zakładam akwarium - trudny start |
Autor |
Wiadomość |
ania8
Imię: ania
|
Wysłany: 2013-01-15, 11:46 zakładam akwarium - trudny start
|
|
|
witam wszystkich użytkowników
mam nadzieję, ze będziecie tak mili i cierpliwi, by pomóc mi z moimi pytaniami i problemami. wczoraj "wystartowałam" na innym forum, ale dostałam zaproszenie tu, więc jestem
zaopatrzyłam się w akwarium 450L. 140*35*90- mocno niestandardowe, bo stoi na parapecie we wnęce między pomieszczeniami.
tak sobie (brzydko mówiąc) wymyśliłam paletki, nie kryjąc, że żadnego doświadczenia z parametrami wody nigdy nie miałam
mam też małe akwarium tzw. "bezobsługowe" z neonami i nigdy się tam nic nie działo przy kranexie, podmiance "raz na jakiś czas" i esklarinie przy dolewce
w piątek został wsypany drobny żwirek, posadzone roślinki i zalane wodą.
w środku są 2 filtry gąbkowe (tylko mech.) i uni filter UV 1000 z gąbką, ceramiką i torfem w modułach.
w pokrywie mam 4*54w t5.
parametry wody kranowej: NO3=10, NO3=0, GH=14, KH=6, PH=7,2
wczoraj zastanawiałam się, czy wlewać aquacid, by zbić trochę twardość by móc trochę zmniejszyć ph...
jednak wieczorem, przed przewidzianą "operacją" zrobiłam test NO3, NO2 i ... okazało się że jest NO3= 250, a NO2= 50
testy na no wykonuję testem paskowym, gdyż wydaje mi się, że te wartości nie muszą być tak dokładne jak GH czy KH więc jeśli widać, ze wartości są duże, to znaczy, że jest źle, a jak ich nie ma, to pokaże 0- tak mi się bynajmniej zdaje
tak więc mam bombę w akwarium!!!
co robić?
tylko podmienianie wystarczy? czy może pozostawić tą wodę w takim stanie, niech sama się "przegryzie". czy takie wysokie NO może spowodować buchnięcie glonów?
proszę o rady.
będę wdzięczna
ps. najlepiej prostym językiem |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-15, 11:58
|
|
|
Nie rób nic. Niedługo się ustabilizują parametry.
Przy takich twardościach przydałoby się nieco zmiękczyć wodę dla dyskowców, choć niektórzy i w takiej trzymają z powodzeniem. Ja bym kupił filtr RO i mieszał RO z kranem w stosunku 1-1, później wodę bym nieco przykwasił do pH 6,5. |
|
|
|
|
ania8
|
Wysłany: 2013-01-15, 12:03
|
|
|
ależ mnie pocieszyłeś
czyli czekać aż się "przekisi"
czy lać w międzyczasie jeszcze bakterie, czy czekać na naturalne rozwiązanie problemu?
jak już spadną te NO, wtedy chcę zadziałać z tym aquacidem, bo na filtr RO, po tych wydatkach które poczyniłam do tej pory przez 2-3 m-ce na razie mnie nie stać |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-15, 12:04
|
|
|
Już możesz zakwaszać. |
|
|
|
|
Andrzej B
dyskowce.com.pl
Imię: Andrzej
Wiek: 46 Dołączył: 08 Sty 2013 Posty: 107 Skąd: gościcino
|
Wysłany: 2013-01-15, 12:06
|
|
|
Cześć. Po pierwsze na taki zbiornik to filtracja do d.......
Jak mają parametry się stabilizować jak pożyteczne bakterie nie mają gdzie się gromadzić?
Na taki zbiornik to dodatkowo jakiś wydajny kubeł zewnętrzny i to minimum na poziomie fluwal 405 lub coś podobnego. Akwa Fajne bo wysokie ale filtracja potrzebna. |
|
|
|
|
michal.l
Imię: Michał
Wiek: 38 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 578 Skąd: myślenice (małopolskie)
|
Wysłany: 2013-01-15, 12:07
|
|
|
Na 450 litrów tego aquacidu trochę będziesz chyba potrzebować :/
Filtr Ro w granicach 100 złociszy już kupisz może nie jakiś super wydajny ale wystarczający.. wartość No3 masz ok |
_________________ sorry taki mamy klimat |
|
|
|
|
Andrzej B
dyskowce.com.pl
|
Wysłany: 2013-01-15, 12:11
|
|
|
michal.l napisał/a: | wartość No3 masz ok |
250 to ok!!!!!
Chyba żeby ryby i inne stworzenia wybić jak za czasów II wojny cyklonem !!!!
Nie pisz głupot. |
|
|
|
|
ania8
|
Wysłany: 2013-01-15, 12:14
|
|
|
Andrzej B napisał/a: | Cześć. Po pierwsze na taki zbiornik to filtracja do d.......
Jak mają parametry się stabilizować jak pożyteczne bakterie nie mają gdzie się gromadzić?
