140l Maziego , niebawem 360l |
Autor |
Wiadomość |
mazi
Imię: Krzysiek
|
Wysłany: 2015-01-02, 20:41 140l Maziego , niebawem 360l
|
|
|
- wielkość zbiornika w litrach:140
- wymiary zbiornika:
- od kiedy zbiornik funkcjonuje: sierpień.2014
- sposób przygotowania wody do zbiornika: kran
- woda i jej parametry: tww (KH) 4, two (GH ) 5, pH 6.5 i ewentualnie wielkość związków azotowych: no2 0.05 no3 10
- częstotliwość podmian wody: raz wq tyg zalezy od marasu!
- rodzaj podłoża z podaniem granulacji orientacyjnej w przypadku żwiru:
- dodatkowe elementy jak korzenie, zamki ceramiczne, okręty podwodne, akropol z marmuru ;) czy też tła wewnętrzne czy skały:
- obsada zbiornika, dokładnie ile dyskowców i pozostałych ryb. Samopoczucie ryb i aktywność: 6 dyskow 4 melony 2 blue
- obsada roślinna i nawożenie (jeśli zbiornik nie jest higieniczny):
- rodzaj filtracji, jaka i ile: tetra ex 1200, wew aqua szut 750, grzalka 100w, napowietrzacz dwu strefowy? dwu wylotowy? nie wiem jak po fachowemu sie to nazywa
- rodzaj wkładów filtracyjnych: tylko ceramika
- ogrzewanie zbiornika szczegółowo:
- oświetlenie zbiornika, ile i jak długo: chyba 18w 2 swietlowki
- sposób i rodzaj karmienia: suchy platki i granulat plus co drugi dzien mix plus narazie hodowla doniczkowcow
- krótki, w kilku zdaniach, opis powstawania (czas kwarantanny, dojrzewanie):
- zdjęcie całego zbiornika:
- film jeśli jest taka możliwość (do 20 sekund):
- sukcesy i porażki jakie były ewentualnie do tej pory w zbiorniku: jak narazie nicienie i zwyciestwo:] dzieki adamowi
Dzis mialem wiecej czasu to troche ogarnalem sterylniak po remoncie.. bo tragicznie wygladal.. No i tak ,ze jeszcze nic nie wkleilem na tym forum to jakies wstepne zdj. Ryby mam od sierpnia moze sa troche zaniedbane nie maja takiej wielkosci jakby mialy miec, ale pierwsze rzecz to jest to ze mialem remont i nie pilnowalem karmienmia czasem dostawaly z braku czasu rano i wieczorem zarcie.. a druga to wielkosc baniaka.. teraz zbieram kase na szafke pod nowy akwarium 360l bo jestem wyplukany po remoncie i nie mam na szafke zeby postawic cos pod tego koloska;) ale z czasem postaram sie , teraz staram sie nadrobic to co zaniedbalem ryby dostawaja po 5 razy dziennie zarcie granulaty platki mixy.. i widze ze chyba po lekku zaczynaja rosnac..
https://www.youtube.com/w...AahlqRjFGCbmLTw
https://www.youtube.com/watch?v=I-ex4tZ4TOg |
Ostatnio zmieniony przez mazi 2015-01-02, 20:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2015-01-04, 18:52
|
|
|
czemuś se niebieskie z wadą chyba największą wybrał. Czytał TY to
normalne - pokrywa skrzelowa właściwie uformowana przylegająca do ciała ryby a cienka błona jest prawie niewidoczna. Z tyłu praktycznie nie widać środka skrzela.
zapadnięte - tu wyraźne zapadnięcie pokrywy skrzelowej mogące być wynikiem zbyt małej ilości witamin w pokarmie, zbyt miękką wodą w czasie jak narybek zaczynał samodzielnie żerować lub zbyt dużą ilością produktów przemiany materii w zbiorniku. Ten "feler" w czasie jak wszystko gra jest możliwy do przeistoczenia się w skrzela normalne
krótkie - skrzela z brakiem części pokrywy skrzelowej jak i cienkiej błony zabezpieczającej wlot od wody. Taka ryba w przyszłości może dawać małe ze zdeformowanymi skrzelami
otwarte - są efektem dostawania się do środka skrzeli wskutek braku cienkiej błonki drobnoustrojów chorobotwórczych i powodowanie w listkach skrzelowych wyraźnych zmian a co za tym idzie zmniejszenie wymiany gazowej a przez to nadmierną pracę pokryw skrzelowych by zapewnić dostawę tlenu do organizmu. Mozę też być to wynikiem niewłaściwej wody w czasie leczenia jak też niewłaściwego leku bez karencji jaki zastosowaliśmy.
przerośnięte - przerost na zewnątrz cienkiej błony zabezpieczającej wlot do skrzeli przed wodą. Widać wyraźne zgrubienia. Ryba dorosła raczej apetycznie w takie coś ustrojona nie wygląda ale wszystko kwestią gustu. Ciekawostką jest, że zmiana ta może tyczyć jednej strony skrzeli.
chyba nie.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
mazi
|
Wysłany: 2015-01-04, 20:07
|
|
|
Adam przyznam ze jest to mój drugi zakup przy pierwszym nie ostrzałem na nic przy drugim kupnie. Juz ogladalrm oczy kształt ryby aby były ruchliwe itp ale szczerze nie popatrzalem na skrzela. A rosnąć cos urosły gdybyś je widział w trakcie remontu to wszystkie wyglądały tak jak te dwie które są najmniejsze na zdjęciu. Myślę ze jest to wina mnie ze niedokarmialrm no i baniak mały.
