DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
problem heckle i palety
Autor Wiadomość
miko ar 

Imię: miko
Wysłany: 2014-03-23, 23:11   problem heckle i palety

1) Zbiornik:
- pojemność litrów ....200
- od kiedy zbiornik funkcjonuje .... kilka lat
- wymiary .... 50x40x100
- rodzaj (roślinny, sterylny) .... rosliny
- rodzaj podłoża .... zwir i piach

2) Woda:

- kwasowość (pH) .... od 6.5 do 7.5 czasem 8 na wskazniku wyjdzie
- twardość węglanowa i ogólna .... ok 6 i ogolna ok 10
- wielkość związków azotowych ....
- temperatura wody .... ok 29 st
- częstotliwość i wielkość podmian wody .... codziennie wiadro dla usuniecie resztek jedzenia
- sposób przygotowania wody do podmian .... odstana wodocigowa
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość ....

3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) .... kilka razy dziennie mix serca z czosnkiem , serce ze szpinakiem , mieso wolowe, filet z dorsza

4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) .... wielkosc paletek do 9 cm wielkosc heckli ok 10 cm objawy u heckli od 6 dni u paletek od 3 dni szczegoly opisane nizej ogolnie szybciej oddychaja otrzasaja sie jakby chcialy cos z siebie zrzucic podpywaja wtedy nagle w przod po paltkach widac bialawe konce pletw i na ciele wykwity ala jakis gzrybek typu plesniak z futerkiem a na hecklach nie ale tez sie potrzasaja

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) ....

6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) ....

7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno

paletki calkiem fajnie sie spisywaly jadly jak wsciekle az do pekatego brzucha , rosly wybrawialy sie i osiagnely ok 8 do 9 cm zero problemow z nimi bylo do czasu az jakis czas temu wpadlem na pomysl ze moze wkoncu dorwe wymarzone heckle , po obdzwonieniu gosci co sprwadzaja takie ( szczegolow rozmowy z nimi nie bede przytaczal bo to az dziwne jak kolesie sobie zapzreczaja ) wkoncu tydz temu kupilem heckle 4 szt ktre podbno byly juz od ponad miesiaca w polsce i u goscia w akwarium plywaly z innymi rybami wiec teoretycznie byly po kwarantannie ogolnie chudziny w porwnaniu z moimi paletkami ale podbno dzikusy tak maja jak to mowil mi guru specjalista od dzikusow...mowil ze moge je spokojnie wpuscic do paletek..wiec wpuscilem , po ok 2-3 h zaczely zerowac i o dziwo zarcia ktre koles polecal czyli platki tropikala i granulki dla dyskowcow tknac nie chcialy ale za to rzucily sie na serce ze szpinakiem , pzryobserwowalem ze jedna ma lekko przymglone oczy a druga jedno i pod swiatlo maja bardziej matowa skore niz moje paletki ktre mialy piekna lsniaca , stwrdzilem ze to moze od transportu itd ... na drugo dzien rano dalej zmleczniale oczy ale ryby jedza rowno z moimi paletkami, odchody czarne jedna miala tylko przyspieszony oddech ... wieczrem jadly jeszcze bardziej zarlocznie na nastepny dzien widze ze oczy maja bardziej metne szczegolnie ta z jednym okiem metnym i ma zlozone pletwy jest ciemniejsza ale wpiernicza zarcie jak reszta..zadzwonilem do guru od paletek (tom com uslyszal to lepiej ni egadac bo wstyd ) wiec zadzwonilem do kolesia od ktrego wzialem ryby i koles mowi ze to dlatego ze mam wikesze ph niz on bo on ma 6 ph a ja mam 7ph i ryby tak zareagowaly sluzowka powiedzial zebym podnisl temp do 32 st zakwasil powoli wode i dodal do wody baktopur sery ... itak zrobilem I NAST KATASTROFA... wode zakwaszalem 3 dni wiec jakiego s drastycznego skoku nie bylo EFEKT : 3 heckle jedza bija sie miedzy soba pzr jedzeniu , jeden z nich ma dalej lekko pzrymglone oczy ale jest najbardziej agresywny jeden z tej 3 szybciej oddcha od reszty kolor maja normlany ... 4 sztuka ta z jednym bialym okiem lezy na dnie czarna ze zlozonymi pletawami i n atym jednym oku widac ze jest to cos w rodzaju plesni z takimi malymi bialymi sterczacymi kudelkami patzrac pod swiatlo niestestety juz nie je nic od wczoraj czasem tylko podplywa do zarcia ale to nie koniec katastrofy bo te moje 7 szt paletek ktre byly zdrowe i zwawe praktycznie szlag trafil w ciagu 2 dni najpierw wyszly im plamy na pletwach pozniej zaczely pletwy sie stzrepic a nast ryby pzrestaly jesc i ciemne pochowaly sie posrod roslin
hecle oddzielilem od swoich paletek ktre teraz plywaja osobno i teraz niewiem co im sie stalo ?????? od guru paletkowego slyszalem ze nie wolno ich mieszac bo w amazonii jest mniej bakterii niz w akwaruim ale wychodzi na to ze to heckle mi zalawtily paletki ... i teraz niewiem co moga miec i na co chore ??? czy szybki oddech heckli to wynik temp 32 st czy pasozytow ?? czy te mleczne oczy to tez jakis objaw ?? bo jesli tak to dlaczego paletki tego nie maja tylko cos innego?? i czym podniesc paletki ktre sie super hodowaly i jadly z reki ???? bede wdzieczny za pomoc bo szkoda ryb jak sie maja tak meczyc i mojego czasu i kasy

