Co to jest? |
Autor |
Wiadomość |
Fixmax

Imię: Rafał
Wiek: 49 Dołączył: 21 Lut 2014 Posty: 156 Skąd: Kopenhaga
|
Wysłany: 2014-03-04, 20:36 Co to jest?
|
|
|
1) Zbiornik:
- pojemność litrów .... 720
- od kiedy zbiornik funkcjonuje .... 2 lata
- wymiary .... 200/60/60
- rodzaj (roślinny, sterylny) .... roslinny
- rodzaj podłoża .... żwirek
2) Woda:
- kwasowość (pH) .... 6,2
- twardość węglanowa i ogólna .... tww0, two 5
- wielkość związków azotowych .... 20
- temperatura wody .... 28
- częstotliwość i wielkość podmian wody ....20% tygodniowo
- sposób przygotowania wody do podmian .... RO+kran
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość .... Paletki 14cmx2, paletki 8cmx8, Altumx3 skalar rio nanayx3, bocja wspaniala x3
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) ...artemia,serce ,wodzień mrożone 3x dziennie
4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) .... odchody zdrowe, otrząsanie sie sporadycznie, białe kropki u kilku młodych palet, tylko na pletwach
5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) .... 2 filtry zewnętrzne w sumie 33L, biologiczny czyszczonu raz na 3 mies, mechanik raz na 2 mies
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) .... żadnych zmian
7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ... zapobiegawczo do jedzenia metro raz w miesiącu
Pomóżcie zdjagnozować, bo nie wiem co sądzić, wczoraj mniej ryb miało te kropki, u ryby na zdjęciu na ogonie i płetwie grzbietowej to bardziej plamki na dolnej płetwie i na piersiowej wygląda bardziej jak cysta. |
_________________ Ryby to jest hobby które zawsze do mnie wracało, zawsze z coraz większym akwarium |
|
|
|
 |
alegumis [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Fixmax

|
Wysłany: 2014-03-04, 23:00
|
|
|
Wertuje sieć i w sumie jedyne do czego to jest podobne, to ospa, tylko jakim cudem, zapobiegawczo podnosze temp do 31C, mysle ze nie zaszkodzi. |
_________________ Ryby to jest hobby które zawsze do mnie wracało, zawsze z coraz większym akwarium |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7454 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-03-05, 09:12
|
|
|
Nie co napisane a:
- przywra skórna
- trichodina
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
Fixmax

|
Wysłany: 2014-03-05, 09:26
|
|
|
Jak to leczyć ? Mam dehinel plus, pratel, metro. |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-03-05, 10:01 Re: Co to jest?
|
|
|
Fixmax napisał/a: |
- od kiedy zbiornik funkcjonuje .... 2 lata
- częstotliwość i wielkość podmian wody ....20% tygodniowo
białe kropki u kilku młodych palet, tylko na pletwach
2 filtry zewnętrzne w sumie 33L, biologiczny czyszczonu raz na 3 mies, mechanik raz na 2 mies
|
Wpierw podmień większą ilość wody.
Czy na wlotach filtrów masz prefiltry?
Czy kropki są od początku czy też się pojawiły? jak tak to kiedy?
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
Fixmax

|
Wysłany: 2014-03-05, 10:06
|
|
|
Prefiltrów nie ma, kropki pojawiły się 3-4 dni temu, filtr mechaniczny był czyszczony jakis miesiąc temu, biologiczny około 2 mies temu
Ps. Podmiana była 2 dni temu, 20%, na dzień po tym jak zobaczyłem kropki. Robić ją itak? |
Ostatnio zmieniony przez Fixmax 2014-03-05, 10:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-03-05, 10:17
|
|
|
Fixmax napisał/a: | Prefiltrów nie ma, kropki pojawiły się 3-4 dni temu, filtr mechaniczny był czyszczony jakis miesiąc temu, biologiczny około 2 mies temu |
Jak się nie ma prefiltrów to w filtrach jest taki syf, że bakterie nie wydalają. Mięso i mrożonki gniją i się rozkładają. To jest pożywka dla pierwotniaka czy innych drobnoustrojów co w dalszej kolejności są pożywką dla całej reszty różności. Jak ma się akwarium dwa lata i ciągle się wodę co tydzień w 20% zmienia to ta woda jest co podmianę gorsza jakościowo z różnościami.
Podmień 40% wody, wyczyść lekko filtry (górne warstwy) oba i daj na wlot prefiltry.. Je czyść co kilka dni. Daj znać co i jak z rybami po podmianie.
Adam |
 |
|
|
|
 |
Fixmax

