DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
moje rybki potrzebują waszej pomocy
Autor Wiadomość
rafikfi 

Imię: Rafał
Wysłany: 2012-12-18, 19:23   moje rybki potrzebują waszej pomocy

1) Zbiornik:
- pojemność litrów 240
- od kiedy zbiornik funkcjonuje: robiony restart 2012-08-15
- wymiary 120x40x50
- rodzaj (roślinny, sterylny):dekoracyjny
- rodzaj podłoża: piasek

2) Woda:

- kwasowość (pH) 6,5
- twardość węglanowa i ogólna: GH-5 KH-7
- wielkość związków azotowych: brak testu
- temperatura wody 28 C
- częstotliwość i wielkość podmian wody: dwa razy w tygodniu 50 L
- sposób przygotowania wody do podmian RO+kran 40L RO 10L kran
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość
10 x Paletek
10 x rozbora Galaxy
8 x bystrzyków
3 x kosiarki
6 x kirysów
2 x glonojady
pare neonków
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie):
mix własnej roboty serce wołowe szpinak

4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) ....

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki)
jako biolog Ehejm 2226 wypełniony ceramiką mechanik Aqua Szyt 750 gąbki czyszczone co dwa dni grzałka 300 W

6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) ....

7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno: leczone Levamisolem dolewanym do wody jakieś dwa tygodnie temu

Proszę o pomoc moje rybki stoją przy filtrze przestały przyjmować pokarm niektóre zrobiły się ciemne nie wiem czy na filmie widać ale maja jakieś białe pryszcze mniejsze paletki skubią te większe jakby coś z nich zjadały za każdą pomoc z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony przez rafikfi 2012-12-18, 21:16, w całości zmieniany 1 raz  

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2012-12-18, 20:16   

Rafał jak myślisz: po co ktoś zadał sobie trudu bu każdy kto chce w chorobach napisać musiał wypełnić SZABLON. I nie jest to widzimisię a jest to skarbnica informacji (jak ktoś wypełni) dla tych co chcą pomóc. U Ciebie jest tylko jaka woda i to nie cala i od kiedy zbiornik.

Ale co tam mogę się wspiąć na wyżyny zawartych tu informacji i powiem tak:
1 - dokupywałeś ryby z kilku źródeł;
2 - nie stosowałeś kwarantanny;
3 - objawy chorobowe nastąpiły po tym jak połączyłeś ryby i wtedy dałeś levamizol;
4 - masz za małe natlenianie
5 - pewnie na noc coś wyłączasz by nie szumiało
6 - dyski mają costię i pewnie coś innego też.

Nie pytam w jaki sposób dawałeś levamizol do zbiornika dokładnie bo pewnie też zamiast wzmocnić ryby je osłabiłeś.
To na ten czas tyle. Więcej bym pewnie napisał, gdybym miał więcej danych.
Adam

rafikfi 

Wysłany: 2012-12-18, 20:59   

Adam wszystko jest tak jak napisałeś ryby kupione z dwóch źródeł bez kwarantanny leczyłem Levamizolem ponieważ te mniejsze Pigeony nie chciały jeść miały długie białe odchody starsze ryby normalnie przyjmowały pokarm pływały po całym akwarium dopiero po leczeniu poszły do kąta przestały jeść zrobiły się płochliwe
natlenianie mam z głowicy Aqua Szut 750 która pracuje jako mechanik
ps.za nieuzupełniony szablon przepraszam postaram postaram się szybko go uzupełnić

Adam mogę cie prosić o jakiś przepis na leczenie tej costi da się to zrobić w zbiorniku dekoracyjnym z góry dziękuje za każdą pomoc

rafikfi 

Wysłany: 2012-12-21, 23:10   

Witam chciałbym prosić bardziej doświadczonych kolegów i koleżanki o pomoc gdyż nie mam pojęcia co dolega moim rybkom Adam stwierdził costię na chwile obecną podniosłem im temperaturę na 37*C i niby jest trochę lepiej zaczęły trochę jeść czasami pływają po całym akwarium ale przeważnie siedzą po katach i ocierają się o co tylko mogą załączam parę filmów może ktoś coś zobaczy

adamn 

Wysłany: 2012-12-22, 13:17   

Patrzę teraz na filmy i teraz powiem tak (widać ile daje wstawienie filmu w pierwszym poście)
- ryby trefne z wadami skrzeli i braku ich części i kośćca u BD zgrubienie w tylnej części
- światłowstręt - może miej świeć na początek
- ryba pływa głową w dól to znaczy, że albo ma coś w środku albo leczenia nie takie
- na płetwach szczególnie niebieskich widać zmatowienia i zlepienia oraz poszarpane i mleczne końcówki płetw
- ciało ryb ma też w różnych częściach naloty mleczne i wypryski
- oddech też nijaki może mało natlenienia?
MIKROSKOP li tylko i wyłącznie wiesz co masz

