DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
MÓJ MIX Z SERCA WOŁOWEGO
Autor Wiadomość
Maciek P 

Imię: Maciej
Wiek: 52
Dołączył: 09 Lut 2015
Posty: 53
Skąd: Legnica
Wysłany: 2016-11-25, 19:49   MÓJ MIX Z SERCA WOŁOWEGO

Podaję mój przykładowy przepis na mix dosyć prosty i od razu zamieszczam relację z jego przygotowania, która miała miejsce w ostatnich dniach.

Składniki;

1,5 kg serca wołowego ( 1 lub 2 szt )
0,5 kg serca indyczego ( tym razem go nie dostałem więc nie dodałem )
1 paczka rozdrobnionego szpinaku
1 paczka żelatyny

Oto podstawowe składniki. Resztę składników podam w treści.
Dla tych co zaczynają przygodę z robieniem swoich mix-ów zamieszczam dokumentację zdjęciową.

1. Zaczynamy od obrania serca z tłuszczu.
2. Serce wołowe ( i indycze ) mielę na drobnym sitku
3. Po zmieleniu serca ( w tym przypadku robiłem 2 serca wołowe na raz ) dodaję paczkę szpinaku rozdrobnionego i mieszam
4. Dodaję wg swojego uznania kilka małych dodatków tj
- spirulina w tym przypadku JBL
- płatki Tropicala z dodatkiem czosnku
- witaminę D3 kilka kropel, 6 na 1 serce
- vibovit 4 saszetki na 1 serce ( tym razem go nie miałem więc skorzystałem z gotowych witamin JBL )
5. Po dodaniu dodatków wszystko mielę blenderem, wcześniej wstępnie mielę dużą łyżką.
6. Po tym przygotowuje wywar z żelatyny, ja przygotowałem ok 1 litra i dodaję na oko wg uznania.
7. Wszystko mieszam łyżką.
8. Czekam aż wywar z żelatyną trochę ostygnie, robi się go z gorącej wody.
9. Po wstępnym ostygnięciu mieszam z mixem.
10. Następnie pakuję mix do woreczków i na 4 godz do lodówki
11. Po 4 godz przerzucam woreczki do zamrażalnika.
_________________
Maciek P
 
 
Duduś 
Duduś


Imię: Tadeusz
Pomógł: 2 razy
Wiek: 70
Dołączył: 27 Mar 2015
Posty: 876
Skąd: Rawicz
Wysłany: 2016-11-25, 21:40   

Fajnie tylko poco ta żelatyna mnie się wydaje że to już zbędny dodatek trochę więcej witamin no i czemu nie płukałeś serc po zmieleniu ja to robię pod bieżącą wodą aż jest jasne mięso i mielę dwa albo trzy razy płukanie podobno zapobiega występowaniu wypławków
przy okazji kto zna sposób na wypławki proszę o poradę /bez bateryjki?/
mam dekoracyjne przerybione więc co chwila je widzę i mnie wkurza
poz tym jak pisze nasz Guru Vibovit truskawka to je to co dyski lubią najbardziej
a i nie zapomnij o bananie/dlaczego tu już nie mam pojęcia ja nie diedetyk/ale pogadać lubię bo z każdej rozmowy można wyciągnąć konstruktywne wnioski
_________________
Duduś
Ostatnio zmieniony przez Duduś 2016-11-25, 21:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
witek112 


Imię: Wojtek
Wiek: 49
Dołączył: 17 Sie 2014
Posty: 510
Skąd: Hrubieszów
Wysłany: 2016-11-25, 21:49   

Ja bym jeszcze paprykę dodał.
_________________
Robota raz odłożona, z czasem odkłada się sama.
Wojtek
 
 
Duduś 
Duduś


Imię: Tadeusz
Pomógł: 2 razy
Wiek: 70
Dołączył: 27 Mar 2015
Posty: 876
Skąd: Rawicz
Wysłany: 2016-11-26, 10:16   

No widzisz o papryce zapomniałem oczywiście dodaje i to sporo słodkiej mielonej papryki
a przy okazji pytanie czy ktoś ćwiczył temat z dodawaniem czerwonych buraczków podobno są dobre na robale ale to podobno tak gdzieś słyszałem
_________________
Duduś
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7466
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-11-26, 11:30   

z mixami jak z sałatkami. Co dasz będzie dobrze. Ryba jak zdrowa zeżre wszystko nawet makaron i ziemniaki. Co do płukania serca mielonego to wystarczy przed obieraniem wypłukać. Jak się płucze po mieleniu to mielonka zamarza i woda jest w środku. Ĺťelatyne daje się celem związania całości by się nie pyliło znacznie jak dajemy do żarcia.
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
zibi 
zibi