... oki wiec mimo ze wolalem uniknac obrabiania dupy ale adamn napisal bym to wkleil to powiem co i jak bylo ... ogolnie paletki chuduje juz od jakis tam ilus lat z przerwami nawet mi sie kiedys mnozyly i nim handlowalem pozniej to zarzucilem z braku czasu ..w poszukiwaniu heckli wpadlem na to forum i wytyczne o wyborze ryb ... calkowicie sie z tym zgadzalem bo zawsze kazde ryby tak wybieralem nie tylko paletki ..wiec w int znalazlem 2 gosci najbilzej mnie krzy sprowadzali heckle najpierw zawdzwonilem do goscia o ktrym czytalem artylukly jak to rozmnozyl dzikie heckle zawsze sie zachwycalem jego rybami na jego stronce ..wiec pan wedle mnie guru dyskow zaczal mi mowic ze sprowadza ryby ale duze za 250 zeta i wyzej ... ja mam male do 9 cm wiec uwazalem ze lepiej sie dgadaja ale on stwrdzil ze nie mozna ich tzrymac osobno bo w amazonii jest mniej bakterii i dzikusy choruja od zwyklych paletek wiec musza byc same ale ja zaczalem pytac czy moze miec mniejsze to najpierw mowil ze tak ze za tydzien dwa mogly by byc ... wiec mu powiedzialem ze niech mi da znac i ja sobie pzryjade wybrac te ktre mi sie podbaja a on na to : ze jak chce wybierac to beda drozsze bo ja wybiore lepsze a on zostanie z gorszymi itd i ze polacy to tak maja ze chca najlepsze i takie tam teksty .. no lekki szok wiec mu powiedzialem ze ma koles w rybniku heckle sprowadzone po kwarantannie za 150 zeta 10 cm i ma mi zdjecia poslac .. pan guru na to odp : to bierz pan z rybnika ja sie wto nie bede bawil a innych dyskow z kzryzowek heckla z turkusem ktre chcialem kupic juz nie ma .. wiec pojechalem do rybnika w akw ryby wygladally niezle jasne zwawe,do platkow tropikala lecialy i jadly ,gorzej bylo z lapaniem bo tak sie wymieszaly ze w sumie to chyba tylko 2 szt mam z tego co wybralem ale w domu jak wpuscilem do wody to wszytskie mialy ladny ksztalt zero jakis deformacji
tylko jedna oczy przymglone leciutko a druga jedno bradziej ktre teraz zainfekowalo ze szok ( zastanawiam sie czy jakims rivanolem jej tego oka nie pzremyc albo piochtaninia) ale najlepsze bylo to jak zadzw do p guru zeby zapytac co tymi oczami zrobic zeby nie byly metne ( moje palety jeszcze nie mialy zadnych objawow i zarly jak swinie i nomlanie plywaly ) wiec mu mowie ze oczy maja jakies takie dziwne ale jedza wszytsko cacy i maja lekko pletwy zlozone
guru odp : ze co ja si ejego pytam jak leczyc ryby ? ze niech mi pomaga ten ktry mi sprzedal bo ja od niego nie kupilem a on z glodu zdechnie bo u niego nikt ryb nie kupuje tylko sie wszyscy chca leczyc .. zapytal co mi tamten z rybnika radzil odp ze kazal mi podniesc temp do 32 itd to wysmial ze temp ryb sie nei leczy ale zbeym podniosl i patrzyl co sie dzieje ...no wiec zrobilem tak .. i wtedy paletki z dnia na dzien zaczal szlag trafiac ale 3 heckle procz szybszego oddechu ganiaja i jedza jeden tylko tragiczny gorszy od moich palet .. powiedzialem guru ze zadzw za kila dni poweidzec co sie zmienilo to mi odp ze moge dzownic ale on mi ani jednego lekarstwa nie powie bo to nie wporzadku ze kupilem u innego a chce leczyc u niego ..dziwne to dla mnie no ale ok widac malo ryba wazna ...wazna kasa za spzredaz .... no tak z grubsza wyglada cala histria z guru i zakupem zdjecia zrobilem ale slabe swiatlo wiec sa lipne z mocnieszym swiatlem ryby uciekaja

czarny30 

Imię: Marcin
Wysłany: 2014-03-23, 23:41   

ale żeś rarytasy zakupił tylko pogratulować

miko ar 

Wysłany: 2014-03-23, 23:48   

chodzi ci o heckle czy o paletki?

