Co to za stworzenie ?! |
Autor |
Wiadomość |
MiroR
MiroR
Imię: Mirosław
Wiek: 53 Dołączył: 05 Gru 2013 Posty: 394 Skąd: Władysławowo
|
Wysłany: 2013-12-10, 14:52 Co to za stworzenie ?!
|
|
|
Dzisiaj przy odmulaniu dna na dnie wiadra znalazłem dziwne stworzonko. Niestety nie mam mikroskopu ale przyglądając się przez szkło powiększające widać wyraźnie na głowie oczy lub nozdrza. Pełza jak ślimak i potrafi skurczyć się z 5 mm do małej 1 mm kropki.
Filmik i zdjęcie nie najlepsze ale może komuś uda się identyfikacja.
Ĺudzę się, że to nic groźnego.
Baniak 324 brutto
Funkcjonuje od roku
Paletki w ilości 6 szt od czerwca
Inna obsada: Zbrojniki niebieskie, czerwonogłówki, otoski, ślimaki helenki i krewetki .
Podmiany ostatnio 2x w tygodniu ok 15% na kranówkę przepuszczoną przez filtr węglowy (Parametry kranówki: Ph7,7, Gh11, Kh7, Fe0, No2 0)
Woda w akwarium:
Temperatura 28'C
Ph wiecznie za wysokie 7,4-7,5
Gh 9-11
Kh 5-6
No2 0,01-0,03
No3 7-10
P04 0,2
Nagrałem filmik 9 sekundowy ale niestety nie udał mi się go załączyć do tematu |
|
|
|
|
Michurb
Michurb
Imię: Michał
Wiek: 42 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 131 Skąd: Słupca-Golina
|
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
|
|
|
|
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2013-12-10, 15:26
|
|
|
Dzięki za informację! Czyli mam w akwarium wypławki i do tego giganty bo znaleziony przeze mnie wyglądał identycznie przez szkło powiększające jak ten przedstawiony na zdjęciu http://www.galeria.adamn.pl/f680.jpg przez Adama w temacie:
http://discusforum.adamn....ight=wyp%B3awki
Najprawdopodobniej: Polycelis nigra lub Crenobia alpina
Dzięki za szybką reakcję.
Teraz proszę o podpowiedzi "z czym to się je" i jeśli to konieczne, a raczej tak skoro to "drapieżnik", jak się tego stworzenia pozbyć z akwarium.
Wyczytałem, że temperatura powyżej 25'C im nie służy i to mnie trochę dziwi bo mam w akwarium temp. 27-28 st. a jeszcze przed 3 dniami miałem temperaturę standardowo 30'C i jednak przeżyły |
_________________ www.pokoje-taras.pl |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-12-10, 15:33
|
|
|
Wyczyść akwarium i nie przekarmiaj ryb. |
|
|
|
|
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2013-12-10, 16:07
|
|
|
Ĺukasz napisał/a: | Wyczyść akwarium i nie przekarmiaj ryb. |
Masz na myśli dokładne odmulenie dna czy coś więcej ?
Baniak stosunkowo zielony na dnie żwirek od 5-10 cm a pod spodem 2 cm czarnej ziemi do oczek wodnych. Każde większe czyszczenie dna wiąże się niestety z restartem |
Ostatnio zmieniony przez MiroR 2013-12-10, 16:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-12-10, 16:21
|
|
|
Wystarczy je dokładnie wyczyścić we wszystkich zakamarkach, nie potrzeba restartować + kilka większych podmian wody i wypławki znikną, a przynajmniej powinny jak się do tego przyłożysz.
P.S.
Tak urządzone akwarium nie nadaje się dla dyskowców. Chyba, że dorosłych, które jedzą raz dziennie.
Za mało wolnego miejsca do swobodnego żerowania na dnie. Po za tym, za dużo zakamarków gdzie zbierać mogą się resztki jedzenia. |
|
|
|
|
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2013-12-10, 17:01
|
|
|
Ĺukasz napisał/a: | Za mało wolnego miejsca do swobodnego żerowania na dnie. Po za tym, za dużo zakamarków gdzie zbierać mogą się resztki jedzenia. |
Zgadzam się z tobą w pełni. Liście po lewej bez problemu wyciągam bo tylko leżą na dnie przywiązane do kawałków drewna, problemem jest nurzaniec wzdłuż tylniej ściany po prawej no i I plan, który bym już dawno zlikwidował gdyby nie fakt, że jest to kryjówka dla ekipy sprzątającej krewetek red cherry na, które paletki bezustannie polują.
Mam zamiar w na początku przyszłego roku zmienić baniak na większy o ok 100 ltr. i przystosować go już bardziej przyjaźnie dla paletek,jednak nie ukrywam, iż nie jestem zwolennikiem sterylnych baniaków bez roślin.
Dziękuję za pomoc, zabieram się za wyjęcie całej dekoracji z akwarium, wyrwaniem większości I planu i gruntowne odmulanie dna. |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-12-11, 09:12
|
|
|
Porób zdjęcia dobre i wstaw do wskazanego wątku. Film podeślij na priva to go załączę tu i tam wkleję.
Może to też być pijawka bo coś słabawo widzę
http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=1411
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-12-11, 09:29
|
|
|
adamn napisał/a: |
Może to też być pijawka bo coś słabawo widzę
|
Ja za to widzę dokładnie i nie ma takiej opcji. |
|
|
|
|
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2013-12-11, 09:32
|
|
|
adamn napisał/a: | Porób zdjęcia dobre |
z tym będzie już problem bo zwierzątko już zutylizowałem, jednak pogrzebię jeszcze w akwarium i może coś wyłapię.
adamn napisał/a: | Film podeślij na priva to go załączę tu i tam wkleję. |
Wysyłam na priva i może pomoże w identyfikacji.
Z góry dziękuję. |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-12-11, 19:25
|
|
|
Film .. wypławka sunącego
k l i k n i j
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
|