Co to moze byc ? |
Autor |
Wiadomość |
miki5
miki5
Imię: Pawel
|
Wysłany: 2014-03-24, 00:00 Co to moze byc ?
|
|
|
1) Zbiornik:
- pojemność litrów - 700 l
- od kiedy zbiornik funkcjonuje -3 lata
- wymiary -160 /60/70
- rodzaj (roślinny, sterylny) roślinny kilka anubiasow
- rodzaj podłoża -kwarc, dwa duże korzenie
2) Woda:
- kwasowość (pH) -6.5
- twardość węglanowa i ogólna -później dopisze
- wielkość związków azotowych -później dopisze
- temperatura wody -29 stopni
- częstotliwość i wielkość podmian wody -woda podmienia się cały czas [skrapla z osmozy ]
- sposób przygotowania wody do podmian ....
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość -bocje 5 ,sumy 8,paletki 16,glonojady 5,kirysy 4
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie)-serce z dodatkami raz dziennie i wieczorem granulat tetry albo Tetra Pro Crisps Colour
4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.)- niektóre jedzą dobrze niektóre się ociągają i chodną nie rosną właśnie u tych ryb to znalazłem ,odchody u jednych normalne [ciemne krótkie] u drugich białe galaretowate długie
5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) 2 razy fluval x5 [sama ceramika] ,1 razy eheim 2217 [mechaniczny gąbki]
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) -nie było dodatkowych ryb żadnych zmian
7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno -nie leczyłem |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7454 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-03-24, 14:43
|
|
|
śmierdzi mi amebami.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
miki5
miki5
|
Wysłany: 2014-03-24, 23:17
|
|
|
Panie Adamie dziękuję za podpowiedz.Czy to wymaga leczenia ? jeśli tak to co z tym robić.Nie wiele znalazłem na ten temat w necie a i do pewnych działów jeszcze nie mam dostępu .Z góry dziękuję |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-03-25, 12:03
|
|
|
Bez Pana starczy Adam. Do pokarmu metro i nasączać granulat i tak 4-5 dni. Lub starta tabletka na łyżkę serca plus 2-3 krople witaminy E lub tranu.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
miki5
miki5
|
Wysłany: 2014-03-26, 23:47
|
|
|
Adam dzięki za poradę na pewno tak zrobię.Mam tu jeszcze coś innego co znalazłem jak byś mógł zerknąć i pomóż to super ,na pierwszym to nie wiem [może to nic ] a na drugim czyżby coś wyłaziło ze środka [nicień?] dzisiaj już pękło .Pytam bo szukam już w tych odchodach i nic znalez nie mogę ani nicienia ani wiciowców pustka a kupy są pol jasne pol ciemne i taka długa wstążka przy tym nie chcą nic jeść ale druga polowa je ale na masie nie przybiera .Mam jednego samca był najsilniejszy i największy od pol roku nie jadł leczyłem go rożnie,obserwowałem kupy zero nic dzisiaj to już z niego lipa jest pływa bo pływa trudno niech dopływa do końca ,wiem ze ciężko coś radzić na odległość ale spróbować można pozdrawiam . |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-03-27, 11:06
|
|
|
A twardości to Ty jakie masz? Ten LSS to ma w pokrywie już chyba nicienie wyłażące lub skorupiaka jakiegoś. Nie zdjęcia a filmy do 10 sekund bez ganiania po ekranie wstaw. No i co to za kamulce? Nio i masz chyba albinosa? pokaż całego?
Adam |
 |
|
|
|
 |
miki5
miki5
|
Wysłany: 2014-03-27, 23:11
|
|
|
Witam Adam z ta twardością to muszę zakupić mierniki i dla tego się ociągam zrobiłem filmik trochę taki ogólny ale jest tam widać jedna ma na ciele jakby wrzód [z pieprzem] leopard teraz po pęknięciu ma ranę i jeszcze jest biały Butterfly [terz dostal piegi] on nie ma nic na sobie ale jest chudy i nie bardzo chce jeść .Na filmie dałem im jeść żebyś mógł zobaczyć jakie jest ich zainteresowanie polowa je polowa nie te maluchy to pol dzikusy tez tak się zachowują [marnieją]Na dzień dzisiejszy dysponuje tylko sol nie-jod. metro,pratel,i nadmanganian .Jak by coś jeszcze było trzeba to wstawię http://youtu.be/hMmCmadNLeg ,http://youtu.be/2qYQdiFDlf0
Poprawiłem FILMY
lepiej wstawiać od razu jak niżej
[youtube]..... tu wstawić link jaki jest w pasku po otwarciu FILMU .....[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2qYQdiFDlf0&feature[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hMmCmadNLeg&feature[/youtube] |
Ostatnio zmieniony przez adamn 2014-03-28, 11:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-03-28, 11:39
|
|
|
Na ślepo to się do nietoperzy strzela w Meksyku jak się czeka pod jaskinią. Tu jak nie wiemy co leczyć i jak nie wiemy jak a twarda jest woda to lepiej sobie darować bo możemy sobie oba kolana przestrzelić.
I najważniejsze jak się chce dyskowce trzymać to trzeba wiedzieć jaką twardą mamy wodę. Do tego akwarium robi się pod dyskowce a nie własne widzimisię dla pyszczaków. Skały wywalić i tło (co chyba skaliste jest wewnętrzne) też wywalić na zewnątrz. Ryby wyglądają nędznie i aż szkoda że z nimi ten albinos pływa bidny.
Adam |
 |
|
|
|
 |
|
 |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
 |
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
 |
|
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|