DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Proszę o pomoc w diagnozie
Autor Wiadomość
szmigial 

Imię: Adrian
Wysłany: 2013-11-05, 22:07   Proszę o pomoc w diagnozie

Witam, mam na imię Adrian, to niestety mój pierwszy post na tym forum, niestety bo w tym dziale. Potrzebuje jednak pomocy:

1) Zbiornik:
- pojemność litrów 300l
- od kiedy zbiornik funkcjonuje: 2 tygodnie od czasu gruntownego czyszczenia (przygotowanie do leczenia, wymiana 80% wody)
- wymiary 120x50x50
- rodzaj (roślinny, sterylny) .... jak widać na filmie
- rodzaj podłoża .... piach

2) Woda:

- kwasowość (pH) 6,8
- twardość węglanowa i ogólna .... 1kh 4gh
- wielkość związków azotowych .... no3 5 no2 >0,025
- temperatura wody .... 28
- częstotliwość i wielkość podmian wody .... 60l/tydzień
- sposób przygotowania wody do podmian .... odstana z hcl do zbicia ph (kran 8,2)
- obsada ryb (7xred brown, 20 neon czerwony, 6 kosiarek, 6 sterbay, 3 otosy, 3 zbrojniki niebieskie, od maja tego roku)

3) Rodzaj pokarmu:
- mix i suche tetra tropical hikari

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) wewnętrzy głowica, zewnętrzny tetra 700 + beczka xenona 30l zasypane keramzytem, grzałka 300w

6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) .... nic nowego

7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega

http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

NAJWAĹťNIEJSZE:

4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) ....
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ...

SŁABY WZROST
słaby żer, większość ryb przestało dzisiaj żerować
pociemniałe ciało
niektóre mają "dziurki" ponad pyskiem..
kupy nie są białe ciągnące się, są śluzowate ale że tak się wyrażę kolorowe bez przezroczystych czy białych akcentów

Moja diagnoza po czytaniu forów, książek, analizy wiciowce, ALE przeczytałem, że ma być pewność, a że nie posiadam jeszcze mikroskopu, więc ryba do wiadra i fru do laboratorium. Daje rybę proszę o delikatność :)
-wymaz ze skrzeli
-wycinek ze skrzela
-wymaz śluzu z ciała
-odchody pod mikro

Diagnoza: ameba na skrzelach, w kale trochę wiciowców, ale to zawsze mają a taka ilość nie będzie powodem objawów, o których mówiłem, bo kupy byłyby długie i ciągnące się, a nie są.

Lek : emrobioflox 10% + sól 100g/100L

Po zakończeniu leczenia:
-RYBY DALEJ CHORE tyle, że objawy się nasiliły
-50zł w ....
-kupa nerwów i zaraz cały osiwieje patrząc na te ryby

Moim zdaniem to właśnie wiciowce... Jutro kolega Joshua pomoże mi wstawić zdjęcia z jego mikroskopu. Dałbym już metronidazol, ale doświadczony w boju z chorobami nie jestem, więc daje pod osąd i wydanie wyroku..
Ostatnio zmieniony przez szmigial 2013-11-05, 22:23, w całości zmieniany 4 razy  

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-11-06, 12:23   

Mimo ruchu wody jak w potoku to ryby zipią i są ciemne. Zachowanie ich (ganianie i walki) świadczą, że nie jest z nimi tak źle. Mają do tego wysadzone oczy i zmętnienie ciała i śluzują co widać bo ciemnym kolorze i zmętniałych płetwach. Co znamionuje, że w akwarium oprócz ameb jak stwierdzili na badaniu są:
- bakterie
- toksyny
- grzyby
Wywal te korzenie na początek (jak wchodzi weń paznokieć to są do d...
Jak będziesz miał te filmy to wstaw. Lepiej kilka mniejszych statycznych niż jeden co oczy bolą.
Adam

szmigial 

Wysłany: 2013-11-06, 22:05   

Najpierw filmiki:

x320

http://youtu.be/vM9nO5Mt0KA

x160

http://youtu.be/-e-d_jT4COQ

http://youtu.be/h6TjuNi_oDk

http://youtu.be/ByfOGnj8OGI

zdjęcia:

z filtra

x64

x160

odchody

śluz

płetwy

Jeszcze raz bardzo dziękuję koledze Grzegorzowi (Joshua) za pomoc, a raczej wykonanie tych materiałów. Nie jest dobrze.. w zasadzie chyba wszystko co sobie można wyobrazić.
Proszę o pomoc w dokładnej diagnozie i sposobie leczenia.

