DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
Podłoże dla roślin
Autor Wiadomość
kubamytab 


Imię: kuba
Wiek: 36
Dołączył: 09 Sie 2013
Posty: 66
Skąd: Grodzisk Mazowiecki
Wysłany: 2013-08-18, 12:55   Podłoże dla roślin

Szukam podłoża dla roślin. Znalazłem firmy Aquael, nazwa: Aqua floran może ktoś używa i podzieli się opinią. Potrzebuje jakieś 100l łącznie podłoża więc takie po 100zl/l odpadają ;-)
 
 
Rafal
[Usunięty]

Wysłany: 2013-08-18, 13:10   

To o czym piszesz, to jest to samo co Filtus Floran, tylko w innym opakowaniu z nowym logiem i w nowej, wyższej cenie. Opinie na temat Florana znajdziesz sporo w necie, raczej bez rewelacji. Jak chcesz tanio, to substrat podżwirowy i na to żwir kwarcowy. Jak możesz wydać na ten cel większą gotówkę, to podłoże typu soil ale to wydatek rzędu 10-15 zł za litr podłoża i taniej się nie da. Oczywiście mowa o podłożu do akwarium roślinnego a nie do akwarium z dyskowcami.
 
 
kubamytab 


Imię: kuba
Wiek: 36
Dołączył: 09 Sie 2013
Posty: 66
Skąd: Grodzisk Mazowiecki
Wysłany: 2013-08-18, 13:41   

Rafal napisał/a:
Oczywiście mowa o podłożu do akwarium roślinnego a nie do akwarium z dyskowcami.


Akwarium ogólne, planowana obsada to dyskowce, kiryski, otoski, zbrojniki

raczej z tego powodu odpadają wszystkie szprycowane wynalazki... zależy mi bardziej na stabilizacji zbiornika, niż kosmicznym tempie wzrostu roślin.

Bardzo podobny produkt mam zastosowany w działającym akwarium 250l i uważam, że roślinki mają się sporo lepiej porównując do ich stanu na samym żwirze.
Zastanawiam się czy nie dać po prostu warstwy ziemi ogrodowej, albo torfu przykryć drobniutką siatką i na to żwir... efekt chyba będzie podobny?
 
 
Dino25 


Imię: Marek
Pomógł: 2 razy
Wiek: 63
Dołączył: 09 Gru 2012
Posty: 289
Skąd: Legnica
Wysłany: 2013-08-18, 17:39   

Zobacz jeszcze na podłoze Natural Substrate p. Wojtaszka firma Aqua Kris nie uzywałem ale słyszałem wiele pochlebnych opinii na temat tego podłoża.Pozdrawiam
 
 
Rafal
[Usunięty]

Wysłany: 2013-08-18, 18:51   

Używałem podłoze Mariana Wojtaszka (w sumie w dwóch wersjach, bo było kiedyś sprzedawana jako Acti Substrate, obecnie Natural Substrate). I polecam pod żwir kwarcowy. Warstwa 1-1,5 cm na dno, na to moskitiera i przysypać 5 cm warstwą żwiru.
 
 
kubamytab 


Imię: kuba
Wiek: 36
Dołączył: 09 Sie 2013
Posty: 66
Skąd: Grodzisk Mazowiecki
Wysłany: 2013-08-19, 03:38   

Dziękuje Panowie, zdecydowałem sie na natural substrate.
 
 
adam1977 


Imię: Adam
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 772
Skąd: Pajęczno
Wysłany: 2013-08-19, 15:42   

Też miałem to podłoże na starcie zbiornika, jednak gdy stwierdziłem, że ryby ważniejsze niż rośliny to substrat wylądował w piwnicy :-D
Jest on tylko w doniczkach kokosowych :-)
 
 
 
kubamytab 


Imię: kuba
Wiek: 36
Dołączył: 09 Sie 2013
Posty: 66
Skąd: Grodzisk Mazowiecki
Wysłany: 2013-08-19, 19:33   

jest o tyle wygodnie, że mam sporo zbiorników więc mogę spokojnie kombinować. Rybki, które już mam puki co zostają w 250l. Temat dotyczy dwóch akwariów 370l, które stawiam w róg pokoju, trzecia 370 razem z 100l sumpem stanie w kotłowni (na tej samej ścianie), więc tam też planuję zorganizować cały techniczny bałagan. No i zostaje jeszcze całkowicie oddzielne 120l na eksperymenty ;-) . Trzeci miesiąc zbieram graty i już nie mogę się doczekać co mi z tego wyjdzie.
Jeszcze nie zdecydowałem jak zorganizuje przestrzeń w samym rogu (55/55).. ostatnio zastanawiałem się czy nie upchać tam hydroponiki z jakimś wysokim zielskiem... może ktoś z was ma odpalony taki wynalazek?
 
 
kubamytab 


Imię: kuba
Wiek: 36
Dołączył: 09 Sie 2013
Posty: 66
Skąd: Grodzisk Mazowiecki
Wysłany: 2013-08-19, 19:50   

a to moja 250 fotka z przed kilkunastu dni.

i jakoś miesiąc wcześniej

uprzedzając pytanie, redmelona sprzedałem
Ostatnio zmieniony przez kubamytab 2013-08-19, 19:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Juliusz 

Imię: Juliusz
Wiek: 47
Dołączył: 21 Sie 2013
Posty: 23
Skąd: Loughton
Wysłany: 2013-08-28, 23:15   

ADA Aqua Soil oczywiście, jeśli tylko cię stać.