miko ar 

Wysłany: 2014-03-23, 23:58   

gwoli wyjasnienia rarytasow : paletki hoduje ktre sa na zdjeciu mam juz jakis czas od malenkiego i do ostaniego czasu byly to ladne turkusy dopuki ich z hecklami nie pozenilem i zostal znich taki obraz jaki widac ... a co do heckli to ryba takiego oka nie miala odrazu tylko najpierw zaczela metniec soczewka czy rogowka jak to tak zwal dopiero dzis zauwazylem ze to jakas plesn ...zreszta tutaj jest piekny opis jak heckle sie hoduje link ten dostalem od adamn http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=119

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2014-03-24, 14:51   

Heckle to nędza połączona z rozpaczą. Są już tak chude, że im grzbiet powcinało. Do tego mają bakterie na sobie i pewnie też tasiemce w sobie i w oku i całą resztę. No i mają tetrahymenę pewnie bo matowe ciało. Z okiem już kicha a tryba pewnie i reszta zejdzie z tego świata. Kwestia tylko czasu. Jak ktoś takie coś oferuje i to miej NAS PANIE W OPIECE Z DYSKAMI.
Adam

.at
[Usunięty]

Wysłany: 2014-03-24, 15:04   

Heckle to najwyższa pólka .... a ten guru to jak kazał Ci zakwaszać wodę ? .

miko ar 

Wysłany: 2014-03-24, 15:45   

guru do hodowli paletek i heckli niechcial nic powiedziec bo twierdzil zebym leczyl ryby tam gdzie kupilem( tak jak to wyzej opisalem) ... a tam gdzie kupilem koles kazal zbic ph do 6 powoli wiec we 2.5 dnia zjechalem do 6.5 ale po 2 dniach znow sie podnioslo .. chociaz mimo to zachwania heckli nie zauwazlylem wiec niewiem czy to ph ma az taki wplyw na rybe jesli ryba jest zdrowa to powinna dzilac w takiej wodzie paletki sie swietnie chodowaly na ktranowie dopuki nie spotkaly heckli i po 3 dniach zaczely wygladac jak na zdjeciach

wiec skoro sa takie zainfekowane to czym je leczyc??? czy porpstu mam czekac az pozdychaja????

miko ar 

Wysłany: 2014-03-24, 15:54   

a tak na temat tego ph i twrdosci to sie cigle zastanawiam dlaczego tak rygorystycznie sie tzreba z tym obchodzic pzreciez w naturze takie ryby sobei plywaja w wodzie bierzacej wystarczy nagla ulewa by nagle nastapil wzrost poziomu i przyplyw wody o innej temp i parametrach chemicznych ... cigle dla mnei jest to zagadka dlaczego w akwwarium ryby sa tak wrazliwe na wszystko nawet te dzikie ...

tak czy inaczej zanim ktos wymysli dlaczego tak jest to poprosze o pomoc z tymi dyskami ... za 3 godz bede w domu i napisze wtedy jak bierzaca sytuacja wyglada czy jest gozrej czy lepiej

dyskowiec2 

Imię: Marek
Wysłany: 2014-03-24, 21:50   

Witam.Zbiornik funkcjonuje kilka lat ale mam wrażenie , że musiał być obsługiwany przez inną osobą , bo jeżeli się mylę to po kilku latach twoja wiedza jest porażająco mała , na tyle , że raczej powinieneś zmienić swoje hobby [ jak można było coś takiego kupić ]Jak cokolwiek można jeszcze z nimi zrobić to znajdź kogoś w pobliżu swego zamieszkania z mikroskopem i wiedzą to wówczas może coś zaradzicie . Natomiast Guru ceni swój wolny czas , którego zapewne ma mało , a przygotować się na nowych przybyszów trzeba było przed zakupem

miko ar 

Wysłany: 2014-03-24, 22:38   

dyskowiec2 napisał/a:
Witam.Zbiornik funkcjonuje kilka lat ale mam wrażenie , że musiał być obsługiwany przez inną osobą , bo jeżeli się mylę to po kilku latach twoja wiedza jest porażająco mała , na tyle , że raczej powinieneś zmienić swoje hobby [ jak można było coś takiego kupić ]Jak cokolwiek można jeszcze z nimi zrobić to znajdź kogoś w pobliżu swego zamieszkania z mikroskopem i wiedzą to wówczas może coś zaradzicie . Natomiast Guru ceni swój wolny czas , którego zapewne ma mało , a przygotować się na nowych przybyszów trzeba było przed zakupem

chodzi ci o kupienie heckli czy paletek????

Odpowiedz do tematu