Choć i tak wiem , ze jeszcze Killa rzeczy niedopatrzylem, bo gdy przyjechslem do Donu to widziałem ze przy oku jednej był mały ubytek gałki ocznej a tego tam nie zauwazylem. Jest to bardzo malo widoczne ale jest! Przy kolejnych będę starał się oglądać jeszcze bardziej a kto wie czy nie wybiore się do CB po ryby mam ponad 100km ale może się szarpne jak wypłata pozwoli:)
I dzięki za obejrzenie ryb bo chociaż poznałem jakąś opinie która w przyszłości wykorzystam:) po to postawilem temat , ale nikt nie raczył zagladnac i wypowiedzieć się;) mniej interesujący zbiornik i nikt się juz nie wypowie:p |
Ostatnio zmieniony przez mazi 2015-01-04, 20:37, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
esy
Imię: radek
|
Wysłany: 2015-01-08, 22:31
|
|
|
Zbiornik może mały, ale przyszłość obiecująca |
|
|
|
|
jol.anta
Imię: Jola
Wiek: 67 Dołączyła: 30 Gru 2012 Posty: 224 Skąd: Grudziądz
|
Wysłany: 2015-01-09, 00:23
|
|
|
Nie myli się tylko ten, co nic nie robi .
Dbaj o rybcie systematycznie a na pewno sprawią Ci radość. Powodzenia... |
_________________ Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił. |
|
|
|
|
mazi
|
Wysłany: 2015-01-10, 21:40
|
|
|
No baniak juz na ziemi stoi gienierator podeslal mi projekt szafki jestem akurat po wypłacie i juz powoli chce kupić żeby które będą potrzebne do zbicia stelażu;) teraz systematycznie sprawdzamy czy cos w rybach siedzi i mecze jakoś poważnego. Choć przez 4 miesiące co je mam to miały nicienia i teraz wiciowce się skąd wzięły.. Może wszystko z syfu który miałem podczas remontu i nie miałem jak zadbać zbiornika. Teraz maja juz czysciej.. Bo chce zdrowe ryby wrzucić do baniak żeby nie robić ciągle restartow;) bo jednak 360l to trochę wody.. A potem chciałbym jeszcze dokupić kilka sztuk dac do sterylniaku na obserwacje i potem tez wpuścić do baniaka. |
|
|
|
|
bosak
Paletki są cudem natury
Imię: Marcin
Pomógł: 5 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Lis 2013 Posty: 740 Skąd: Muszyna
|
Wysłany: 2015-01-10, 23:01
|
|
|
Krzysiek śpiesz się powoli:) |
_________________ Paletki są cudem natury:) |
|
|
|
|
mazi
|
Wysłany: 2015-01-10, 23:31
|
|
|
No robię wszystko na spokojnie bo wiem juz jak to bywa z paletkami;) lepiej powoli a potem żeby oko się cieszyło niż szybko i wypieprzyc pieniądze i męczyć ryby.. Powoli a do przodu;) ryby myślę tez nie są w najgorszej kondycji choć tak jak wspominalem wczesniej zaniedbalem trochę na poczatku. Bo wtedy kiedy powinny najwięcej jeść to u mnie dostawały w trakcie remontu 50℅.. Bo ryby 4miesieczne wydaje mi się ze powinny być większe. Jedynie co to dwie stoją w miejscu reszta idzie tez powoli do przodu;) ja się już cieszę ze ryby są na ogół zdrowe to co przeszły w trakcie remontu to każdy się dziwi ze przeżyły nawet ja szczerze powiem.. Ryby może maja czyimś fachowym okiem wiele do życzenia, ale jak to się mówi ryba ma cieszyć nas nie kogoś, ale zawsze czytam opinie jeżeli ktoś napisze, aby w przyszłości wybrać jeszcze lepiej;) |
|
|
|
|
mazi
|
Wysłany: 2015-01-24, 21:25
|
|
|
Ryby po poprawce swiatla Juwel Colour lite, nie mam dobrego aparatu w tel. ale na zywo jeszcze fajniej wygladaja.. idzie porownac z poprzednimi zdj , ktore dodalem |
Ostatnio zmieniony przez mazi 2015-01-24, 21:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-01-24, 21:34
|
|
|
No i elegancko |
|
|
|
|
mazi
|
Wysłany: 2015-01-24, 21:41
|
|
|
Daro mówisz teraz dobrze ta? Teraz tylko karmie je obficie:d żeby podrsoly jak zobaczyłem ile razy wy mięsem armicie to ja tez zacząłem częściej, ze brzuchu ciągle pełne maja. |
|
|
|
|
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-01-24, 22:08
|
|
|
karm karm aż im brzuchy będą pękać |
|
|
|
|
mazi
|
Wysłany: 2015-01-24, 22:59
|
|
|
No staram się. Teraz jeszcze nadroboe bo mam na 18 30 do pracy, wiec do tej h będę je pasł mięsem. Dziś dalem im inna kolacyje:d doniczkowca dość dużą ilość i zjadły wszystko. Najpierw je moczylem przez 1h w wodzie żeby wydalily to co maja w sobie a później do akwarium. |
|
|
|
|
jurasiga
Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2015-01-25, 10:04
|
|
|
No i gitara gra . Trzymaj ten poziom a za jamies 2 miesiace pomyslimy nad wystrojem |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
|
mazi
|
Wysłany: 2015-01-25, 12:07
|
|
|
Juras wystrój w tym akwa oleje bo stoi mi pusty baniak 360l do niego bym wolał wysadzić kasę:p a będę robił z nim na czasie jak gotówką BD odpowiednia:) |
|
|
|
|
|