|
Budowa regałów pod akwaria i mini hodowlę. [Fotorelacja] |
| Autor |
Wiadomość |
rafael

Imię: Rafał
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 11 Cze 2014 Posty: 72 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2015-08-17, 11:51 Budowa regałów pod akwaria i mini hodowlę. [Fotorelacja]
|
|
|
Jak w temacie postanowiłem zrobić wytrzymałe regały pod akwaria. Zmusił mnie do tego regał kupiony w markecie, który powinien wytrzymać 250kg obciążenia na półkę. Regał co prawda wytrzymywał obciążenie w postaci 2 akwariów po 100l, ale niebezpiecznie się ugiął. Kolejnym faktem stała się potrzeba znalezienia miejsca dla młodych Dysków. W ten sposób postanowiłem spełnić swoje marzenie o posiadaniu własnej mini hodowli. Zapraszam do fotorelacji.
Regał z marketu.jpg Tak wyglądał regał z marketu po postawieniu 2 zbiorników o wymiarach 55x44x42cm (dł., szer., wys.) o pojemności brutto ok. 102l. Akwaria stały na nim przez klika miesięcy ale postanowiłem to zmienić ze względu na potrzebę założenia większyc |
 |
| Plik ściągnięto 8 raz(y) 105,76 KB |
Jakiel 50x50x3mm.jpg W budowie nowego regału pomógł mi szwagier, który na codzień ma styczność z obróbką stali, jak i posiada do tego odpowiednie narzędzia. Materiał, który wspólnie wybraliśmy na regał to zamknięty profil kwadratowy o wymiarach 50x50mm i grubo |
 |
| Plik ściągnięto 1 raz(y) 30,25 KB |
Pospawane elementy konstrukcji.jpg Kolejnym etapem budowy regału było wymierzenie i docięcie profili potocznie zwanymi Jaklami do odpowiednich wymiarów. Po docięciu przyszedł czas na hefotwanie czyli złapanie poszczególnych części jakli spawarką, aby powstała równa konstrukcja |
 |
| Plik ściągnięto 2 raz(y) 161,21 KB |
Regał po złożeniu.jpg Tak wyglądał "surowy" regał po złożeniu 4 elementów i poheftowaniu ich ze sobą w celu nawiercenia otworów na śruby. Po nawierceniu i skręceniu całości przyszedł czas na próbę wytrzymałości. Regał wytrzymał ok 700kg na półkę |
 |
| Plik ściągnięto 4 raz(y) 170,13 KB |
Malowanie części.jpg Po przewiezieniu całości na miejsce przyszedł czas na malowanie. Przed malowaniem całość oszlifowałem papierem ściernym z luźnej rdzy i odtłuściłem benzyną ekstrakcyjną. Do malowania użyłem farby Hammerite, którą nakładałem wałkiem ze |
 |
| Plik ściągnięto 3 raz(y) 258,75 KB |
Skręcanie całości.jpg Po wyschnięciu farby elementy regału zostały skręcone w całość. Pod nóżki nakleiłem filc, aby nie porysować kafli na podłodze. |
 |
| Plik ściągnięto 1 raz(y) 183,7 KB |
Regał po skręceniu.jpg Tak wyglądał gotowy skręcony regał. |
 |
| Plik ściągnięto 3 raz(y) 98,3 KB |
Docinanie płyt.jpg Następnie podocinałem płyty na "podłogę" regału. Dolna półka to blat kuchenny o grubości 4cm, natomiast górna to płyta OSB o grubości 22mm. |
 |
| Plik ściągnięto 2 raz(y) 87,94 KB |
Ustawienie i wypoziomowanie wszystkiego.jpg Kolejnym etapem było ustawienie wszystkiego i odpowiednie wypoziomowanie. Przyszedł też czas na ocieplenie zbiorników styropianem. |
 |
| Plik ściągnięto 2 raz(y) 110,57 KB |
Zalanie wody i wpuszczenie ryb.jpg Po zalaniu wodą, które trwało kilka dni wpuściłem Dyski do nowych domów. Na dole znajdują się dorosłe ryby oraz podrostki, które będą się dobierać w pary. Na górze są młode, które zostały oddzielone od rodziców. |
 |
| Plik ściągnięto 7 raz(y) 67,58 KB |
Kątownik.jpg Następnie przyszedł czas na budowę regału dla par. W tym celu ze szwagrem użyliśmy kątownika zimnogiętego o wymiarach 50x50mm i grubości 3mm. |
 |
| Plik ściągnięto 1 raz(y) 15,81 KB |
Drugi regał na pary.jpg Drugi regał postanowiliśmy pospawać w całości bez skręcania. Jak w przypadku poprzedniego regału po spawaniu został oszlifowany, odtłuszczony i pomalowany Hammeritem 2 razy. |
 |
| Plik ściągnięto 0 raz(y) 199,6 KB |
2 regał.jpg I tak wyglądał 2 regał po zalaniu i wpuszczeniu ryb. |
 |
| Plik ściągnięto 10 raz(y) 108,57 KB |
Pęknięcie.jpg Niestety nie obyło się bez problemów. Otóż po pierwszej nocy rano zastałem taki widok na jednym z akwariów. :/ Tylna ścianka pękła na dole po całości. Szczęście w nieszczęściu, że woda lała się delikatnie a nie wyleciała cała wraz z r |
 |
| Plik ściągnięto 3 raz(y) 70,05 KB |
Ikra.jpg Na szczęście SW przeżyły i nic im się nie stało. Dwa dni później moje oczy ujrzały taki widok. :) |
 |
| Plik ściągnięto 4 raz(y) 68,15 KB |
Młode SW.jpg Tak wyglądają Młode SW po kilku dniach od wskoczenia na rodziców. |
 |
| Plik ściągnięto 4 raz(y) 76,73 KB |
Młode Leopard & Eruption.jpg W międzyczasie w ogólnym dobrała się para Leopard oraz Eruption. Złożyły ikrę i zorientowałem się dopiero jak wykluły się larwy. Odgrodziłem je pleksą i uszczelniłem szpary, aby młode po oderwaniu od stożka nie miały możliwości przepł |
 |
| Plik ściągnięto 6 raz(y) 112,86 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez rafael 2015-08-17, 12:13, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
bosak
Paletki są cudem natury

