DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
510l by RaFi
Autor Wiadomość
rafi_1984 

Imię: Rafal
Wysłany: 2013-01-19, 12:23   510l by RaFi

- wielkość zbiornika w litrach: ok 510l

- wymiary zbiornika: 155x60x55

- od kiedy zbiornik funkcjonuje: 08.12.2012

- sposób przygotowania wody do zbiornika: RO+kran (RO trochę więcej jak połowa)

- woda i jej parametry: tww (KH), two (GH), pH i ewentualnie wielkość związków azotowych: KH - 7, GD - 10, PH7,5 (narazie, jestem na etapie zbijania PH) No2 - 0

- częstotliwość podmian wody: raz w tygodniu ok 120l

- rodzaj podłoża z podaniem granulacji orientacyjnej w przypadku żwiru: piasek kwarcowy o bardzo drobnej granulacji

- dodatkowe elementy jak korzenie, zamki ceramiczne, okręty podwodne, akropol z marmuru ;) czy też tła wewnętrzne czy skały: 3 korzenie i 3 doniczki z kokosów

- obsada zbiornika, dokładnie ile dyskowców i pozostałych ryb. Samopoczucie ryb i aktywność: kilka mułojadów, 6 kirysków Panda, 4 otoski, 2 bocje wspaniałe

- obsada roślinna i nawożenie (jeśli zbiornik nie jest higieniczny): żabienice i krynia(posadzone w kokosach w podłożu Shrimp-Soil), anubiasy na korzeniach, mech na korzeniach.

- rodzaj filtracji, jaka i ile: 2x TetraTex 1200, wewnętrzna turbina o przepływie 1100l/h z gąbka

- rodzaj wkładów filtracyjnych: w filtrach zewnętrznych standardowe wkłady filtracyjne wywalone tylko te biobale i włożony Matrix

- ogrzewanie zbiornika szczegółowo: 2x 300W

- oświetlenie zbiornika, ile i jak długo: 2x 80W, 12 godzin dziennie

- sposób i rodzaj karmienia:

- krótki, w kilku zdaniach, opis powstawania (czas kwarantanny, dojrzewanie): od 08.12.2012 zbiornik funkcjonuje po 3 tygodniach wpuszczone pierwsze ryby.

- zdjęcie całego zbiornika:

- film jeśli jest taka możliwość (do 20 sekund): ----

- sukcesy i porażki jakie były ewentualnie do tej pory w zbiorniku: za wcześnie żeby o tym pisać :)

W tej chwili zbiornik czeka na nowych mieszkańców oczywiście od Pana Adama :)

oto kilka fotek:

Uploaded with ImageShack.us

michal.l 

Imię: Michał
Wysłany: 2013-01-19, 12:28   

Czuję że będzie zbiornik wypas :) osobiście dosypał bym tam trochę więcej piasku przynajmniej na tył i posadził nurzńca ,reszta jak będą ryby ;-)

konsi 

Imię: Tomek
Wysłany: 2013-01-19, 13:54   

Turbine masz fajną ale ja bym założył na nią dwie gęste gąbki 10x20 na trójniku.
Ostatnio zmieniony przez konsi 2013-01-19, 20:00, w całości zmieniany 1 raz  

darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-19, 14:28   

Osobiście takie niebieskie tła kojarzą mi się ze zbiornikami w sklepach zoologicznych ;-)
Zdecydowanie wole czarne , ale to tylko moje odczucie każdemu podoba się co innego :-)

bibel7 

Imię: Paweł
Wysłany: 2013-01-19, 18:20   

Miałem takie tło i szybko z niego zrezygnowałem.Proponuję czarne lepszy efekt głębi i po oczach nie razi. :-P

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-01-19, 19:52   Re: 510l by RaFi

rafi_1984 napisał/a:

turbina o przepływie 1100l/h z gąbka
- 2x 80W, 12 godzin dziennie
- od Pana Adama :)

:-/
a REGULAMIN TY czytał?

jak nie dokładnie to doczytaj.
A co do gąbki to jak Ci akwarium zasrają po pierwszym dniu to się taka mikra gąbka zapcha zaraz. Tak 2x większa by się zdała a najlepiej dwie. Ni nie łam się, że widać będzie bo ryby są NAJ a reszta a czasem się dopracuje )zakrycie gąbek korzonkiem i mchem). No i z tymi watami to chyba lekka przesada. Ja bym połowę z tego zostawił.
Adam

rafi_1984 

Wysłany: 2013-01-27, 20:46   

Witajcie....
Wczoraj udało mi się dotrzeć do słynnej piwnicy Adama :)
Dokonałem następujących zakupów:
4x Turkus brylant
4x White leopard
4x Eruption
4x Leopard mozaika
4x Red Passion