Niestety jest ciemne, a w dotyku i efektach - niesamowite.
 
 
Rafal
[Usunięty]

Wysłany: 2013-08-31, 01:20   

Juliusz napisał/a:
Niestety jest ciemne, a w dotyku i efektach - niesamowite.

Niesamowite w efektach to może i było... kiedyś, jak dostępna była Amazonia I. Amazonia New niestety już nic nadzwyczajnego do zaoferowania nie ma.
 
 
Trev 


Imię: Jurek
Wiek: 45
Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 120
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-09-01, 07:51   

Rafał: nie zgodzę się z Tobą. Jak to "nic nadzwyczajnego" nie oferuje???
A ile innych podłoży oferuje Ci przez pierwszy miesiąc konieczność olbrzymich ponad 50% codziennych podmian, bo oddaje do słupa wody niesamowite ilości azotu.
Kiedyś zakupiłem duży worek do dwóch kostek i był to mój ostatni zakup podłoży ADA. Jeśli ktoś trzyma delikatniejsze ryby albo krewetki to trzeba dość długo odczekać aż zbiornik dojrzeje i ustabilizuje się na dobre.
Ja przerzuciłem się na podłoża Aquatic Nature - na razie mam przetestowany Shrimp Soil i jest super - nic nie oddaje, bardzo mało pyli po zalaniu i ładnie absorbuje przy dojrzewaniu nadmiar azotu.
Wystartowałem równocześnie dwa zbiorniki 30l dla krewetek - jeden dla heteropod na drobnym bazalcie a drugi na AN Shrimp Soil dla taiwan bee. Oba zalałem jednorazową zalecaną dawką Tetry SafeStart'u bo nieco przed czasem dostałem przesyłkę z krewetkami. Podmiany robiłem od początku standardowe, czyli ok 20-25% co tydzień. Do obu zbiorników wrzuciłem tez po kępie mchu przyczepionego do plastikowej siatki.
Przy codziennych pomiarach parametrów wody przy bazalcie jony amonowe były na poziomie 0,1 tuż przed podmianą dochodziły na granicę 0,1-0,2, azotyny max 0,025 i od 3 dnia zaczęły rosnąć azotany dochodząc do poziomu 20-40. Dla porównania na ShrimpSoil jony amonowe i azotyny były praktycznie niemierzalne, natomiast azotany utrzymywały się na max poziomie 10.
W takich samych warunkach na amazonii new na szczęście nie wrzuciłem nic żywego do zbiornika, bo przy codziennych 50% podmianach wszystkie związki azotu miałem poza skalą testów JBL, albo na przedostatnim polu co nie robiło mi już różnicy.
Oczywiście szybki start zbiornika zawdzięczam nie podłożom ale tetrowskiemu safe startowi, który mam od dawna wypróbowany, ale on jedynie pozwoli na szybkie przerobienie NH3/4 i NO2 do NO3, a nie wpływa na sumaryczną ilość azotu w wodzie.
Liczę na to że we wrześniu uda mi się wygospodarować czas i wystartować 360l do której w garażu już leży kilka worków AN ProSoil, czyli roślinnej wersji ich podłoża. Jak wystartuję, to na pewno założę temat gdzie postaram się opisać swoje spostrzeżenia.
 
 
Rafal
[Usunięty]

Wysłany: 2013-09-01, 21:04   

Trev napisał/a:
A ile innych podłoży oferuje Ci przez pierwszy miesiąc konieczność olbrzymich ponad 50% codziennych podmian, bo oddaje do słupa wody niesamowite ilości azotu.

Amazonia New? Chyba piszesz o Amazoni I - ta faktycznie oddawała sporo azotu do wody (Amazonia II też była żyźniejsza od Amazonii New). Przy nowej Amazonii już takich podmian się nie robi.
Miałem Amazonię New w kostce 45x45x45 z crystalami, pod nią oczywiście Power Sand Special - krewetki wpuszczone od razu po zalaniu (dojrzały filtr i 60 litrów wody z poprzedniej kostki). Ĺťadnego problemu z azotem nie było. Podmiany standardowe jak to w krewetkarium - 20-30% raz w tygodniu.

Aquatic Nature Pro Soil miałem w innej kostce, ładnie zbija parametry i jest bardzo ubogie w azot, na początku pochłania też ogromne ilości fosforu (ale to standard przy granulatach).
 
 
Trev 


Imię: Jurek
Wiek: 45
Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 120
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-09-02, 16:34   

U mnie ten efekt wystąpił przy amazonii new - był to sam początek jak się pojawiła, więc może do nowego opakowania wrzucili jeszcze jedynkę, bo niestety zabawy ze startem było sporo :(
Też zastosowałem "pełny zestaw" z podsypkami i power sand'em.
Ostatnio zmieniony przez Trev 2013-09-02, 16:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Rafal
[Usunięty]

Wysłany: 2013-09-02, 17:06   

No właśnie zaletą nowe Amazonii jest bezproblemowy start, wadą to, że w porównaniu z jedynką jest dość uboga. Ale nie da się jednego z drugim pogodzić, coś za coś. Ja wolałem jedynkę, mimo problemów na początku, efekty w dłuższym czasie było o wiele lepsze, no i na dłuższy okres czasu składników odżywczych w podłożu dla roślin wystarczało. A teraz, to podłoże jest porównalne z produktami innych firm, tańszymi, więc po co przepłacać?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11