Imię: Marcin
Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Lis 2013 Posty: 740 Skąd: Muszyna
|
Wysłany: 2015-08-17, 18:54
|
|
|
A te SW ile cm mają?
Z jakiego powodu szyba pękła? To nie jest normalne:(
Zabezpiecz płyty tam gdzie cięte przed dostępem wody. Dobra farba na zewnątrz do drewna 2-3 warstwy. |
_________________ Paletki są cudem natury:) |
|
|
|
 |
MICHALEK123
Imię: Michal
Pomógł: 4 razy Wiek: 56 Dołączył: 22 Gru 2013 Posty: 579 Skąd: XX
|
Wysłany: 2015-08-17, 19:45
|
|
|
Po co farba silikon budowlany bezbarwny lub inny kolor smarujemy raz i wystarczy jak przy montażu zlewozmywaka w kuchni |
_________________ Pozdrawiam Michał |
|
|
|
 |
rafael

|
Wysłany: 2015-08-17, 19:51
|
|
|
SW nie mierzyłem ale samiec ma ok 15cm, samica nieco mniejsza. Z tego co zauważyłem to jeszcze trochę rosną. Może nie są zbyt duże bo zbiornik ma tylko 42cm wysokości.
Musiałem gdzieś podczas mycia zahaczyć szkłem i osłabiłem akwarium... Druga sprawa to górny poziom mógł się wykrzywić podczas spawania ze względu na wysoką temperaturę i był lekki przechył zbiornika na tył. Z nowym zbiornikiem wszystko porządnie wypoziomowałem i puki co jest wszystko ok. :)
Właśnie zamierzam bejcą do drewna zamalować dookoła płyty aby nie piły wody. |
|
|
|
 |
bosak
Paletki są cudem natury

Imię: Marcin
Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Lis 2013 Posty: 740 Skąd: Muszyna
|
Wysłany: 2015-08-17, 19:51
|
|
|
| MICHALEK123 napisał/a: | Po co farba silikon budowlany bezbarwny lub inny kolor smarujemy raz i wystarczy jak przy montażu zlewozmywaka w kuchni |
można i tak zależy czy chce by było również estetycznie czy niekoniecznie |
_________________ Paletki są cudem natury:) |
|
|
|
 |
rafael

|
Wysłany: 2015-08-17, 19:57
|
|
|
Jak dorwę bejcę to pomaluje wszystko bo jak strzeliło górne akwarium to musiałem dociąć nową płytę na górę. Swoją drogą jeszcze nie widziałem, żeby płyta meblowa urosła o 4-5mm.
Na szczęście para SW przeżyła i był to tylko wyciek a nie wielkie bum. Rozmawiałem z zaprzyjaźnionym szklarzem to za 20zł mi wymieni szybę i zbiornik będzie na Leoparda z Eruptionem. |
| Ostatnio zmieniony przez rafael 2015-08-17, 19:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
 |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
| |
 |
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
 |
|
| Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|