Dokarmianie nierosnącego Dyskowca |
Autor |
Wiadomość |
Jimbim

Imię: Ĺukasz
Wiek: 43 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 135 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2013-03-19, 07:31 Dokarmianie nierosnącego Dyskowca
|
|
|
Witam
Mam takie pytanie odnośnie tego jak dokarmić Dyskowca, który jest chłopcem do bicia i mało je i praktycznie nie rośnie gdyż jest ciągle przeganiany i nie może nic skubnąć. Podawanie pokarmu w innej części akwa odpada gdyż i tak ruch wody wymiata pokarm zanim ona coś spróbuje złapać. Może przenieść ją na jakiś czas do innego akwa ale tu znowu pytanie czy jak będzie sama to będzie jadła ?? Dodam iż ryba nie posiada żadnych objawów chorobowych: kał jest rzadko ale zawsze czarny i zbity, kolory zmienne od otoczenia w którym się znajduje (samo szkło lub korzeń i rośliny), oddech wolny, żadnych znaków na ciele, cały czas rybka skubie glony z roślin i czasem jak ma możliwość to skubnie mięsa oczywiście jak inne nie widzą. Dodam iż ryby brane od Adama 15.02.2013: 2 x RW (miały ok. 8cm / mają ok. 10cm) 2 x Leopard (6cm/8cm) 1 x Erupcja (5cm/6cm) 1 x Erupcja (5cm/5cm). Akwa: 200l, woda: two-7 tww-3 ph-6 temp-27 no2-0 no3-20-50 (regulowane podmianami). |
_________________ Pozdrawiam
Jimbim |
|
|
|
 |
Askamadej [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-19, 09:21
|
|
|
Witam, mam ten sam problem i chyba na jakis czas przeniose tego biedaka do sterylniaka moze tam podciagnie bo innego sposobu nie widze, co wyplynie to reszta za korzenie go przegania i je tylko co tam jakims cudem spadnie :/ |
|
|
|
 |
A!icja

Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy Wiek: 30 Dołączyła: 09 Gru 2012 Posty: 851 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2013-03-19, 09:36
|
|
|
A nie lepiej wyłączyć filtry na tych kilka minut czy osłabić przepływ ?
Do jednego kąta całą bandę przyciągnąć żarciem i po kryjomu rzucić coś sierotce z kąta.
Swojego zawadiakę z ręki karmię tak to nie zwraca uwagi przez chwilkę na inne i te mogą coś skubnąć.
Pozdro |
_________________ Bo widzisz drogie dziecko...
Tak już w życiu bywa,
że pies tonie, łańcuch pływa. |
|
|
|
 |
GACUŚ
GACUŚ

Imię: Wiesiek
Pomógł: 4 razy Wiek: 48 Dołączył: 29 Gru 2012 Posty: 180 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2013-03-19, 09:38 Re: Dokarmianie nierosnącego Dyskowca
|
|
|
Jimbim napisał/a: | jest chłopcem do bicia i mało je i praktycznie nie rośnie ...
Dodam iż ryba nie posiada żadnych objawów chorobowych... |
Dla mnie jeżeli ryba mało je i nie rośnie to jest to objaw chorobowy .
A czytając Twoje posty
Jimbim napisał/a: | Ja będę teraz kupował do 200-ki 5-6szt takiej wielkości bo mam jeszcze (20 neonów 4otoski i 4kosiarki) a wcześniej miałem 8szt 12-14cm i też było ok (niestety zeszły z tego świata po nieudolnym leczeniu ) |
http://discusforum.adamn....highlight=#6597
Jimbim napisał/a: | Ja mam u siebie w 200l 4szt amano ok 4cm wielkości + 6szt dyskowców od 7-9cm ... |
http://discusforum.adamn....ighlight=#11198
można wywnioskować że oprócz dyskowców od Adama masz neonki , otoski , kosiarki i krewetki amano z których część pływała z poprzednimi paletkami które były leczone . Dlatego istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo że chłopiec do bicia ma jakieś gratisy .
Ja bym zaczął od sprawdzenia co ryba ma w sobie ewentualnie czy ma coś w sobie .
Pozdrawiam
Wiesiek |
|
|
|
 |
Jimbim

|
Wysłany: 2013-03-19, 10:45
|
|
|
GACUĹ napisał/a: | można wywnioskować że oprócz dyskowców od Adama masz neonki , otoski , kosiarki i krewetki amano z których część pływała z poprzednimi paletkami które były leczone . Dlatego istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo że chłopiec do bicia ma jakieś gratisy .
Ja bym zaczął od sprawdzenia co ryba ma w sobie ewentualnie czy ma coś w sobie . |
Neony i reszta drobnicy to nowy nabytek i przechodziły 2-miesięczną kwarantannę przed wpuszczeniem do ogólnego a potem jeszcze 2 miesiące czekały na dyski po za tym ewidentnie najmniejsza ryba jest non stop jak tylko wypłynie ganiana przez resztę to jak ma coś zjeść ??? |
Jimbim |
|
|
|
 |
Jimbim

|
Wysłany: 2013-03-19, 10:49
|
|
|
Askamadej napisał/a: | Witam, mam ten sam problem i chyba na jakis czas przeniose tego biedaka do sterylniaka moze tam podciagnie bo innego sposobu nie widze, co wyplynie to reszta za korzenie go przegania i je tylko co tam jakims cudem spadnie :/ |
U mnie jest to samo i chyba dokładnie to samo zrobię na początek na kilka dni zobaczę czy będzie jadła jak będzie to będzie gitara jak nie to trudno niech daje sobie rade sama skubiąc co popadnie z roślin, korzenia i resztek mięska. |
Jimbim |
|
|
|
 |
Askamadej [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-19, 11:12
|
|
|
tez tak zrobie a jesli nie poskutkuje to chyba ja sprzadam lub oddam komus bo ladna ryba a siedzi ciagle w krzakach z porozrywanymi pletwami, czasem ma nawet powyrywane luski tak ja tluka:/ |
|
|
|
 |
Jimbim

|
Wysłany: 2013-03-19, 11:48
|
|
|
Askamadej napisał/a: | tez tak zrobie a jesli nie poskutkuje to chyba ja sprzadam lub oddam komus bo ladna ryba a siedzi ciagle w krzakach z porozrywanymi pletwami, czasem ma nawet powyrywane luski tak ja tluka:/ |
U mnie aż tak źle nie jest nie ma żadnych braków w łuskach i płetwy całe tylko jak wypłynie na wolną przestrzeń to zaraz któraś ją z powrotem zagoni koło korzenia i widzę że ona już sam nie wypływa żeby im się nie narażać. |
Jimbim |
|
|
|
 |
Maniek
Imię: Mariusz
|
Wysłany: 2013-03-19, 11:53
|
|
|
Zawsze może być tak ze znajdą sobie kolejną do bicia... |
|
|
|
 |
Askamadej [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-19, 12:11
|
|
|
u mnie raczej sobie nie znajda bo caly czas sa walki :) dwie pary sa i podzielily akwarium na pol reszta na srodku siedzi i trojkacik zamierza robic :) a ten ciagle w krzaki ganiany jest jak tylko sie pokaze :/ |
|
|
|
 |
Jimbim

|
Wysłany: 2013-03-19, 13:33
|
|
|
Maniek napisał/a: | Zawsze może być tak ze znajdą sobie kolejną do bicia... |
Może być i tak ale pozostałe 5szt trzyma się zawsze razem jak któraś gdzieś płynie reszta za nią oprócz najmniejszej |
Jimbim |
|
|
|
 |
|