Moje 200 litrów samej wody |
Autor |
Wiadomość |
tadeo
Imię: Tadeusz
|
Wysłany: 2013-11-06, 13:58 Moje 200 litrów samej wody
|
|
|
- wielkość zbiornika w litrach: Zbiornik 200 litrów samej wody
- wymiary zbiornika: 90x45x55 - ostatni wymiar to wysokość
- od kiedy zbiornik funkcjonuje: od listopada 2011 r
- sposób przygotowania wody do zbiornika:ro/kranowa w proporcji 1 do 2
- woda i jej parametry: tww 3, two 6, ph 6,0 NO2 -0, NO3 do 20
- podmiana raz na tydzień w ilości ok. 10%
- podłoże to żwirek o granulacji 1-2 mm. Dodatkowe elementy to korzenie
- W akwarium pływa a raczej pływało 7 paletek dorosłych. Innych ryb nie wpuszczałem natomiast placki dobrze czuły się z krewetkami
- Roślinność to 2 lotosy, kryptokoryny, mech. Zbiornik nie jest niczym nawożony.
- filtracją zajmuje się kubełek Fluwal 306 wypełniony ceramiką , i filtr wewnętrzny z watą.
-Ogrzewanie to standardowa grzałka 150 w z termostatem. Grzałka podłączona jest za pośrednictwem drugiego termostatu by uniknąć sytuacji kłopotliwej jeśli nie zadziała termostat w grzałce.
Oświetlenie dzienne stanowi świetlówka T 5 (włączone w godz. 13.00 - 22.00. Rano tj od 6.00 do 13 świeci się listwa led dając efekt świtu, zaś od 22.00 do 1.00 świecą się ledy niebieskie.
Ryby karmię głównie granulatem, solowcem mrożonym. Raz dziennie dostają serce wołowe zmieszane z dużą ilością szpinaku, groszku, spiruliną, lnem mielonym i żurawiną. W tym miksie serce stanowi ok. 20 % wszystkich składników.
Jeśli sukcesem jest regularne składanie ikry w ogólnym zbiorniku to takowe są. Mam też na koncie skuteczne 3 krotne rozmnożenie ryb w ostatnich latach ale nie zajmuję się tym w sposób stały.
Co do porażki to zaliczyłem jedną i to kilka dni temu. Po podmianie wody ( patrz. "Ku przestrodze" w dziale Woda) kilka ryb wybrało się w podróż w jedną stronę ale ufam że niedługo odbuduję stadko rybek. Jak wyglądało to wszystko przed 29 pazdziernika b.r pokażę na zdjęciach.
Jak dobrze pójdzie to w grudniowym Magazynie Akwarium można będzie przeczytać i zobaczyć coś ode mnie . |
|
|
|
|
tadeo
Imię: Tadeusz
|
Wysłany: 2013-11-19, 22:27
|
|
|
Akwarium roślinne o pojemności 200 litrów o wymiarach :90 x 45x 55 cm (ostatni wymiar to wysokość.
Oświetlenie dzienne świetlówka T5, oraz niebieskie ledy jako oświetlenie nocne.
Filtracja : Fluwal 306, i filtr wewnętrzny Fan 1.
Podłoże- żwirek o granulacji 1-1,5 mm
Roślinność to lotosy 2 szt. mikrozorium, kryptokorynki.
Parametry wody: temp.27oC, kh 3, gh 6, NO2 0, NO3 do 15, pH 6.
Podmiany wody ok 10 % raz w tygodniu robione małym strumieniem.
Obsada to para pigeonów, dwie szt. blue diamond, i w akwarium tarłowym para erupcji od Adama.
Dieta to miks serca ze szpinakiem, papryką itd. granulat i artemia mrożona.
Zbiornik w takim stanie funkcjonuje od 4 listopada 2013 r.
Przed miesiącem zanim wraz z wodą do podmiany wlałem duże kłopoty akwarium wyglądało trochę inaczej. Wówczas to ubyło ryb, lotosy straciły liście, mech utracił kolor a po krewetkach nie pozostał ślad. Mimo to nie rezygnuję i działam dalej. Lotosy wypuszczają liście wprawdzie jeszcze małe ale już są widoczne, braki ryb dało się uzupełnić i mam nadzieję, że wszystko wróci do normy. Jaka jest różnica między nowym stanem a starym zobaczcie sami. Będę się starał pokazać jak zmienia się wygląd mojego akwarium po wymuszonym restarcie. |
Ostatnio zmieniony przez tadeo 2013-11-20, 13:05, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-11-19, 22:34
|
|
|
Czekamy zatem na aktualizację (oby jak najczęstsze) i trzymamy kciuki za powodzenie. |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-11-20, 09:15
|
|
|
Tadek wątek w poście jednym scal tu z opisem dokładnym
http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=460
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
|
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
|
|
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|