Ryby przyjechały wczoraj dopiero ok 20 :). Wpuszczone dokładnie wg. zaleceń Adama...
Po wpuszczeniu wszystkie w jednym skupisku.... dzisiaj rano karmienie... i moje zdziwienie... wszystkie rzuciły się na jedzenie jak opętane.... Włączyłem światło i niestety strasznie się zestresowały.... niestety chyba 160W to za dużo dla nich....
Czasami zaczynają pływać po akwa ale szczególnie upodobały sobie bok akwarium i tam zazwyczaj przebywają. Dzisiaj już karmione kilkukrotnie i jedzą jak głupie....
na razie fotki tragiczne bo dopiero zaczynam przyzwyczajać je do światła więc swiecę tylko lampką z boku akwa.... (albo wymienie świetlówki żeby było w sumie ok 80W albo zakryje częściowo to bo mam folią aluminiową by zmniejszyć natężenie światła....

alex 

Imię: Ola
Wysłany: 2013-01-27, 21:36   

Super ekipa :-) Jakiej wielkości są ślicznotki? Oczywiście mam nadzieję na więcej zdjęć, jak już się przyzwyczają do światełka ;)

rafi_1984 

Wysłany: 2013-01-27, 21:50   

Oczywiscie... sam licze ze szybko je przyzwyczaje do swiatla.... tylko jeszcze nie wiem czy zmienie cale swietlowki czy troche je przyslonie....
Wielkosc od 8 do 13 cm.....

GACUŚ 
GACUŚ

Imię: Wiesiek
Wysłany: 2013-01-27, 22:10   

Spoko dadzą radę , w końcu u Adama nima światła które wali po oczach , nima piasku pisku który wpływa w skrzela , nima tyle miejsca i wody w zbiorniku co u Ciebie ... a i za szybą jakaś nowa twarz się pojawiła ... więc taka nowość musi troszkę stresować :mrgreen: . Obędą się troszkę z nowym wielkim zbiornikiem nowym właścicielem i zrobisz im troszkę cienia na tej plaży to się przyzwyczają i uspokoją .
Moje podobnie zareagowały a na drugi dzień już z ręki pokarm brały bez stresu .
Ładne stadko się nazbierało .
Pozdrawiam
Wiesiek

rafi_1984 

Wysłany: 2013-01-27, 23:49   

hehe no sliczne to one sa :) nie moge sie na nie napatrzec :)
hmm to chyba ladniejszy jestes jak u Ciebie na drugi dzien sie juz nie stresowaly heheh:)
wiesz.... moje juz dzisiaj tez jadly jak opetane :) i nie streowaly sie podczas jedzenia....
musze ogarnac to oswietlenie zeby bylo znacznie slabsze i mam nadzieje ze sie przyzwyczaja i nie beda sie stresowaly bo staram sie zapenic im jak najlepsze warunki....

GACUŚ 
GACUŚ

Imię: Wiesiek
Wysłany: 2013-01-28, 00:16   

rafi_1984 napisał/a:

hmm to chyba ladniejszy jestes jak u Ciebie na drugi dzien sie juz nie stresowaly heheh:)

Nie no co Ty , woda trochę mętna i ciemno w pokoju to tak dokładnie mego pyska nie widza i myślą że ja to Adam ;-)

rafi_1984 napisał/a:

staram sie zapenic im jak najlepsze warunki....

Tylko nie przesadzaj bo się zestresują zbyt czystą wodą i zbyt dobrymi warunkami :lol:

Pozdrawiam
Wiesiek

xenon 
xenon

Imię: Piotr
Wysłany: 2013-01-29, 18:43   

Rafał możesz owinąć częściowo świetlówki folią aluminiową i co kilka dni odwijać po trochu. W ten sposób pomału je przyzwyczaisz do silniejszego oświetlenia.

rafi_1984 

Wysłany: 2013-01-29, 21:00   

Tak zrobilem... po jakims czasie rzucilem im jedzenie.... powoli wyplynely i zaczely jesc jak opetane.... mysle....hmm chyba jest ok.... zaczalem przykrywac szybe nakrywowa i nagle zaczely tak uciekac ze az uderzyly kilka razy w szybe i wylaczylem swiatlo.... jutro sprobuje wlaczyc swiatlo i nic nie robic przy akwarium i zobaczymy... wkoncu musza sie przyzwyczaic.... he
Bo jak tylko swiecilem lampka z boku to juz super nie baly sie i jak tylko wchodzilem do pokoju podszedlem do akwa to wszystkie ladnie meldowaly sie przy przedniej szybie....

darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-29, 21:31   

Widze że kolega ma taki sam kłopot ;-) z Adamowymi dyskami, Trza przyzwyczajać do światła.
Ja u siebie w tej chwili nie mam roślin więc radze sobie tak że dałem na jedną połowe zbiornika krutką jarzeniówke grolux sylvanii ma specyficzną barwe światła lekki róż ,druga połowa jest nie oświetlona przynajmniej do momentu aż zaczną siedzieć tylko na jasnej stronie.

wygąda to tak;

Odpowiedz do tematu