DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Bialy nalot na powieszchni..
Autor Wiadomość
hugosanczez 

Imię: Marek
Wysłany: 2013-02-05, 19:29   Bialy nalot na powieszchni..

Witam mam takie pytanko, od tygodnia zaowazylem ze na powieszchni wody jest bialy nalot cos w rodzaju mgielki przy zgaszonym swietle tego nie widac a przy podawaniu pokarmu w platkach rozbija sie na pelno oczek.Czy ktos mi powie z czego to moze byc i czym sie to likwiduje?

michal.l 

Imię: Michał
Wysłany: 2013-02-05, 19:45   

Zwiększ ruch tafli wody najprawdopodobniej to film bakteryjny ew gdy by to nie pomogło jest takie urządzonko zwane skimer

Maniek 

Imię: Mariusz
Wysłany: 2013-02-05, 19:55   

Jeżeli świeże akwarium to normalne. Skimer stanie sie bezużyteczny po 2 tygodniach:)

hugosanczez 

Wysłany: 2013-02-05, 20:02   

Akwarium jest po restarcie ponad mieciac temu,a ruch na tafli jest dosc duzy

Maniek 

Imię: Mariusz
Wysłany: 2013-02-05, 20:05   

Kiedyś to zbierałem np: recznikami papierowymi. Też mam świeżo zalane 450 i tym sie nie przejmuje, to przejściowe:) Jak bakterie ruszą to zniknie:)

hugosanczez 

Wysłany: 2013-02-05, 20:26   

No mam nadzieje ze samo to przejdzie, ale skimmera juz tez uruchomilem:)

Domisia
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-05, 22:18   

Marku, ano przejdzie samo. Nie masz się czym przejmować pod warunkiem, że masz dobre natlenianie akwarium, bo film utrudnia wymianę gazową.
Ja też miałam to dziadostwo na początku i podobnie jak Mariusz, zmarnowałam na jego zebranie rolki ręczników papierowych. A on i tak powracał, aż znikł :)

pozdrawiam,
Dominika

HoRuS 

Imię: Maciek
Wysłany: 2013-02-06, 08:55   

Tak z ciekawości, czasami mam właśnie taki biały nalocik na tafli wody. Ruch tafli jest ok, podmiana ok30% co tydzień, napowietrzanie spoko. Powinienem się tym przejmować? Co może być tego przyczyną?
Zapomniałem dodać, nie jest to jakieś cykliczne, generalnie nie przywiązywałem do tego wagi bo zawsze znika samo.

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-06, 09:02   

Przejdzie albo nie przejdzie. Zależy co to jest. Czasem nie można rozróżnić tego ...

Dwie rzeczy dają takowe objawy:

1. wspomniana warstwa (film) białkowy czyli bakteryjny i zbieranie ręcznikiem czy jakikolwiek ruch powierzchni wody daje porządane skutki, wystarczy zmniejszyć troszkę karmienie ryb i będzie dobrze.

oraz

2. nie wspomniany jeszcze glon, który na pierwszy rzut oka wyglada identycznie, jak warstwa białkowa. Co zrobić aby nie było glonu - za mało danych odnośnie baniaka.

Jak sprawdzić co jest co? Weź ręcznik papierowy (biały), postaraj się zebrać jak najwięcej tego z powierzchni. Jeśli warstwa zebrana na ręczniku będzie miała kolor szary (beżowy) czy coś podobnego - to białko, jeśli zielony - glon.

HoRuS 

Imię: Maciek
Wysłany: 2013-02-06, 09:17   

Dzięki Klay za szybką odpowiedź ;-) Myślę że może być to opcja 1. Dyski tak wpiepsz... że im nie żałuje :-) Ale z tym ręcznikiem to spróbuje.

A!icja 

Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2013-02-06, 10:52   

Moje 200l niedawno uruchomione- to samo miałam, kubełek pełna moc i na tafle wody- a tu nic się nie zmienia.
A wystarczyło dyszę wody ustawić tak, by ,,przecinał" strumień taflę wody, w 15 minut problem był rozwiązany. W przypadku 1 opcji to się sprawdzi. Dyszę deszczownicy, czy co tam masz, dać z 1 cm nad taflę, będzie hałasować, ale coś za coś. Mam słaby ruch powierzchni wody, ale delikatnie przebija mi tą powierzchnię i czyściutko jest.
Too takie moje ostatnie obserwacje. ;-)
Pozdro

Lubis 

Imię: Krzysztof
Wysłany: 2013-02-06, 10:53   

U mnie ten problem pojawia się przy bardzo sowitym karmieniu mixami. Wtedy robię krótką przerwę, zmieniając pokarm na granulki i po dwóch dniach problem znika.

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-02-06, 13:03   

kożuch "bakteryjny" pojawia się gdy:
- niedokładnie myjemy to co trafia do zbiornika (niekiedy piaskowce tak działają na wodę)
- w wodzie są substancje różniaste
- zbyt may ruch wody na powierzchni
- dodajemy do pokarmu różności co powodują wytrącanie się jego na powierzchni (olej tłuszcze jakieś dodatki na pryszcze)

Wystarczy zebrać z powierzchni jak pisali ale ....papierem toaletowym wkładanym na pion na całą szerokość zbiornika (1-2 cm w wodzie) i go po nim przeciągnąć delikatnie od krawędzi do krawędzi i wywalić.
Powinno pomóc chyba, że w mixie dodatki co to powodują.
\Adam

Odpowiedz do tematu