Zmętnienie na ciele to co najmniej 10 różnych przypadłości.
Adam

rafikfi 

Wysłany: 2012-12-22, 20:00   

Mikroskopu niestety nie posiadam a u mnie na wiosce to chyba nikt Paletek nie ma wiec z badaniem będzie ciężko
ryby trefne to wiem były przeznaczone do nauki BD to zgrubienie ma od małego
dzisiaj zwiększyłem im natlenianie widzę ze oddech trochę się poprawił te niebieskie nie są już takie ciemne mogę mieć tylko nadzieje ze im się polepszy bo jak pisałem z mikroskopem ciężko
Adam wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc

adamn 

Wysłany: 2012-12-22, 20:30   

No to zrobimy leczenie na OKO

1 - masz mieć dwa akwaria sterylne
2 - nowa woda jak
http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=76
3 - potem leczenie przepis nr 6 z powtórką
http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=52
4 - potem metro do żarcia przez 4-5

W czasie leczenia masz SAM relacjonować jego przebieg. INNI w tym czasie maja się nie wypowiadać.
Adam

endriu 

Imię: Andrzej
Wysłany: 2012-12-22, 20:36   

Cytat:
4 - potem metro do żarcia przez 4-5

W czasie leczenia masz SAM relacjonować jego przebieg. INNI w tym czasie maja się nie wypowiadać.
Adam

sory że piszę ale do puntu 4, co zrobić jak ryba nie je?

adamn 

Wysłany: 2012-12-22, 20:56   

to samo. Może nie jeść z kilku powodów tym załatwi się 3 - 5 z nich. Nie załatwi się wiciowców. No a chyba to są ryby do nauki jak pisałeś to się ucz.
Adam

endriu 

Imię: Andrzej
Wysłany: 2012-12-22, 21:09   

adamn napisał/a:
to samo. Może nie jeść z kilku powodów tym załatwi się 3 - 5 z nich. Nie załatwi się wiciowców. No a chyba to są ryby do nauki jak pisałeś to się ucz.
Adam

uczę się, tylko przy nauce chciał bym wyleczyć moje rybcie (dlaczego mam płacić tak wysoka cenę)

i prosił bym o usunięcie wątku bo nic nie wnosi

do zapisu
Cytat:
Adam

adamn 

Wysłany: 2012-12-22, 21:23   

Wątek założył Rafał ja mu odpowiadam i Andrzej się wcina i ja nie patrząc komu odpowiadam jak dla Rafała. Nie róbcie fermentu bo zdurnieje.
Ryby mogą nie jeść z różnych powodów. U ciebie nie wiem jak wyglądają i nie znam sytuacji. Moja odpowiedź więc nie jest właściwa.
Adam

darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-22, 21:48   

może niech kolega Andrzej założy własny wątek opisze problem używając do tego dla ułatwienia -szablonu, bo nam administrator notorycznie pomagający jeszcze zejdzie przed świętami :mrgreen:

Z góry przepraszam za OFF top.

rafikfi 

Wysłany: 2012-12-22, 22:51   

tylko leczenie chyba będę musiał rozpocząć po świętach bo nie mam żadnego leku podanego w przepisie nr.6 w domu mam tylko Levamizol i Metronidazol 250mg.
Adam mam takie pytanie po co dwa sterylne akwaria przepis nr.6 jest na leczenie w ogólnym ale jeśli trzeba to coś dokupię

adamn 

Wysłany: 2012-12-23, 14:12   

ma być 2 a nie 6 dlatego dwa.
Adam

rafikfi 

Wysłany: 2012-12-23, 18:52   

adamn napisał/a:
ma być 2 a nie 6 dlatego dwa.
Adam

chyba nie bardzo łapę o co chodzi ale skoro maja być przygotowane dwa sterylne to będą tylko będę musiał coś dokupić

Odpowiedz do tematu