[240L] Nowicjusza |
Autor |
Wiadomość |
piotr503
Imię: Piotr
Wiek: 36 Dołączył: 27 Sie 2014 Posty: 4 Skąd: Radzymin and Kolno
|
Wysłany: 2014-09-01, 17:28 [240L] Nowicjusza
|
|
|
Witam jestem nowym użytkownikiem forum, jednakże już od dłuższego czasu czytałem posty zamieszczane na nim. Dowiadywałem się w jaki sposób hodować te piękne ryby. W trakcie mojego dwuletniego doświadczenie z tym pięknym gatunkiem ryb bywały zloty i upadki. Niestety trafiły się również odloty do krainy wiecznej amazonii. Jednak na chwilę obecną wszystko się ustatkowało i najsilniejsze rybcie pozostały. Kilka dni temu dorosłem do decyzji usunięcia wszystkich roślin i ozdób na rzecz zdrowia paletek. Poniżej wklejam zdjęcia moich podopiecznych.
- wielkość zbiornika w litrach: 240
- wymiary zbiornika: 120x40x50 wykonane przez lokalnego szklarza
- od kiedy zbiornik funkcjonuje: 05.09.2012
- sposób przygotowania wody do zbiornika: staram się mieszać w proporcji 60%RO + 40 kranówa
- woda i jej parametry: pH 6,5 do 6.8 na chwile obecną powyżej 7 przez zastosowanie zbyt dużej ilości napowietrzacza po wykonaniu redukcji roślin do zera i zminimalizowaniu ilości podłoża
- częstotliwość podmian wody: Raz w tygodniu 30 l
- obsada zbiornika 3x red turkus i 3 razy pigeon
- rodzaj filtracji: 2 x filtr zewnętrzny tetra
- rodzaj wkładów filtracyjnych: ceramika , wata
- ogrzewanie zbiornika szczegółowo: 300w tetra
- oświetlenie zbiornika:1 na chwilę obecną tylko i wyłącznie jedna świetlówka wybarwiająca ryby 1x30 W. W tym miesiącu zamierzam kupić oświetlenie led
- : serca wołowe, doniczkowiec własnej hodowli ,granulat discus wild
|
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-09-01, 19:19
|
|
|
tło to nie to.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
bosak
Paletki są cudem natury
Imię: Marcin
Pomógł: 5 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Lis 2013 Posty: 740 Skąd: Muszyna
|
Wysłany: 2014-09-01, 19:37
|
|
|
Tło to chyba płytki na ścianie.
110.JPG pigeon po lewej i turkus na środku trochę przybiedzone albo chore. |
_________________ Paletki są cudem natury:) |
Ostatnio zmieniony przez bosak 2014-09-01, 19:39, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
piotr503
Imię: Piotr
Wiek: 36 Dołączył: 27 Sie 2014 Posty: 4 Skąd: Radzymin and Kolno
|
Wysłany: 2014-09-01, 21:33
|
|
|
Pigeon o którym piszesz z rok temu uderzył w szybę(synek skakał przy akwarium) i był przegięty ,ale od jakiegoś czasu zaczął pływać już normalnie. Turkusa mam od początku akwarium czyli 2 lata i nigdy nie był jakoś wypasiono gruby być może dlatego że import z azji. Tak narazie tłem są płytki na ścianie do momentu przeprowadzki do nowego domu. |
|
|
|
|
|