|
Wysłany: 2014-03-05, 10:24
|
|
|
Chodzi o prefiltry te wewnątrz filtrów, gąbka? Czy założyć dodatkowe na wlocie?
Teraz doczytałem, wszystko jasne, dam znać.
Przyszedłem z pracy, jest gorzej jedna sie telepie, jest ciemna i czasem nie może złapać równowagi, tyle że zjadła, dróga siedzi w koncie,kolor ma ok, ale nic nie je, na niej ani jednej kropki nie zauważyłem, ponieważ tą co jest ciemna chce przebadać to poradżcie ile rivanolu dać na 10 litrów, do kompieli po badaniu, mam płynny 0,1%.
Przez noc podnosiłem temp tak na wszelki... teraz jest 29,5 ,zostawić czy wrócić do 27 ? |
Ostatnio zmieniony przez Fixmax 2014-03-05, 17:22, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Fixmax

|
Wysłany: 2014-03-07, 13:31
|
|
|
Ponieważ upłynęło trochę czasu zanim 250L wody się przygotowało, to pierwszego dnia wyczyściłem filtr mechaniczny(fluval405) był niezbyt brudny.
Na następny dzień przyszła pora na biologiczny (eheim7080) i tu moje zdziwienie, był prawie jak świeżo wyczyszczony, prawie nic bałaganu wewnątrz, myślę że bakterie miały się dobrze i spokojnie dawały radę. Trochę w tym zasługi świderków które mam w filtrze, to z kolei sposób tutejszych akwarystów, wychodzi na to że warty polecenia. Po dobrej radzie na wloty pozakładałem prefiltry.
W każdym razie jeszcze przed czyszczeniem filtrów zauważyłem że kropki jakby znikają, w ciągu następnych 2 dni zniknęły prawie całkiem, wczoraj wieczorem podmieniłem wspomniane 40%. Troche to chyba za szybko po sobie nastąpiło bo ph skoczyło do 7,3. Zobaczymy, jestem dobrej myśli. W związku z tym że ta ,co ciemniała wydobrzała to odpuściłem jej badanie. W tej chwili jedna tylko siedzi w koncie i raczej nie je, wygląda dobrze, może ją ganiają bo najmniejsza i to stres. Wszystko wyjdzie ,,w praniu,, |
|
|
|
 |
Fixmax

|
Wysłany: 2014-03-08, 23:48
|
|
|
Niestety wyglądana to że kropki powróciły i są też na dorosłych rybach, łopoczą płetwami i ocierają się. Poradżcie coś bo niepotrzebnie nie chce męczyć którejś na badania. |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-03-09, 15:26
|
|
|
Siatka - ryba - zeskrobina - mikroskop
- film - zdjęcie - wiesz co masz
Adam |
 |
|
|
|
 |
Fixmax

|
Wysłany: 2014-03-13, 21:09
|
|
|
Dzisiaj pobrałem zesklobine z 2 szt co mają kropki, nic nie znalazłem.
Nie wiem co myśleć, kropki są na kilku rybach, głównie na płetwach po kilka szt, ale dziś zauważyłem u dorosłej na oku jeden punkcik.
Pobrałem też odchody od innej, co sie chowa i udaje że je.
W odchodach mimo że w miare normalnie wyglądały to znalazłem nicienia, tylko jednego ale jednak.
Mam w domu: metro, pratel i dehinel+
Myśle o podaniu pratelu, bo to chyba najodpowiedniejsze z tego co mam? ewentualnie poradżcie co zamówić bo tu weterynarze pojęcia o lekach nie mają.
ps. zdjęć ani filmu nie moge wstawic bo pliki są w jakimś dziwnym formacie, w dodatku lichej jakości. |
Ostatnio zmieniony przez Fixmax 2014-03-13, 22:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-03-14, 11:38
|
|
|
pratel do żarcia 4 dni
Adam |
 |
|
|
|
 |
Fixmax

|
Wysłany: 2014-03-14, 11:49
|
|
|
Zacząłem podawać wczoraj, tyle że te co jedzą to jakoś zjadają, a te co nie jedzą to wiadomo.
Pratelem nasączam artemie i dosypuje wibowitu truskawkowego,ale altumy nie chcą tego tykać, jedzą łapczywie ale wypluwają. Wczesniej jadły artemie wszystkie ryby więc dla tego zdecydowałem się ją nasączać
Moge coś jeszcze zrobić, coś innego dodać żeby jadły, albo kompiel??? |
Ostatnio zmieniony przez Fixmax 2014-03-14, 16:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
 |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
 |
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
 |
|
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|