Czy to Ichtiosporidioza ? |
Autor |
Wiadomość |
MiroR
MiroR
Imię: Mirosław
Wiek: 53 Dołączył: 05 Gru 2013 Posty: 394 Skąd: Władysławowo
|
Wysłany: 2016-02-27, 21:40 Czy to Ichtiosporidioza ?
|
|
|
Witam!
Proszę o informacje czy na poniższych zdjęciach końcówki ułamanej płetwy brzusznej jest widoczna Ichtiosporidioza ? |
_________________ www.pokoje-taras.pl |
|
|
|
|
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2016-02-27, 22:08
|
|
|
Dodam jeszcze ,że objawy pasują : jedna ryba dostała lekkiego wytrzeszczu oczu, dwóm spuchły brzuchy. Jedna z nich przestała przyjmować pokarm i apatycznie siedzi przy dnie. Po za tym żadnych innych objawów, nie ma ubytków płetw czy otrząsania się.
Akwarium sterylne z dwoma korzeniami mangrowca. Roślin do dnia dzisiejszego nie było.
Po dzisiejszej podmianie wody wrzuciłem małą ceratę po 2-miesięcznej kwarantannie.
Podmiany wody 1 x w tygodniu 50 %. |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7464 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2016-02-28, 11:42
|
|
|
Tak ale sprawdź skrzela to będziesz w 100% wiedział czy masz czy nie. Część tego może być komórkami barwnikowymi jak ryba jest w kolorze. Daj zdjęcia ryb?
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2016-02-29, 19:37
|
|
|
adamn napisał/a: | sprawdź skrzela |
Chyba już niekonieczne bo pokazały się ewidentne symptomy choroby na płetwach.
Widać wyraźnie ubytek i zabielenie krawędzi na płetwie grzbietowej i ogonowej.
Skontaktowałem się ze znajomym weterynarzem i nie ma problemu z zakupem nystatyny jednak z detromecyną jest już problem . Dostępna w aptekach tylko w formie maści, lub ewentualnie jako środek do sporządzania antybiotyków jednak już pod nazwą chloranfenikol .
Czy mogę chloranfenikol wymieszać z nystatyną ? Ewentualnie gdzie mogę dostać detromecynę w proszku/tabletkach ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz. |
Ostatnio zmieniony przez MiroR 2016-02-29, 19:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
apollo19825
Imię: Rafał
|
Wysłany: 2016-02-29, 21:39
|
|
|
Adam w przepisie pisze tak " detreomecyna (chloramfenikol, chloromycetyna) w postaci sproszkowane dostępnej na receptę .."
więc możesz kupić . chyba że nie popełniłeś błędu z nazwa zamiast bo jest litera m zamiast n w przepisie.
więc można w aptece do receptury na receptę.. tylko u mnie droga koło 60zł za 1gram a weterynarz mi nie chce wypisać ani nystatyny ani drugiego .. żaden w mieście. |
_________________ Początkujący. Ale ambitny.
|
Ostatnio zmieniony przez apollo19825 2016-02-29, 21:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2016-03-01, 14:56
|
|
|
Lek o nazwie Chloramfenikol i Chloromycetyna jest niedostępny w większości aptek i w tych dostępnych nie chcą sprzedać nawet na receptę tłumacząc, iż jest to tylko półprodukt antybiotyku.
Znajomy poradził mi użycie Enrofloksacyny w ilości 2mg na 1ltr. zawiera prawdopodobnie ten sam związek czynny co detromecyna nie wiem tylko czy mogę go również podać z nystatyną. Czy używaliście już enrofloksacyny ? |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2016-03-01, 19:18
|
|
|
MiroR napisał/a: |
Znajomy poradził mi użycie Enrofloksacyny w ilości 2mg na 1ltr. zawiera prawdopodobnie ten sam związek czynny co detromecyna ? |
znajomy to chemik?
enrofloksacyna C19H22FN3O3
chloramfenicol C11H12Cl2N2O5
jeśli brać pod uwagę:
węgiel C
wodór H
tlen O
to mają to samo ale tak chyba chemia nie działa
To jak by mówić, że:
alkohol etylowy (etanol)
i
alkohol metylowy (metanol)
mające też
węgiel C
wodór H
tlen O
można pić bez obaw nawet jak się przy jednym ściemnia
Napisałem o badaniu skrzeli co trza zrobić bo co pokazałeś może być wynikiem bakterii lub g.. wody z mangrowcami. Jak wstawisz film skrzeli do 10 sekund to się obaczy co jest. Jak bakterie to enro pomoże a dawkuje się je tak:
Enrofloksacyna lub Enrocin u weterynarza. Dawka:
- woda jak w przepisach a potem kąpieli w enrofloksacynie.