Imię: Zbigniew
Pomógł: 1 raz
Wiek: 60
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 227
Skąd: Głuchów Górny
Wysłany: 2016-11-26, 14:48   

Ja dodaję jeszcze czosnek ,i też jedzą
_________________
zibi
 
 
Duduś 
Duduś


Imię: Tadeusz
Pomógł: 2 razy
Wiek: 70
Dołączył: 27 Mar 2015
Posty: 876
Skąd: Rawicz
Wysłany: 2016-11-26, 16:02   

Tak ale do czosnku to trzeba ryby przyzwyczaić bo inaczej to patrzą na takie żarło" jak byk na zgniłą pyrę"
co do żelatyny to kiedyś nie bardzo pamiętam gdzie ale chyba w jakimś magazynie czytałem że niby nie za bardzo bo niby chyba białko się odkłada w jelitach i szkodzi rybolom
ale jak tylu ludzi ją stosuje i ryby mają się dobrze to pewno pisał to jakiś jak pisze Adam znafca
_________________
Duduś
 
 
bosman213 

Imię: Marcin
Wiek: 40
Dołączył: 04 Maj 2016
Posty: 438
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2016-11-26, 17:05   

A mi się zawsze wydawało, że powinno być więcej zieleniny na 1,5 kg miesa jedna paczka to niedużo ale ja tam się nie znam.
_________________
"Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie"
Albert Einstein
 
 
zibi 
zibi

Imię: Zbigniew
Pomógł: 1 raz
Wiek: 60
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 227
Skąd: Głuchów Górny
Wysłany: 2016-11-26, 17:27   

Masz rację Marcin ,spokojnie można dwie paczki szpinaku dać
_________________
zibi
 
 
Christian 

Imię: Krystian
Wiek: 68
Dołączył: 01 Cze 2016
Posty: 25
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2016-11-26, 20:37   

Ja stosuję dwa miksy: jeden opisany jak wyżej, na sercach indyczych plus banan i papryka świeża, drugi to samo tylko, że zamiast serc daję krewetki (zero mięsa). Powiedzcie mi dlaczego za miksem mięsnym ryby przepadają, a za krewetkami? ledwie powąchają niewiele poskubią. Na szczęście kiryski wszystko posprzątają.
 
 
Duduś 
Duduś


Imię: Tadeusz
Pomógł: 2 razy
Wiek: 70
Dołączył: 27 Mar 2015
Posty: 876
Skąd: Rawicz
Wysłany: 2016-11-26, 21:19   

Czytałem że w naturze w żołądkach dyskowców znajdują większość pokarmów roślinnych więc chyba zieleniny nigdy za dość
_________________
Duduś
Ostatnio zmieniony przez Duduś 2016-11-26, 21:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
bosman213 

Imię: Marcin
Wiek: 40
Dołączył: 04 Maj 2016
Posty: 438
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2016-11-27, 08:54   

[quote="Christian"]...Powiedzcie mi dlaczego za miksem mięsnym ryby przepadają, a za krewetkami? ledwie powąchają niewiele poskubią.[/quote]
Jakiś czas temu robiłem miks z krewetek i szpinaku i jadły od razu bez przyzwyczajania. Może Twoje po prostu wybredne i potrzebowałyby kilku dni.
 
 
Maciek P 

Imię: Maciej
Wiek: 52
Dołączył: 09 Lut 2015
Posty: 53
Skąd: Legnica
Wysłany: 2016-11-27, 17:28   MOJ MIX Z SERCA WOŁOWEGO

Dokładnie tak jak Adam wspominał, serce bardzo dokładnie płuczę w całości i potem jak porcjuję przed maszynką aby umyć i wypłukać resztki krwi, które zalegają w zagłębieniach. Ĺťelatynę dodaję aby wszystko skonsolidować i było mniej syfu w akwarium podczas karmienia. Dzięki, banana dodam następnym razem. Co do krewetek to karmię nimi od czasu do czasu i ok jedzą chętnie samo mięso lecz bez zbędnego entuzjazmu.
_________________
Maciek P
 
 
Teddy 

Imię: Tadeusz
Wiek: 63
Dołączył: 07 Wrz 2016
Posty: 4
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2016-12-03, 19:46   

Ja zamiast żelatyny dodaję sproszkowane siemię liniane.
Moje lubią krewetki - takie w całości mielone z pancerzykiem.
 
 
Jaros293 

Imię: Jarek
Wiek: 37
Dołączył: 01 Kwi 2016
Posty: 52
Skąd: Opole
Wysłany: 2016-12-03, 19:52   

A tak z ciekawości ile płacicie za kg serc?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12