasto |
Autor |
Wiadomość |
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-07, 11:39 Lane ciasto
|
|
|
Witam.
Maka (u mnie kukurydziana)
żółtko
dodatki wg uznania; vibovit,szpinak itp.(kiedyś ścierałem na tarce kulki proteinowe "karpiowe"i dodawałem ).
Zazwyczaj jednak pchałem do tego jak najwięcej zieleniny.
Ciasto nie może być za bardzo gęste,ani za żadkie
Swojego czasu robiłem coś właśnie takiego, dyski karmiłem tym 2,3 x w tygodniu.
Minus jest taki że termin przydatnosci jest bardzo krótki, trzymane w lodówce (u mnie max. 7 dni).
Plus że dyski żarły to bardzo dobrze ,przez co można zawsze dodawać różne dodatki.
Porcje trzeba odpowiednio rozdrabniać nożem.
Czy ktoś z Was też się bawił z Lanym ciastem? |
Ostatnio zmieniony przez 2012-12-07, 15:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gienierator


Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy Wiek: 59 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 894 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-07, 12:38
|
|
|
Proponuję zamiast ścierania kulek kupić mączkę rybną do wyrobu kulek ( od groma łatwo przyswajalnych protein)
pozdro... |
|
|
|
 |
krawiecm
Imię: Marcin
Wiek: 45 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 86 Skąd: Wołczyn
|
Wysłany: 2012-12-07, 12:51
|
|
|
a gdzie kupujesz maczkę?
M |
_________________ Marcin |
|
|
|
 |
gienierator


Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy Wiek: 59 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 894 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-07, 12:54
|
|
|
We Wrocku można dostać w ,,krokodylu" na Tęczowej lub w ,,fishing24" na Placu Solidarności.
Są rybne , krylowe , krewetkowe i bywają z kalmarów.
pozdro... |
|
|
|
 |
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-07, 13:22
|
|
|
Akurat wtedy sam kulek nie robiłem kupowałem gotowce,a że zostało mi troche po wypadzie na ryby to se starłem tak dla sprawdzenia czy dyski będą zainteresowane ,kulki chyba były o zapachu banana |
|
|
|
 |
Igor

Imię: Igor
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 22 Lis 2012 Posty: 73 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-12-07, 14:20
|
|
|
Wiem, że głupie pytanie, ale jak długo to gotować? No i jak technicznie to gotować...
Bo moje rybska nie chciały tego tknąć jak im kiedyś zrobiłem :( |
|
|
|
 |
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-07, 15:08
|
|
|
Nie wiem jak to czasowo określić, ale raczej konsystencja nie za twarda żeby można było w palcach bez problemu rozetrzeć, mieksze niż standardowe lane kluchy dla człowieka.
Technicznie;
Rozrabiasz w szklance wszystkie składniki jak kogelmogel i wlewasz cienką struszką do gotującej się wody ,jak wypłyną na góre jeszcze chwilke gotujemy i gotowe,wyciągamy i studzimy
Metodą prób i błędów . |
|
|
|
 |
Igor

Imię: Igor
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 22 Lis 2012 Posty: 73 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-12-07, 15:57
|
|
|
No dobra, to jeszcze spróbuję :) Dzięki :) |
|
|
|
 |
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-07, 16:06
|
|
|
Dawałem to tylko jako urozmaicenie , nie codziennie, sprawdzając czy wszystko zeżarte ,jak nie to wąż i reszte sprzątnąć |
|
|
|
 |
gienierator


Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy Wiek: 59 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 894 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-07, 16:17
|
|
|
Fakt , lane kluchy tylko w rozsądnych ilościach , inaczej syf w baniaku gwarantowany.
pozdro... |
|
|
|
 |
adamn


Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7461 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-07, 16:58
|
|
|
lane kluchy konsystencja trochę rzadsza niż do rosołu. Uzyskuje się to poprzez dodanie do cista szpinaku. Woda gorąca i na wrzątek lejemy poprzez widelec. Jak się zagotują i ugotują to próbujemy. Jak nam smakuje to rybie też.
Uwaga
karmić z umiarem bo dyski zdrowe pakują w siebie ile wlezie a potem s... i woda może zmętnieć.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
Igor

Imię: Igor
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 22 Lis 2012 Posty: 73 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-12-07, 21:20
|
|
|
adamn napisał/a: | konsystencja trochę rzadsza niż do rosołu. |
czyli?
Taka jak na naleśniki?
Może mógłbyś odnieść to do naleśników, bo szczerze to nigdy nie robiłem rosołu, a co dopiero lanych klusek do niego :( |
|
|
|
 |
jab75
Imię: Jacek
Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 548 Skąd: PL
|
Wysłany: 2012-12-07, 22:29
|
|
|
Pierwsze słyszę , ale będziemy testować . |
|
|
|
 |
gienierator


Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy Wiek: 59 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 894 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-08, 07:50
|
|
|
jab75 napisał/a: | Pierwsze słyszę |
Przecież to kiedyś był prawie podstawowy pokarm nie tylko dla paletek z resztą.
pozdro... |
|
|
|
 |
Mirek06

Imię: Mirek
Wiek: 51 Dołączył: 22 Lis 2012 Posty: 225 Skąd: Ciechów (dolnośląskie)-PL
|
Wysłany: 2012-12-08, 09:15
|
|
|
Igor napisał/a: | adamn napisał/a: | konsystencja trochę rzadsza niż do rosołu. |
czyli?
Taka jak na naleśniki?
Może mógłbyś odnieść to do naleśników, bo szczerze to nigdy nie robiłem rosołu, a co dopiero lanych klusek do niego :( |
rosołu nie potrafi zrobić ten co potrafi przypalić wodę |
_________________ Pozdrowienia!!! |
|
|
|
 |
|