Na taki zbiornik to dodatkowo jakiś wydajny kubeł zewnętrzny i to minimum na poziomie fluwal 405 lub coś podobnego. Akwa Fajne bo wysokie ale filtracja potrzebna. |
wiem, ale niestety tak musi być
akwa stoi na murowanym parapecie pod którym, ani mad którym nie ma miejsca na filtr zewnętrzny
mam nadzieję, że jakoś bedzie funkcjonował z czasem ten mój "bajzel"
w unifiltrze mam ceramikę i torf. wiem, że to nie wiele, ale zawsze jakaś baza jest |
|
|
|
|
michal.l
Imię: Michał
Wiek: 38 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 578 Skąd: myślenice (małopolskie)
|
Wysłany: 2013-01-15, 12:14
|
|
|
A widzisz nie doczytałem dokładnie przeczytałem że ma 10
po drugie test paskowy więc .. |
|
|
|
|
ania8
|
Wysłany: 2013-01-15, 12:16
|
|
|
michal.l napisał/a: | Na 450 litrów tego aquacidu trochę będziesz chyba potrzebować :/
Filtr Ro w granicach 100 złociszy już kupisz może nie jakiś super wydajny ale wystarczający.. wartość No3 masz ok |
wiem, ale na pierwszy raz chciałam z tym środkiem zadziałać, bo wcześniej ktoś proponował kwas, ale marny ze mnie chemik...
mam nadzieję, że małymi kroczkami dojdę do swojego "złotego środka" |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-15, 12:17
|
|
|
Andrzej B napisał/a: | michal.l napisał/a: | wartość No3 masz ok |
250 to ok!!!!!
Chyba żeby ryby i inne stworzenia wybić jak za czasów II wojny cyklonem !!!!
Nie pisz głupot. |
Ekhem!
Andrzej B napisał/a: |
. |
Jasne, bo bakterie nitro tylko i wyłącznie filtr zewnętrzny zasiedlają. Najlepiej jeszcze 2 takie filtry podłączyć + dwa wewnętrzne i zrobić z akwarium saturator.
Na początek takie jakie ma w akwarium jej wystarczą, gąbki płukać na zmianę i też będzie dobrze, z czasem można dokupić filtr zew. Na początek najważniejsze parametry wody się liczą:
-GH
-KH
-pH |
|
|
|
|
ania8
|
Wysłany: 2013-01-15, 12:18
|
|
|
michal.l napisał/a: | A widzisz nie doczytałem dokładnie przeczytałem że ma 10
po drugie test paskowy więc .. |
10, to było w kranexie, a po 3 dniach wyszło 250!
więc nawet jeśli paskowy test "szału nie robi", to i tak jest tego duuużo za dużo!
a o NO2 już nawet nie wspomnę
to co, czekać, czy działać? |
|
|
|
|
Klayman [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-15, 12:20
|
|
|
Przy NO2 - 50 na NO3 bym nie patrzył ... 5 to dawka śmiertelna dla większości ryb |
|
|
|
|
Andrzej B
dyskowce.com.pl
|
Wysłany: 2013-01-15, 12:21
|
|
|
ania8 napisał/a: | wiem, ale niestety tak musi być
akwa stoi na murowanym parapecie pod którym, ani mad którym nie ma miejsca na filtr zewnętrzny
mam nadzieję, że jakoś bedzie funkcjonował z czasem ten mój "bajzel"
w unifiltrze mam ceramikę i torf. wiem, że to nie wiele, ale zawsze jakaś baza jest |
Nie da rady i tylko problemów sobie narobisz. Nawet po ustabilizowaniu zbiornika przy tej filtracji i wpuszczeniu 6 palet podmiany będzi musiała robić co dwa dni. Zawsze można coś wykombinować i zrobić małego sumpa i schować gdzieś w szafie obok i rurki puścić przy podłodze i będzie ok. Pompa koło 100pln, mały sump szklaż zrobi za 50pln . Keramzyt 10 pln i po zawodach. Koszt rurek to groszowe sprawy. A filtracja konkret. |
|
|
|
|
ania8
|
Wysłany: 2013-01-15, 12:26
|
|
|
Andrzej B napisał/a: |
Nie da rady i tylko problemów sobie narobisz. Nawet po ustabilizowaniu zbiornika przy tej filtracji i wpuszczeniu 6 palet podmiany będzi musiała robić co dwa dni. Zawsze można coś wykombinować i zrobić małego sumpa i schować gdzieś w szafie obok i rurki puścić przy podłodze i będzie ok. Pompa koło 100pln, mały sump szklaż zrobi za 50pln . Keramzyt 10 pln i po zawodach. Koszt rurek to groszowe sprawy. A filtracja konkret. |
o kurczę!
chyba jednak się troszkę zagalopowałam z tymi paletkami
już zaczynam wątpić w powodzenie tego przedsięwzięcia... |
|
|
|
|
|