- dodaje się na 100 litrów 15 ml. W roztworze tym ryby powinny przebywać przez 6 dni.
Podczas kąpieli silnie napowietrzać wodę w zbiorniku z rybami. Na 3 dzień dodać połowę dawki. Woda w czasie natleniania może się silnie pienić.
Jak żrą to wpierw lek w karmie czyli nasączony granulat na głodnego przez jakieś 10 dni.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2016-03-02, 19:00
|
|
|
Poniżej zdjęcia skrzeli w 3 powiększeniach oraz niezbyt udany filmik w pow. 100x .
Proszę o identyfikację.
Wyczerpałem wszystkie źródła w poszukiwaniu chloramfenicolu. Może Adam poradzisz gdzie mogę kupić ten lek? Z receptą od weta nie będę miał problemu, jednak żadna apteka nie chce tego środka sprzedać.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YJAL-9R3eN8&feature=youtu.behttps://youtu.be/YJAL-9R3eN8[/youtube] |
Ostatnio zmieniony przez MiroR 2016-03-02, 19:03, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2016-03-03, 20:04
|
|
|
Ty nie grzybem a bakteriami masz się zająć. Tyle grzyba to pikuś ale bakterii to już problem.
Adam |
|
|
|
|
|
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2016-03-03, 20:29
|
|
|
[/quote] adamn napisał/a: | a bakteriami masz się zająć. |
Czyli zgodnie z poniższym zaleceniem:
adamn napisał/a: | Jak bakterie to enro pomoże a dawkuje się je tak:
Enrofloksacyna lub Enrocin u weterynarza. Dawka:
- woda jak w przepisach a potem kąpieli w enrofloksacynie.
- dodaje się na 100 litrów 15 ml. W roztworze tym ryby powinny przebywać przez 6 dni.
Podczas kąpieli silnie napowietrzać wodę w zbiorniku z rybami. Na 3 dzień dodać połowę dawki. Woda w czasie natleniania może się silnie pienić.
Jak żrą to wpierw lek w karmie czyli nasączony granulat na głodnego przez jakieś 10 dni, |
Jedna paletka niestety nie je więc Enrofloksacyne do baniaka?
Swoją droga skąd biorą się te bakterie co robię nie tak?
Korzenie przy każdej podmianie gruntownie płuczę by w ich zakamarkach nie zbierały się żadne resztki karmy itp. po za tym baniak gołe szkło by lepiej utrzymać czystość. |
Ostatnio zmieniony przez MiroR 2016-03-03, 20:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2016-03-04, 08:03
|
|
|
Bakterie jak na człowieku są były i będą.
Skąd się biorą:
- bo już są
- bo z roślinami
- bo z rybami
- bo na łapach
- bo na sprzęcie
- bo z pokarmem mrożonym
- bo z pokarmem suszonym
- bo warunki się pogorszyły i się mnożą
- bo ryba zafajdana czym innym i jest osłabiona.
Adam |
|
|
|
|
|
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2016-03-04, 13:24
|
|
|
Dzięki za informację i lecę do weta po Enrofloksacyne . |
|
|
|
|
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2016-03-08, 12:31
|
|
|
Czy Enrofloksacyna ma ujemny wpływ na biologię w akwarium/ filtrach?
Wszystkie zanieczyszczenia i prefiltry oblepiają się galaretowatą masą.
Oczywiście co drugi dzień płuczę wszystko jednak brudy z dna bez jednoczesnego zmniejszenia ilości wody w akwarium raczej ciężko wciągnąć.
Jedna z paletek zaczęła pływać głową w dół, nie ma to jednak nic wspólnego z podanym lekiem bo objawy wystąpiły parę godzin przed jego zaaplikowaniem.
Czy jest na to jakaś raga , czy po prostu czekać aż jej może przejdzie. Ryba jest aktywna i pobiera normalnie pokarm (mix). |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2016-03-08, 18:32
|
|
|
Każdy lek jakoś wpływa na ryby i na środowisko wodne w tym akwarium. Zależności od tego co ryby mają, czy akwarium sterylne czy ogólne ilość obumarłych robali jak też śluzu złażącego z ryb może powodować zapychanie filtrów pienienie wody czy też jak piszesz galaretkę.
Pływanie głową w dół to:
uszkodzenie pęcherza wskutek wiciowców, bakterii czy tasiemców i nicieni.
Adam |
|
|
|
|
|
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2016-03-08, 22:19
|