PS.
korzeń jest od samego początku, jest twardy, nie spruchniały, nie gnije, wyszorowany wygotowany i długoooo leżał w soli.., więc chyba nie tutaj przyczyna.
Ostatnio zmieniony przez szmigial 2013-11-06, 22:49, w całości zmieniany 3 razy  

Joshua 

Imię: Grzegorz
Wysłany: 2013-11-06, 22:39   

nie ma za co :) Jak będziesz chciał to w sobotę ogarniemy skrzela i trochę więcej czasu możemy na badania poświęcić.
Zmień tylko w opisówce
x64 z filtra -> z filtra x160
i pierwsze zdjęcie
odchody x160 -> z filtra x64
filmiki 1- pow x320, 2-4 -pow x160

szmigial 

Wysłany: 2013-11-06, 22:52   

Ok teraz wszystko jest gites, oprócz ryb... co do soboty, to zobaczymy jaka będzie opinia.. czy musi czy nie musi... Myślę, że tyle wystarczy, przecież na tych zdjęciach jest cały arsenał :/

adamn 

Wysłany: 2013-11-07, 17:30   

na filmach:
- wiciowce mało
- loxodes
- pantofelek
- costia
- wirczyk wolno pływający
- wypławek
- wrotki
- wylinka nicienia
- płatwy mają grzyba i to dużo.

Trza do pokarmu dawać by zmniejszyć ilość detreo.... i nystatynę.
Adam
Ostatnio zmieniony przez adamn 2013-11-12, 10:56, w całości zmieniany 1 raz  

szmigial 

Wysłany: 2013-11-07, 17:57   

Czy mogę prosić co mam dokładnie rybom podać, czytam cały czas, dokształcam się, ale chciałbym już rozpocząć leczenie i nie wiem dalej co dokładnie mam zrobić, a wątek o tych lekach został usunięty... Co i w jakich ilościach mam podać. Na grzyby nie należy zastosować jakiegoś mfc czy czegoś innego o właściwościach grzybobójczych?

adamn 

Wysłany: 2013-11-07, 19:32   

detreomecyna i nystatyna 2/1 co oznacza w kolejności 2 części wagowe detreomecyny i 1 część nystatyny. Zmieszać i dodać to do serca na łyżkę płaską objętościowo. Daje się tego jakieś 100 mg.
Jak do wody to odpowiednio 460 mg detro i reszta do700 mg nystatyny. Tyle na 100 litrów. Bierze się pojemnik z letnią wodą i wsypuje tam proszek i trzepie ze 100 razy i wlewa do zbiornika. Na trzecie dzień poprawka.
Adam

szmigial 

Wysłany: 2013-11-07, 19:35   

-Czy dobrze rozumiem, że jest dowolność czy do wody czy do żarcia? (pytam, bo jeśli tak, to dam do wody. Niestety nie wszystkie ryby pobierają pokarm)
-czy te leki zdobędę bez recepty?
-to wszystko?
Ostatnio zmieniony przez szmigial 2013-11-07, 19:45, w całości zmieniany 3 razy  

Joshua 

Imię: Grzegorz
Wysłany: 2013-11-07, 22:02   

Jak się nie mylę to -yna, -ylina jest na receptę. No chyba, że ma się znajomego farmaceutę ;)
Ja mam w maści detreomycynę - będziesz mógł smarować ;-) ;-) ;-)

A tak poważnie- jak chcesz w ogólnym to najlepiej zlej trochę wody i np. na 1/3 rób kurację - będzie taniej :)

szmigial 

Wysłany: 2013-11-08, 15:14   

Zostali odwiedzeni wszyscy możliwi weterynarze, kilka aptek - nie ma opcji u mnie nikt nie wypisze na to recepty, w aptekach mają same maści... Rozpocząłem leczenie od cmf pond (bardziej skoncentrowane) w ilości 10ml/100l + dodałem sól (łyżka na 20l), zacieniłem akwarium.. woda na podmianę w razie potrzeby czeka... Uprzedzam uwagi, nie jest to bezmyślne działanie i analizowałem bardzo długo co mogę zastosować i to uznałem przy dostępnych środkach na ten moment za właściwe, a dalsze bierne czekanie byłoby ignorancją.
Ostatnio zmieniony przez szmigial 2013-11-08, 15:44, w całości zmieniany 1 raz  

adamn 

Wysłany: 2013-11-08, 20:51   

Zmień weterynarza. Każdy może wypisać receptę na 1 gram leku i bierzesz go z apteki. W dziele choroby masz przepis numer 1 i 2 jak leczyć grzyba.
Adam

szmigial 

Wysłany: 2013-11-10, 20:36   

Wklejam film z samopoczucia ryb w 3 dniu leczenia. Widzę znaczącą poprawę... widzicie też, czy tylko ja ją widzę? :mrgreen:

http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

adamn 

Wysłany: 2013-11-10, 20:52   

Skoro wcześniej cześć była ciemna i stała z tyłu a po kilku dniach leczenia stoją jak na defiladzie i to w kupie (kupy nikt nie ruszy) to chyba poprawa jest. Do tego mają kolory a nie ciemnotę na ciele ;-)
Jak widać znów sukces bo skuteczne działanie.
Adam

szmigial 

Wysłany: 2013-11-11, 00:32   

Masz racje, w kupie siła, może w innym kontekście niż to napisałeś, ale ja myślę o czymś innym... Grzechu pomógł mi zrobić mikro, Ty wydałeś werdykt co do celu ataku, zaatakowałem i jest sukces. Tak powinien działać ten dział, aczkolwiek nie chwalmy dnia przed zachodem słońca ;-) będę na bieżąco zdawał relację z przebiegu leczenia..

Odpowiedz do tematu