Zbrojniki jako żywy pokarm ? |
Autor |
Wiadomość |
MiroR
MiroR
Imię: Mirosław
Wiek: 53 Dołączył: 05 Gru 2013 Posty: 394 Skąd: Władysławowo
|
Wysłany: 2014-02-01, 16:08 Zbrojniki jako żywy pokarm ?
|
|
|
Parka moich zbrojników niebieskich ponownie złożyła ikrę (chyba pozazdrościły paletkom).
Waham się czy pozwolić na jej dalszy rozwój bo po ostatnim miocie miałem ponad 30 zbrojników w akwarium a ich złapanie graniczyło z cudem. Dopiero całkowity restart pozwolił ostatnią ósemkę maluchów wyłapać.
Teraz wystrój akwarium jest skromny, roślin brak a kryjówek nie wiele więc jest duża szansa, że maluchy posłużą za karmę dla paletek.
Pytanie czy im to w jakiś sposób nie zaszkodzi, budowa płetw zbrojników czy ewentualne pasożyty, które te ryby mają ? Co do tego drugiego to i tak są razem z rodzicami w akwarium więc jeśli coś mają glonojady to inne ryby chyba tak czy inaczej. |
_________________ www.pokoje-taras.pl |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7465 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-02-01, 16:53
|
|
|
zbrojniki na karmę najlepsze są jak wyłażą z ukrycia do 10 dnia. Potem nabierają masy i są cwane. Trudno je samemu złapać a co dopiero dysk.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2014-02-01, 16:58
|
|
|
adamn napisał/a: | zbrojniki na karmę najlepsze są jak wyłażą z ukrycia do 10 dnia. Potem nabierają masy i są cwane. Trudno je samemu złapać a co dopiero dysk.
Adam |
Myślisz, że dyski ich nie wyłapią? To chyba lepiej całego kokosa z jajami i samcem odłowię do kostki bo ponownie 30 a może i więcej zbrojników w akwarium to tylko kłopot bo srają na potęgę a wyłapanie ich jest prawie nie możliwe. |
|
|
|
 |
adam1977

Imię: Adam
Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 756 Skąd: Pajęczno
|
Wysłany: 2014-02-01, 17:41
|
|
|
Mirosław u mnie też glonki złożyły ikrę składają co miesiąc jak podmieniam wodę na zimną
Zaraz na drugi dzień po złożeniu zabieram ikrę od samca i wrzucam do kostki do kotnika.
Ale trzeba pamiętać o dobrym napowietrzeniu wody, bo spleśnieje.
Pływa tam już około 40 malutkich zbrojników, i wczoraj z ikry wyskoczyły młode ogonki
Kiedyś zostawiłem w grotce ikrą do czasu wylęgnięcia się młodych i podłapały to młode palety i stały cały dzień pod grotą i skubały wylatujące młodziaki |
|
|
|
 |
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2014-02-01, 17:48
|
|
|
adam1977 napisał/a: | Kiedyś zostawiłem w grotce ikrą do czasu wylęgnięcia się młodych i podłapały to młode palety i stały cały dzień pod grotą i skubały wylatujące młodziaki |
To mam nadzieje, że moje paletki zrobią to samo bo nie chce mieć ponownie plagi zbrojników w akwarium |
|
|
|
 |
GeGo
Imię: Grześ
Wiek: 36 Dołączył: 01 Wrz 2013 Posty: 27 Skąd: Stadtallendorf
|
Wysłany: 2014-02-03, 17:01
|
|
|
haha to juz teraz wiem czemu w poprzednim akwarium jak mialem male zbrojniki to sie szybko potracily...
nie wiedzialem ze paletki poluja na zbrojniki.
teraz mam tylko paletki i nic innego |
|
|
|
 |
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2014-02-03, 20:10
|
|
|
GeGo napisał/a: | teraz mam tylko paletki i nic innego |
to już się cieszę bo w kokosie jest na dzień dobry z setka larw które machają już ogonkami ale tatuś jak na razie nie pozwala im wyjść |
|
|
|
 |
Fixmax

Imię: Rafał
Wiek: 49 Dołączył: 21 Lut 2014 Posty: 156 Skąd: Kopenhaga
|
Wysłany: 2014-03-03, 22:46
|
|
|
Ĺťeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj.
Czy zbrojniki na dłuższą mete nie robią krzywdy paletkom?
Mam okazje kupić 3szt L142, młode, nie rosną ogromne i są wszystkożerne ale nie wiem czy będą żyły w symbiozie? |
_________________ Ryby to jest hobby które zawsze do mnie wracało, zawsze z coraz większym akwarium |
|
|
|
 |
porlock

Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 646 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-03-03, 23:14
|
|
|